Pernilla Wahlgren om tuffa skilsmässan: “Nu förstår jag hur dåligt jag mådde”

De är Sveriges mest älskade mor och dotter-par, artisten Pernilla Wahlgren och influencern Bianca Ingrosso. Idag står de nära varandra. Men alla som följt deras tvshow vet att relationen genom åren har varit minst sagt turbulent, med många sårande ord och gräl. "Att stå där och känna att allt man gör är fel är oerhört tärande", säger Pernilla om den tuffa tiden innan Bianca flyttade hemifrån.
Linda Newnham

Mor och dotter-relationen sägs vara både livets starkaste och svåraste. Ens mamma är ju grunden till ens liv, vilket säger något om djupet och kraften i relationen. Men just därför kan den också såra extra mycket – som i fallet Pernilla Wahlgren, 51, och dottern Bianca Ingrosso, 24. Deras vänskap och kärlek varvas med uppslitande gräl, jobbiga erkännanden och nödvändiga försoningar.

I en snygg-filtrerad värld känns deras populära tv-serie Wahlgrens värld som ett uppfriskande inslag. Och kanske är det därför vi älskar deras relation så mycket, för att de vågar visa en ärlig bild med lika delar tillgivenhet och skav.

– Jag blir såklart oerhört smickrad över att folk gillar oss för de vi är. Ibland säger människor till mig att ”det är så härligt att se er relation, för den är inte bara fejk”. Det kanske är skönt att se att det finns fler med icke-perfekta liv, säger Pernilla när amelia träffar henne för att prata om relationen mellan henne och Bianca.

– Vår relation går nog att se från båda håll. Många ungdomar känner igen sig i Bianca och kan förstå henne, medan mammorna nog förstår mig mer. Bara för att man är den vuxna så har man inte alltid rätt.

Vi fångar henne mitt i vardagslivet. Det är inspelning av julkalender på förmiddagen. När hon kommer ut därifrån har ett däck på bilen pajat, så det är bara att ringa bärgare och få hjälp med den saken. Sedan ska hon hem, hjälpa sonen Theo, 12, att plugga till ett prov, packa, byta om och dra ut på turné.

– Dessutom har jag försökt få tag på Bianca, men hon har värre telefonfobi än jag. Ibland får jag ringa till agenten för att få tag på min egen dotter, skrattar Pernilla.

Hemma skojar vi ganska ofta om vem som är mitt favoritbarn, det enda jag kan svara säkert är att Bianca är min favoritdotter

Bianca är barn nummer två i en skara på fyra, och för Pernilla var det speciellt att få en dotter, ”en egen liten docka”.

– Jag är otroligt lycklig och tacksam över att jag fick en tjej. Inte så att intensiteten i min kärlek skiljer sig mellan barnen, men jag kan känna igen mig i och relatera till henne på ett annat sätt än med killarna. Hemma skojar vi ganska ofta om vem som är mitt favoritbarn, det enda jag kan svara säkert är att Bianca är min favoritdotter.

I Wahlgrens Värld är det både skratt och gråt med Bianca och Pernilla. Foto: Kanal 5

Även om Bianca gjort sig känd som en frispråkig del av familjen Wahlgren-Ingrosso så var första känslan att det var enklare att ha en dotter. Oliver, 29, var ganska stökig och utåtagerande som liten, vilket säkert hade att göra med att föräldrarnas relation var så stormig.

– Bianca var alltid tvärtom, världens lugnaste och snällaste. Jag blev aldrig inkallad till förskolan eller skolan på grund av saker hon ställt till med.

Pernilla och dåvarande maken Emilio Ingrosso skilde sig så småningom – och eftersom det inte var en vänskaplig separation hamnade barnen i kläm. De älskade ju även sin pappa. Och när Bianca blev lite större kom känslorna kring alltihop ut. Under ett antal år skapade skilsmässan en rejäl spricka mellan mor och dotter. Periodvis pratade de knappt med varandra.

– Hon kände sig nog tvungen att ta någons parti, fast att hon inte alls hade behövt det. I tonåren mådde hon dåligt, vilket jag kan förstå, men det var jag som fick ta all skit. Hennes ledsenhet kom ju inte ut i tårar, jag blev någon sorts sophink för allt hon behövde få ur sig.

Med det menar Pernilla framförallt att dottern ofta var avig och arg, eller hånade sin mamma och sina syskon, vilket vi också fått se prov på i tv.

– Den personligheten kom kanske fram lite extra mycket när kameran rullade. Sedan märkte jag att produktionen älskade den rollen, klippte och förvrängde den lite. Nu vet jag att Wahlgrens värld är vad det är, en sarkastisk sida som klipps och vänds, kommenterade Bianca i Svenska Dagbladet. Att inte nå fram till sitt barn är ju det värsta en mamma kan känna.

Vad är ditt tips till andra mammor i liknande situationer?

– Ja, att stå där och känna att allt man gör är fel är oerhört tärande. Men oavsett vilka konflikter vi har haft så har jag alltid sagt till mina barn att ”jag älskar dig oavsett, och även om du inte har lust att komma till mig och prata just nu ska du veta att jag alltid finns här för dig”. Någonstans tror jag ändå att orden sipprade in, säger Pernilla.

Om relationen med ens barn havererar är det lika illa som att vara i ett destruktivt kärleksförhållande

I det här fallet gick det så långt att Pernilla till slut sa till sin dotter: ”Jag kan inte acceptera det här beteendet, om du inte ändrar dig får du flytta härifrån.”

– Det kan låta hårt, och det bygger förstås på att det är ett vuxet barn man pratar med, inte en 15-åring. Men om relationen med ens barn havererar är det lika illa som att vara i ett destruktivt kärleksförhållande, man går varandra på nerverna, säger Pernilla.

År 2017 köpte Bianca sin första lägenhet, då var hon 22 år. ”Jag har väntat sååååå länge på detta men saker har bara dragit över tiden och jag har inte tagit tag i rätt saker men nu äntligen”, skrev hon på Instagram.

Och det hade mamma också gjort, säger Pernilla med ett leende.

Jag försökte vara diplomatisk, men visst rann bägaren över även för mig ibland, och jag fick säga förlåt.

Hur blev det när hon hade flyttat?

– Vår relation planade ut, allt blev mycket bättre. Eftersom jag redan hade gått igenom processen med Oliver hade jag det på känn. Innan han flyttade kunde vi reta oss på varandra över småsaker. Han brukade klaga på att jag tvättade fel eller inte tillräckligt ofta. När han hade flyttat hemifrån kunde han ibland ringa och fråga lite blygt om jag kunde tänka mig att hjälpa honom med en maskin. Gjorde jag det så var det ”Tack, tack, du är världens bästa mamma”, säger Pernilla och skrattar till:

– Visst är det skönt att inte tas för given!

Relationen blev bättre mellan mor och dotter när Bianca flyttade hemifrån. Foto: Magnus Ragnvid/Kanal 5

Pernilla har även erfarenhet av svårigheten att inför sina barn stå upp för beslutet att gå ifrån en icke-fungerande relation, samtidigt som man inte vill prata illa om den andra föräldern. På papperet låter det som självklarheter, men livet är sällan lika glasklart som teorin.

– Om du vill ha dina barn på din sida, så är bland det värsta du kan göra att prata skit om den andra föräldern. Oavsett vad barnen tänker idag så försökte jag verkligen att inte göra det, men ibland var det viktigt att klargöra saker, då sa jag att ”jag pratar inte skit, det här är fakta”. Jag försökte vara diplomatisk, men visst rann bägaren över även för mig ibland, och jag fick säga förlåt.

Pernillas maktlöshet inför Biancas bulimi

En annan ångestladdad situation för Pernilla var när Bianca fick ätstörningar. I podden Ofiltrerat med amelia-­coachen Sofia ”PT-Fia” Sjöström berättade Bianca om hur hon i tonåren kände sig mullig och ful, och såg det som en lösning att kräkas upp maten. Det startade i 17–18­årsåldern.

– Det första året sa jag inget till någon. Sedan började folk i familjen märka att det låg spya i toan, sa Bianca.

Det tog en hel del tid innan familjen förstod vad som pågick. Inte ens vännerna visste. Men när Bianca vågade prata om sina problem blev det ändå lite bättre.

– Inte så att vi träffas för att prata om det, det bara händer när vi ses. Det är väldigt skönt. / ... / Jag vet inte någon kompis som inte haft någon typ av anorexi eller som inte ätit på flera dagar för att de ska någonstans, eller gått på någon vattendiet eller så. Alla har gått igenom någonting, sa Bianca i podden.

Det är en jävla skitsjukdom. Den drabbar alldeles för många tjejer och är svår att bli frisk från

Mamma Pernilla kände sig maktlös, något som sitter i än idag trots att sjukdomen lagt sig.

– Jag kommer nog alltid att vara orolig för hennes del och vara på henne om det här, oavsett hur irriterad hon blir. Att inte göra det skulle ju innebära att jag inte brydde mig. Men det är en jävla skitsjukdom. Den drabbar alldeles för många tjejer och är svår att bli frisk från.

Idag befinner sig mor och dotter på en ny, stabilare plattform. Bianca har förklarat det med att hon numera får utlopp för sin drivkraft i jobbet (till skillnad från när hon hoppade av skolan och låg hemma i soffan) samt med att hon numera styr bilden av sig själv i sociala medier.

– Det var rubriker om mig när jag föddes, alla har alltid känt till min familj, alla har alltid haft en åsikt om någonting. Det är ganska skönt för mig att jag själv får visa vem jag är, vad jag känner och ser.

Bianca försöker styra upp Pernillas kärleksliv

Nu när hon har tagit kommandot över sitt eget liv har hon också fått energi över att ge tillbaka till mamma. Bianca har till och med försökt fixa dejter åt Pernilla.

– Visst är det lustigt. Tidigare fick jag inte träffa någon för henne, hon var svartsjuk på alla män i mitt liv. Nu när jag själv är ointresserad av att träffa någon, jag mår så himla bra i mitt liv ändå, tycker hon att jag behöver en man vid min sida, skrattar Pernilla.

Man brukar prata om vad barnen behöver gå till terapeut för när de blir stora. Vad tror du att dina barn kommer att ta upp?

– Mestadels min och Emilios trasiga relation, att vi inte var kompatibla och att de hamnade i kläm när det var stökigt. Det är oerhört skönt att vi har en god relation idag. Och Theo har sluppit uppleva något liknande.

Och fyra barn senare, vad behöver du själv gå i terapi för?

– Åh, jag har ju älskat att ha barn, även bebis- och dagistiden, och har alltid varit bra på att klara mig själv. Ibland när föräldrar klagar på hur jobbigt livet är tänker jag: ”Ni är två vuxna som har två barn, hur jobbigt kan det vara?”

– Jag har gått i terapi ett flertal gånger, och nu förstår jag hur dåligt jag mådde. Under en period trodde jag på riktigt att ångest och gråt var en del av vardagen. Men nu har jag en helt annan självkänsla och trygghet, och känner inte att jag behöver terapi. Dessutom har jag mina vänner, bättre skyddsnät finns inte.

Vad skulle du vilja förmedla till Bianca, som du önskat att du själv hade vetat vid 24?

– Jag säger till Bianca att aldrig vara tillsammans med någon som inte är snäll mot henne eller respekterar hennes tankar. Hon ska inte begränsas och låsas in, utan få flyga fritt. En partner ska vara ett stöd på vägen. Jag hoppas att hon hittar en man som respekterar hela henne, och inte är rädd för kvinnans driv och styrka. Tack och lov har alla mina barn valt fina pojk- och flickvänner, så även om det ibland tar slut och det är jobbigt att se sina barn gå igenom hjärtesorg så är jag glad över att de uppenbarligen vet sitt eget värde.

 

Pernilla om Bianca

Biancas bästa sida: "Hennes hjärta och omtänksamhet. Hon är väldigt rolig och driftig. Och en sak är jag stolt över hos alla mina barn: de är oerhört artiga och trevliga – vikten av det har jag tjatat in i huvudet på dem."

Hennes mest irriterande sida: "Hon kan ha ett jäkla humör, vara PMS:ig och svår att få tag på."

Det har Bianca lärt mig om livet: "Åh, hon är otroligt bra på att ta vara på dagen."

 

Foto: Magnus Ragnvid/Kanal 5

 

Häng på amelias dans- och yogahelg med Let’s dance-vinnarna Kristin och Calle!

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Höstens roligaste helg! Den 30 november till den 1 december åker amelia till The Steam Hotel i Västerås tillsammans med Let's dance-vinnarna Kristin Kaspersen och Calle Sterner. Haka på och utmana dig själv i både dans och yoga! Läs mer och boka här.