Lotta Lundgren äter sig igenom historien på SVT

Vi älskade henne som programledare för Landet brunsås. Nu är Lotta Lundgren tillbaka i Historieätarna, där hon och Erik Haag spelar ett gift par som äter sig igenom olika epoker i Sveriges historia, från Stormakstiden till 70-talet.

Vad för sorts namn är Historieätarna? 

– Vi kom inte på nåt bättre, haha. Det ska säga att det är historia, men antyda att mat går som en röd linje. Men maten är en ganska liten del, vi tar fasta på hur det kändes att leva i en viss epok; vad var drömmen om ett bra liv, hur var förhållandet till den egna kroppen, relationer.

Ingen trist historielektion, alltså?

– Jag har alltid fått läsa historia om konflikter och hur makten styr. Aldrig om kvinnor eller vanliga människor, sånt som berör min vardag. Vår historieskrivning är ett bra komplement, rolig och bildande. Och som en timme på terapisoffan, varifrån kommer de här värderingarna vi bär omkring på? Jag och Erik wallraffar med kroppen, vi tar en kula för er andra för att berätta varför ni blivit som ni blivit.

Blev du inte chockskadad? 

– Jo! Och antingen avmagrad eller tilltjocknad, ofta sjuk och väldigt omtumlad. Nu senast efter en vecka i Frihetstiden, det var den konstigaste mat vi ätit hittills, och då har vi ändå gjort 1600-tal.

Ingen risk att såra historianördarnas känslor, skoja med deras favoritepok och sådär? 

– Vi kommer bli hudflängda. Men historieskrivning är alltid en fri tolkning, vi måste alltid fylla i luckorna – och vi gör det på vårat sätt. Vi satt framför varsitt gigantiskt fat med lättkokt bräss, stora otäcka grisfötter, trynen, mular och skulle äta detta och det var väldigt svårt – och Erik sa: ”Lotta, det är forskning vi håller på med. Nu äter vi!” Henrik Schyffert var med och han kräktes, haha. Ett problem är kanske valet av programledare; jag och Erik äter allt, nyfikna på rubbet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!