Foto: IBL

Julia Roberts: "Jag känner mig fortfarande ung"

Det ikoniska leendet gjorde henne till superstjärna. Sedan dess har Julia Roberts vunnit en Oscar, ställt in ett bröllop, gift sig, skilt sig och gift om sig – och fått tre barn med sin stora kärlek, kamera­mannen Danny. Åldersångest? Det skrattar hon bara åt:

– Jag känner mig ung! Förutom när jag ser mig i spegeln naken ...

Emelie Svensson

En ung flicka spärrar upp ögonen framför tv-rutan, uppslukad av det hon ser. Från apparaten hörs de välkända tonerna från filmen Pretty woman. Hennes mamma säger: ”Natalie, kärlek är ingen saga. Tjejer som vi får inte det där. Se dig i spegeln, älskling – vi är inte Julia Roberts.”

Detta är starten på filmen "Isn’t it romantic", som har premiär i februari. Att denna satirromkom tar  avstamp i just Pretty woman och Julia Roberts skönhet är ingen slump. Nära trettio år har gått sedan filmen hade premiär, men den är än idag en symbol för genren – på gott och ont. För historien om den prostituerade Vivian som räddas av en rik man är extremt populär, men också hårt kritiserad för sin kvinnosyn. Inte minst i kölvattnet av #metoo.

Men Julia har befunnit sig på toppen i tre decennier och vet att stormar blåser över. I en romkom går en karaktär ofta från misär till lycka. På sätt och vis speglar det hennes egen resa mot toppen. En saga som börjar i en liten stad i den amerikanska Södern.

JULIA FIONA ROBERTS

Ålder: 51.

Familj: Maken Danny Moder. Tvillingarna Hazel och Phinnaeus, 14, och sonen Henry, 11.

Bor: I villa i Malibu, lägenhet i New York och på ranch i New Mexico.

Gör: Är skådespelare och filmproducent.

Aktuell: Med huvudrollen i tv-serien Homecoming (Amazon prime).

Växte upp med mamma och styvfar 

Smyrna, Georgia, 1978. Delar av familjen är samlad på julfotot. Framför eldstaden står Julia, 11, leende i vit knytblus, tillsammans med sin mamma Betty, syster Lisa, 13, och halvsystern Nancy, 3. Bakom står Julias styvfar, Michael Motes, med en cigarett i handen. Det är svårt att ana sig till vad som gömmer sig bakom leendena.

Ett år innan bilden togs dog Julias biologiska far av strupcancer. Så från en ung ålder var Michael Motes fadersfiguren i hennes liv, en man som beskrivs som ”fucked up” och alkoholist av den äldre brodern Eric. Denne flyttade hemifrån när mamman gifte om sig, men var orolig för systrarna: ”Det var vedertaget där vi växte upp att Motes var ett freak. [...] Om han gifte sig med min mamma för att komma nära hennes barn vet jag inte. Han terroriserade och utnyttjade mig och jag är rädd att han terroriserade mina systrar, Julia och Lisa, också”, ska Eric ha sagt i en intervju enligt biografin Julia – Her life av författaren James Spada (2004).

Jag köper mitt toapapper, även om folk inte tror det

Det var ofta bråk hemma, så paret skilde sig när Julia var 16. Mamman har sedan dess kallat äktenskapet sitt ”största misstag någonsin”. Julia Roberts har aldrig pratat offentligt om styvfadern.

Slog igenom som 22-åring i Pretty woman

Som 18-åring flyttar Julia till New York. Först extraknäcker hon i en klädbutik och med att skopa glass, men 1985 får hon en roll i filmen Mystic pizza mot Matt Damon. Året efter är hon med i Blommor av stål. Men supergenombrottet kommer 1990 med Pretty woman. Då är hon 22 och blir Julia Roberts med hela världen. Än idag är det en av de romantiska komedier som genererat störst vinst genom tiderna.

Julia Roberts tillsammans med Richard Gere i succéfilmen "Pretty Woman". Foto: IBL

Filmen fick dock ingen vidare kritik. De flesta recensenter var män som fokuserade på filmens lättviktighet och avfärdade den som "kvinnofilm". Viss kritik var dock välgrundad. Många anser än idag att filmen slätar över problem med prostitution och glorifierar materialism. En fattig flicka får en makeover av en rik man (spelad av Richard Gere), och vips är allt löst.

"Det är en av de mest misogyna, patriarkala, klassföraktande, konsumeristiska och utseendefixerade filmer som någonsin gjorts i Hollywood", skrev Rachel Johnson på den feministisk filmsajten Bitch flicks.

22 år gammal spelade hon i Pretty woman och blev Julia Roberts med hela världen

Andra argumenterar för motsatsen - att filmen bör hyllas som en feministklassiker. För trots Vivians låga status som sexarbetare har hon både självförtroende och drivkraft. Det är inte bara hon som räddas av mannen, han blir också räddad av henne.

Julia påpekade för övrigt, apropå sin image, nyligen att hon visst skjutsar barnen till skolan, handlar mat och lagar den hemma i köket som alla andra. Hon har ingen anställd personal, som annars är vanligt i hennes kretsar. "Folk tror inte att jag kan köpa mitt eget toapapper, men det är klart jag kan", sa hon till Harper's Bazaar.

Ställde in bröllopet tre dagar före vigseln

Pretty woman slutar lyckligt med att kärleken segrar. Vid samma tidpunkt var Julias privata kärleksliv minst sagt rörigt. Hon hade haft en romans med Liam Neeson och bröt förlovningen med Dylan McDermott. Under inspelningen till filmen Flatliners mötte hon Kiefer Sutherland. De blev kära och kyrkklockorna klämtade.

Tre dagar före bröllopet ställde Julia in det

150 gäster bjöds till bröllopet, som skulle hållas i en dekorerad filmstudio. Klänningen för 8 000 dollar var redo. Men tre dagar före vigseln drog Julia i handbromsen, för Sutherland hade alkoholproblem och sades ha varit otrogen med en gogo-dansare. Ironiskt nog spelade Julia kort därefter huvudrollen i Runaway bride, där hennes rollfigur får kalla fötter och lämnar män vid altaret.

År 1993 gifte sig Julia Roberts på riktigt, med countrysångaren Lyle Lovett. Äktenskapet höll dock endast i två år. Men fler kärlekar blev det. När hon spelade in filmen The Mexican träffade hon kameramannen Danny Moder och de gifte sig 2002. Än idag är de man och hustru och har tre barn tillsammans, tvillingarna Hazel och Phinnaeus, 14, samt Henry, 11.

5 saker du inte visste om Julia

1. Julia har svenska rötter. Hennes morfars mor föddes som Elin Johansdotter i Värmland och kom till USA som treåring.

2. Hon är praktiserande hinduist.

3. Julias båda föräldrar var skådespelare och gav dramalektioner till medborgarrättskämparna Martin Luther King Jr:s och Coretta Scott Kings barn. Som tack för hjälpen betalade Coretta sjukhusräkningen när Julia föddes.

4. Julia sägs ha dejtat Vännerskådisen Matthew Perry en period.

5. Julias bror Eric Roberts har också Oscarnominerats och spelat i storfilmer som Runaway train och The dark knight. Hans dotter Emma Roberts, 27, har också gjort flera filmroller och varit med i American horror story.

Vinner en Oscar för sin roll i "Erin Brockovich"

Under början av 00-talet står Julia på toppen av sin karriär. En av de mest uppseendeväckande rollerna är den som Erin Brockovich, en ensamstående mamma som kämpar för att avslöja ett kemiskt utsläpp. Julia har fått nomineringar förr, men för denna roll vinner hon äntligen sin Oscar. I en svartvit Valentinoklänning tar hon triumferande och tårögd emot priset som Bästa kvinnliga skådespelare. Hon har kommit väldigt långt ifrån sin uppväxt i Smyrna.

Roberts regerade som den bäst betalda skådespelerskan i världen under större delen av 1990- och 00-talet. För Pretty woman fick hon 300 000 dollar och för Erin Brockovich fick hon en summa som aldrig tidigare betalats ut till en kvinnlig skådespelare: 20 miljoner dollar. År 2003 slog hon sitt eget rekord och fick 25 miljoner dollar för Mona Lisas leende.

Julia Roberts på Golden Globes-awards. Foto: Matt Baron/BEI/REX/IBL

Idag har hon en status i Hollywood som är ytterst få förunnad, och hennes namn på filmaffischen förblir ett säkert kort för biobesökare och investerare.

Kritisk till Trump

Julia har ofta spelat "den snygga tjejen". Men på sistone har hon tagit flera roller utanför det facket, som i den politiska tv-serien Homecoming där hon också producerat flera avsnitt.

Politiken engagerar henne även privat. På instagram postar hon ofta inlägg som är kritiska till president Trump, och i en intervju i Harper's Bazaar säger hon att det är omöjligt att inte påverkas.

"När Trump valdes kom min dotter Hazel ner, och tv:n var på. Det stod att Trump vann och hon drog efter andan. Självklart hade vi alla hoppats på något annat. Jag insåg i det ögonblicket att jag som förälder måste göra något [...] Därför deltog vi i kvinnomarschen i Washington."

Ingen åldersångest: "Bara skitsnack"

Julia har nu fyllt 51. En bild som hennes brorsdotter lade upp på instagram nyligen fick kommentarer som att Julia inte hade åldrats väl, och att hon såg ut som en man.

Men Julia bryr sig inte om kommentarerna. Till iNews sa hon nyligen att Hollywoods syn på ålder är förlegad.

"Det där är bara skitsnack, att vid en viss ålder ska ridån gå ner, man är färdig och det är dags att gå hem. Det är så dumt, jag tror ingen går på det längre. Jag har alltid haft turen att hitta de roller jag velat göra. Trettio år är en lång tid - jag är tacksam över det."

När hon fyllde 50 förra hösten fick hon så många frågor om det att hon fräste ifrån. "Var det någon som frågade George Clooney eller Brad Pitt hur det kändes att fylla 50?" frågade hon i InStyle. "Den här födelsedagen skiljer sig inte från någon annan. Jag känner mig ung, förutom när jag ser mig i spegeln i helfigur - naken."

Julia Roberts är aktuell med tv-serien "Homecoming" som hon både spelar i och producerar. Se trailern här:

https://www.youtube.com/watch?v=kbnRPItgpLA

 

Läs också: Carolina Gynning om separationen: "Trauma"