Foto: Carlos Norlén

Lina Hedlund: "Vi gick i parterapi efter missfallet"

Lina Hedlund förlorade nästan sitt eget liv efter ett missfall och har läkt sig själv och förhållandet med Nassim Al Fakir med hjälp av terapi. Nu berättar Lina Hedlund om hur hon blev frisk från ätstörningarna, karriären och om sambons chockfrieri i tv.

Lina Hedlund-intervjun publicerades ursprungligen i Amelia 05 2019.

Det var mitt i sommaren och en knapp timme före spelningen. Den sorlande publiken strömmade in i folkparken där Diggiloo-gänget, inklusive discobandet 

Alcazar, strax skulle inleda kvällens scenshow.

Lina Hedlund, sångerska och dansare i Alcazar, gick ut till en av bajamajorna bakom scenen och fick plötsligt känslan av att ha kissat på sig. När hon tittade ner fick hon en chock.

– Jag hade fått en störtblödning, blodet forsade ur mig. Jag slängde upp dörren och bara skrek, folk kom springande, det blev kaos. Jag fattade inte vad som hände, jag hade panik. Sedan kom ambulansen och jag blev intagen akut på kvinnokliniken i Malmö.

LINA HEDLUND

Ålder: 41.

Familj: Sambon Nassim Al Fakir, programledare och artist, och sönerna Tilo, 7, och Eide, 2,5.

Bor: I Stockholm.

Gör: Är sångare, dansare och röstskådespelare. Var med i discotrion Alcazar. Tävlade i Melodifestivalen 2019, med låten Victorious.

Vad var det som hade hänt?

– Fem veckor tidigare hade jag fått missfall utan att veta om det. Min kropp trodde fortfarande att den bar på ett levande barn, jag hade samma graviditetssymtom som innan. Men när Nassim och jag kom in på ultraljudet, så lyckliga över att vi skulle få höra vårt barns hjärta slå, så hördes det ingenting. Bebisen hade dött, men det var som om kroppen inte hade förstått det. Det kallas för "missed abortion", berättar Lina.

– Då gjorde de en skrapning. Men de var inte särskilt noggranna, för det som hände var att det fanns rester kvar inuti mig. Jag fick ingen efterkontroll, ingen uppföljning alls, trots att jag blödde mycket redan vid skrapningen. De gjorde helt enkelt inget bra jobb, och det var det som orsakade min stora blödning sedan.

LÄS MER: Lina Hedlunds bästa hälsotips – sockerfritt och styrketräning

Och blödningen var inte bara stor, den var nästan omöjlig att få stopp på. När den inte avtog sövdes Lina och läkaren öppnade hennes buk.

– Jag fick åtta liter blod den natten. En liter till, en liter till ...

Medan Lina opererades åkte hennes sambo Nassim Al Fakir i ilfart ner till Malmö. "Hon kommer att fråga om hon fortfarande kan bli gravid", sa han till läkaren.

– När jag vaknade stod läkaren där, och det första jag frågade var: "Kan jag bli gravid igen?" Då tog hon mig i handen och sa att jag kunde det, men att det hade hängt på ett hår att de måste operera bort allting. För de fick inte stopp på blödningen, och då är det ju risk att man ... Ja, att man förlorar patienten.

De räddade mitt liv

Hur känns det när du tänker på det idag?

– Jag känner en sådan oerhörd tacksamhet mot personalen på kvinnokliniken och alla blodgivare. De inte bara räddade mitt liv, de räddade min dröm om att bli mamma också. För mig är de änglar, säger Lina.

– Direkt efteråt kände jag: Hur kan livet bara pågå när det här har hänt? Jag hade fortfarande sorg efter missfallet. Men jag hade ett jobb att sköta, så jag tog ingen längre paus. Rutiner kan hjälpa när man har sorg.

Foto: Carlos Norlén

Lina Hedlund om parterapin med Nassim: Vi tog oss ur en kärlekskris

Tiden gick, och både Lina och Nassim satsade stenhårt på sina karriärer. Och längtade efter ett barn.

– Efter missfallet gick vi i parterapi. Om vi inte gjort det tror jag inte att vi hade hållit ihop. Vi bar på varsin sorg. Jag sörjde mitt förlorade barn och var livrädd för att inte kunna få barn i framtiden. Nassim hade dåligt samvete för att han hade gjort mig gravid, vilket ju ledde till att jag nästan dog. Vi gick där och led båda två.

Hjälpte terapin?

– Ja. Vi turades om att prata. Vi läkte. Vi höll ihop.

Efter krisen blev Lina och Nassim till slut gravida, 2012 föddes sonen Tilo. Men då dök nya utmaningar upp i förhållandet.

– Det var en riktig kärlekskris, vi bråkade om småsaker, ingenting var roligt. Då gick vi i terapi igen. Där lärde vi oss att sluta kriga och börja kommunicera. Det var underbart! Jag är stolt över oss, över att vi gjorde jobbet. Det kostade en massa tid och pengar. Men vi har barn, det var vår skyldighet att gå i terapi och försöka utvecklas tillsammans. Alla par skulle nog må bra av terapi ibland.

Lina spänner ögonen i mig och ser allvarlig ut.

– En annan sak som jag säger till alla mina väninnor är att man måste stå på sig när det gäller ens kropp. Gå och kolla upp allt. Ge dig inte om något känns fel! Det är din framtid som står på spel. Var jobbig, lita på din magkänsla. Det är din rättighet som kvinna, särskilt när du är gravid. Om du vill ha ett ultraljud varenda vecka, då ska du fan få det också. Vem har rätt att neka dig det?

Lina låter bestämd, nästan arg, när hon säger det. Annars är hon känd för att vara "en jättegullig, snäll tjej" - just så beskrivs hon av flera i sin närhet innan jag träffar henne för intervjun hemma i den stora, snygga och skönt ombonade lägenheten i centrala Stockholm, för dagen omgjord till sminkloge och fotostudio.

Här bor Lina med sin Nassim och parets två söner Tilo, 7, och Eide, 2,5.

Lina Hedlund med familjen: Nassim och barnen Tilo och Eide Foto: IBL Bildbyrå

Nassim Al Fakir friade till Lina Hedlund i direktsänd tv

Nassim och Lina har varit tillsammans i tio år. I december friade Nassim till Lina inför 10 000 människor på Friends arena och i direktsänd tv (Lina hade just tävlat i Sweden international horse show).

Nassim var utklädd till romersk gladiator och stod på en vagn som drogs av fyra hästar. I bakgrunden dånade ledmotivet till 2001 - A space odyssey.

Det var ett minst sagt ovanligt sätt att fria. Hur kändes det?

– Först fattade jag ingenting. Musiken drog igång och plötsligt kom Nassim in på den där vagnen och då förstod jag att nu händer det, det jag har drömt om så länge ... Jag blev glad, men det var blandade känslor, för ett frieri är så privat. När vi kom hem var jag helt slut. 

– Men nästa morgon när jag vaknade och såg ringen på fingret kom lyckokänslorna över mig. Det var så jävla romantiskt att han gjorde det på det sättet, för han vet hur mycket jag älskar hästar. Han är galen, men nu har jag bara wow-känslor.

Blir det bröllop i år?

– Nej, det hinner vi inte. Men vi ska inte gifta oss i tv, så mycket kan jag säga. 

Foto: Carlos Norlén

Lina Hedlund om ätstörningarna: "Det upptog alla mina tankar"

Lina har stått på scenen sedan 20-årsåldern efter en lite turbulent tonårstid i Kilafors, Hälsingland. På gymnasiet drabbades hon av en ätstörning som hon fick dras med upp i vuxen ålder.

– Jag minns exakt hur det började. En tjej i klassen hade gått ner i vikt och jag tyckte att hon blev så snygg. Då vände jag blicken mot mig själv. Jag har alltid haft höga prestationskrav och velat vara duktig. Nu blev jag duktig på att gå ner i vikt.

– Det var som att ha en ängel på ena axeln och en djävul på den andra. Jag åt mindre och mindre och kände mig duktig när jag var hungrig. När jag väl åt spydde jag. Vad jag skulle äta, eller snarare inte äta, upptog alla mina tankar.

LÄS MER: Så tränar och äter Lina Hedlund för att hålla sig i form

Hur kom du ur det?

– I 20-årsåldern började jag träna mer, och det blev min medicin. För jag kunde inte träna hårt utan att äta, och med tiden dämpade träningen den där hetsen. Jag tränade istället för att spy.

Blev du besatt av att träna istället?

– Inte besatt, men jag har alltid tränat mycket. Ibland så mycket att folk nästan blivit provocerade. Träningen får mig att känna att jag äger mig själv, både på scenen och utanför. Som i Alcazar - jag och Tessan (Tess Merkel, reds anm.) var två medelålders morsor som stod och dansade på bord i minimala scenkläder. Och det kändes jävligt bra. Det tackar jag träningen för.

Foto: WIXTR÷M PETER/Aftonbladet / IBL BildbyrÂ

Linda Hedlund om Alcazar och pressen att se bra ut på scenen

Lina var 28 när hon blev medlem i Alcazar. Snart turnerade hon Europa runt med trion som definierade discons glittrande, livsglada hjärta för en hängiven publik. Tillsammans med Tess Merkel och Andreas Lundstedt uppträdde hon på otaliga klubbar, folkparksscener och tre gånger  i Melodifestivalen. Dessutom satte de upp egna krogshower.

Kände du en press att se bra ut på scenen?

– En viss press förstås, eftersom vi var ett så visuellt koncept. Vi hade små, tajta scenkläder. Men sedan jag fick Eide har jag inte brytt mig på samma sätt. Jag är bara tacksam över att kroppen har gett mig ett barn till. Nu tränar jag för att orka, inte för att vara smal.

Jag började träna mer, det blev min medicin – jag tränade istället för att spy

Det finns ett klipp på dig när du är höggravid och uppträder i Sommarkrysset, och du ser helt fantastisk ut.

– Det kändes bara bra, magen blev en skön motvikt som hjälpte mig att dansa i klackarna. Jag tränade under hela graviditeten. Eide är uppvuxen med disco, han föddes samma datum som vi skulle ha premiär på en krogshow, och tio dagar senare stod jag på scenen. Han var alltid med backstage, han kunde somna till Stay the night på högsta volym.

Nu har ni gjort er sista krogshow. Men innan ni gick skilda vägar gick ni i terapi. Berätta!

– Ja, det var min idé. Vi var som syskon, alla hade sina roller. En dag föreslog produktionsbolaget att vi skulle göra en avskedsshow. Tess tyckte genast att det var en bra idé, jag var tveksam och Andreas tyckte inte alls om det. Men beslutet var redan fattat eftersom Tess var redo att gå vidare. 

Blev ni osams?

– Nej, men det var en del sårade känslor, det blev konstig stämning. När vi väl hade bestämt oss för att sätta upp en sista show kändes det bara skönt för min del. Vi gick i gruppterapi inför showen för att läka infektionen, annars hade vi inte kunnat uppträda ihop. Och krogshowen i höstas blev en magisk avslutning. Vi klarade krisen och avslutade på topp.

Tjänade du mycket under åren i Alcazar?

– Inte så mycket som folk tror. Vi var dyra i drift. Det var påkostade scenshower, skräddarsydda scenkläder, smink, hår, ljus och ljud. Vi kompromissade inte med vår vision. Jag kan inte klaga på min ekonomi, men det kostar att ligga på topp. 

Nu är du soloartist igen efter elva år.

– Ja, och jag är helt exalterad! Jag har en känsla av befrielse, det är mäktigt, kreativiteten bara flödar. Jag har så många idéer! Nu vill jag känna mig fri som Lina och inte ingå i något koncept.

Nassim friade till Lina inför 10 000 personer

Nassim al Fakir: "Lina är så passionerad"

– Det bästa med Lina är den passion hon har kring allting i livet. Det finns starka känslor och ett äkta hjärta i allt hon gör. Oavsett om hon är överlycklig eller ledsen och gråter så är det äkta och passionerat, säger fästmannen Nassim.

Vad bråkar ni om? 

– Vi bråkar inte så mycket. Sedan vi gick i terapi har jag fattat att det hon säger kanske egentligen betyder något annat och att jag måste lyssna bättre. Om en av oss till exempel blir irriterad över en hög med smutstvätt så är det kanske något annat än själva smutstvätten som är problemet. Och tvärtom ibland. Om jag säger "Kan du ta undan kaffekoppen?" så betyder det inget mer än just det. Vi har tränat mycket! Om alla hade jobbat lika hårt med sin personliga utveckling skulle det vara mindre bråk i världen.

Ni har liknande jobb i en tuff bransch. Hur funkar det? 

– Vi har stor förståelse för varandra. Båda tycker att jobbet är viktigt och unnar den andra att få göra det den älskar. Så vi hjälps åt med allt det praktiska. Vi utgår från att det ska fungera, och det gör det.

 

LÄS MER:

Mer sex och bättre sömn – så inreder du sovrummet enligt feng shui

Caroline, 36: ”Mina vänner försvann efter separationen”

Lina Hedlunds bästa hälsotips – sockerfritt och styrketräning