Foto: Ulrika Ekblom ur boken Jill & Marias taverna (Tukan förlag)

Jill Johnson: "I midsommar drömmer jag om min pojkvän"

Sveriges countrydrottning Jill Johnson gillar att ha många järn i elden. Men efter år av utmanande projekt och en uppslitande skilsmässa är hon mer än redo för semester fylld av tårtkalas och midsommarnattsdrömmar om nya kärleken.

”Ingen annanstans i världen känner jag mig lika avslappnad. Jag går omkring osminkad i löst sittande strandkläder och bikini, dag ut och dag in. Det enda jag gör är promenerar, solar, tränar, umgås, sover och äter. Allt handlar om mat, vila och bara hänga. I den ordningen.”

När artisten Jill Johnson landar på Kreta blir hon jordad. Här är allt liksom lite enklare. Lite lugnare. Lite mer genuint. Och när världen snurrat extra snabbt – som det gjort nu under våren med klubbturné, vinlansering och släpp av ny kokbok – ja, då är det extra fint att få landa på en plats där möten mellan människor får ta tid och där måltiden är en central del av livet och inte bara spelar en hastig biroll.

När jag och min ex-man köpte lägenhet på Kreta var det för att hitta ett lugn

I tretton år har Jill återkommit till ön, som blivit ett av hennes tre hem utöver villan i Ängelholm och så älskade countrymeckat Nashville, såklart.

– När jag och min exman köpte lägenhet på Kreta, 2008, var det för att hitta ett lugn. Även barnen kunde komma in i en avslappnad miljö, där inte mobilen var i fokus, för då fanns det inte samma tillgång till uppkoppling. Vi brukade vara där i fem veckor åt gången, verkligen hinna varva ner – och när man kom hem igen behöll man det där lugnet i åtminstone någon månad, säger Jill.

LÄS MER: Jill Johnson: ”Jag är musiker. Jag har aldrig sajnat upp på att vara kändis”

På Kreta är frukosten, lunchen och middagen en knutpunkt för samtal och nya vänskaper, kunskapsutveckling och generositet. Och här har också Jills matintresse fått blomstra – mycket tack vare kvinnorna på ön och Maria Molin Ljunggren, kollegan och nära vännen sedan 30 år tillbaka som hon nu gjort boken Jill & Marias taverna tillsammans med.

– I boken syns flera släktingar och nära vänner till Marias man (låtskrivaren Bobby Ljunggren, reds anm.) som har släkt på Kreta. Vi har fått komma in i kvinnors kammare och ta del av deras familjerecept. Och den här resan, när vi gjorde boken, kan vara en av de bästa i livet, säger Jill och fortsätter:

– När kvinnor kommer tillsammans kring mat och systerskap blir det så starkt!

Att splittra familjen var såklart tungt

Trots att Jill sagt att hon främst vill vara artist har hon lyckats med konsten att göra sig ett namn även som programledare, kokboksförfattare – och nu ­vinproducent med nylanserade rödvinet Nashville Stories.

Är det någon rastlöshet eller ditt genuina intresse som lett till att du nu även satsar på mat och vin?

– Det känns väldigt genuint, säger Jill och fortsätter:

– Jag har inte skrivit en bucket list, men begreppet är roligt. Det finns saker som vi alla drömmer om; att åka Vasaloppet till exempel. Jag har bara haft lagad mat omkring mig i hela mitt liv, och medan många offentliga personer kanske släpper viner av kommersiella skäl så är den här boken och det här vinet mer en känsla att ”äntligen blev det av”. Jag vill dela med mig av det som ligger mig varmt om hjärtat.

Du separerade för två år sedan och har i en intervju sagt att det var slitigt, och att du gjorde en omstart efter skilsmässan. Har den nystarten också inneburit ett nytt slags mod, att du vågat testa nya saker?

– Jag blandar inte ihop det så strategiskt eller medvetet, men hela den här ”mitt i livet”-balansen som kommer när man blir lite äldre och tryggare innebär att det ena ger det andra. Det är självklart att det är slitigt med separationer. Det är ingen

lycklig del att splittra en familj, det var tungt. Men det är kanske när man är ledsen som man samlar sina tankar, och då är det extra viktigt att reflektera, komma fram till någonting och utveckla sig själv.

Att i perioder leva och bo på Kreta har ibland varit en grundsten för att samla kraft och inspiration, och för att landa.

– Här lär jag mig att det som är enkelt också är rikedom. På Kreta bor man väldigt enkelt och äter enkelt men fantastiskt gott. Här tar man sig tid för att samtala och mötas. Det blir som en påminnelse om vad som är viktigt i livet. Mycket går förlorat i det här tempot vi svenskar har, och det kan vara en utmaning att njuta av allt jag är med om. Det gäller även privat – ibland måste jag backa och skala ner för att kunna njuta.

I sommar väntar sex veckors semester, och den tiden ska Jill ägna åt att reflektera och njuta.

– Boken Jill & Marias taverna är ett firande av mitt och Marias samarbete, följt av 25 album, att jag nu ska starta mitt eget skivbolag och äga min egen etikett. Nu är jag där i livet där vissa saker är väldigt naturliga, och jag tycker att musik, mat och vin hör ihop. För mig är det här något långsiktigt och inte något tillfälligt, säger Jill, som idag landat i en trygghet och har valt att göra det vi alla borde satsa på: att äga våra liv.

6 snabba midsommarfrågor till Jill Johnson

På Kreta ligger fokus på möten och mat snarare än stress och jäkt – något som Jill finner läkande. Foto: Ulrika Ekblom ur boken Jill & Marias taverna (Tukan förlag)

1. Var firar du helst midsommar?

– På Sven Johns udde i Skälderviken, med familjen. Där har man en tradition att dansa kring stången och att alla bakar gräddtårtor som de tar med sig och äter på en filt i gröngräset.

2. Vad skålar du helst i?

– Välkyld prosecco.

3. Vem drömmer du om på midsommarnatten?

– Min pojkvän såklart, haha. Han är den enda jag vill drömma om.

4. Vad sjunger du för snapsvisa?

– Även om jag har hängt med uppslagsverk som Anders Berglund, Björn Skifs och Lisa Nilsson så kan jag inga snapsvisor! Eller … det finns en, men den är så ekivok att jag inte vet om jag vågar sjunga hela, men den börjar så här: ’Äldre män ska man ej förakta, de gör det bra men de gör det sakta  …’

5. Om du får välja en rätt från din kokbok, vilken blir det?

– Det är omöjligt, men fikonpajen är enkel att göra och var en sådan upplevelse när jag först åt den på Kreta. Det är bara ost, äggstanning, pajskal och fikon. Den passar verkligen både till fördrinken, som varmrätt eller efterrätt med en klick sylt till. Många runt omkring mig lagar för lite mat och tar genvägar i köket, och det är synd – det är så fantastiskt att laga mat från grunden!

6. Vad ser du mest fram emot just nu?

– Min semester. Jag vill reflektera och njuta av allt fantastiskt som har hänt under våren. Många projekt har landat i samma period. Jag har haft roligt, men i  efterhand kräver det vila.

LÄS OCKSÅ! Jill Johnsons tolkning av ”Himlen är oskyldigt blå” gör Kenneth rörd: ”Du lockade fram tårarna”

Aktuellt just nu