Malin Wollin gillar inte vårljuset

Visst är det härligt med vår. Men Malin kan inte riktigt vänja sig vid att ljuset flödar in på morgonen och avslöjar alla dammtussar. Läs hennes nya krönika!

”Nu är det vår. Jag har fortfarande inte vant mig vid att det är ljust på morgonen när jag vaknar. Det måste gått väldigt fort det här. Våren är så härlig med sitt ”solljus som vackert faller in genom fönstret”. Men det där sabla ljuset faller ju på allt som är fult. Allt syns. Jag ser allt. 

 Tänk när det är december och det är vitt ute, det är mörkt och klockan är bara fem på eftermiddagen. Du har städat huset, fluffat med kuddarna och tänt stearinljus. Tänk så vackert ditt hem är då i det dunkla förljugna myset. Ni får hem gäster och du är stolt över din egen härd som verkligen är guld värd. 

 Sedan blir det morgon. Blått ljus. Disk på alla ytor. Smulor under stolarna. Damm i luften. Den där reklamen som visar hur man skjuter ut alla partiklar så fort man sugit upp dem, den där dammsugaren som sedan visar hur den skjuter ut ingenting. Jag hatar den dammsugaren. Jag hatar den eftersom jag inte äger den. 

 

Jag kan vakna mitt i natten och tänka på alla partiklar jag föser omkring, suger upp och sedan sprider över huset. PARTIKLAR! Mina barn kommer få partikelsjuka. Och tänk om inte våren hade kommit, då hade jag sluppit se partikelförödelsen. 

 Och när det blir vår ska man ut och så frön. Solrosor, morötter, kryddor, tomater, sallad, potatis, jordgubbar, ärtor och bönor. 

 Vinterhalvåret har vi 250 kvadratmeter att hålla reda på. Vår och sommar plussar vi på med 1?000 kvadratmeter trädgård, land som ska rensas, altan och trappa som ska tvagas och oljas, garage som ska rensas, utemöbler som ska penslas med båtfernissa. 

 Det tar en livstid att skapa ett hem som är vackert och lättskött. Det tar fem minuter att ljuga för sig själv med näsan i Lantliv. Lantliv förstör mitt liv. 

 Det står alltid någon underskön kvinna i klänning och blommiga gummistövlar på omslaget. Klänningen kostar nästan alltid 3?000 kronor och ändå ser det ut som om kvinnan ska ut till grönsakslandet eller sätta en deg. Jag vill också klä mig som lantlivsmodellen men det skulle inte göra sig så bra bredvid alla partiklar och Arvids filavtryck på fönsterrutan.

 Joachim står ute i landet och mumlar med sina bönor och jag står i köket och tänker att så fort jag går ut genom altandörren så försakar jag något inomhus. Som en vampyr som tvingas ta klivet ut i den mördande solen. Går du ut så dör du.

 Jag kommer inte dö om jag går ut och trycker ner ett solrosfrö i en kruka som var snygg 2003 och låter disken stå. 

 Kanske vågar jag i år."

Välkommen till Malins Värld! Läs alla krönikor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!