Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Forskning: Gillar du ordvitsar? Då samarbetar din hjärna bättre!

Tycker du att ordvitsar är roliga? Det beror på att dina hjärnhalvor samarbetar bra, enligt en kanadensisk studie.

Forskare på University of Windsor i Ontario genomförde en studie där de lät deltagarna titta på ord som ingick i ordvitsar. Man visade orden både på höger och vänster sida av synfältet. De olika synfälten korresponderar nämligen olika med hjärnhalvorna. När forskarna analyserade reaktionerna och reaktionstiden hos deltagarna, kunde de avgöra vilken hjärnhalva som var dominant hos de olika deltagarna.

Resultatet visade att höger och vänster hjärnhalva har olika roller när man bearbetar ett ordskämt. De båda hjärnhalvorna måste samarbeta för att man ska uppskatta en ordvits.

– Vänster hjärnhalva behandlar språkcentrum, så det är den som processar största delen av den språkliga aspekten av en ordvits, och den högra hjärnhalvan kopplar på lite senare och det är då man förstår ordets dubbla betydelser, förklarar Lori Buchanan, professor i psykologi och medförfattare till studien.

Enligt Buchanan uppstår humor när förväntningar och orimlighet möts. När en ordvits är lyckad, uppstår det Buchanan kallar "surprise reinterpretation", oväntad omtolkning.

Källa: Scientific American. Tipstack till Vardagspuls 

Här kan du testa om dina hjärnhalvor jobbar bra ihop. Skrattar du, åtminstone inombords? Grattis, då samarbetar dina hjärnhalvor bra!

1. – Vilka är mest aktiva i skogen? – Träna.

2. – Hur vet du att gäddan vägde tio kilo? – Det kom en våg just då.

3. – Varför var Maria tvungen att föda i stallet? – Hon var hö-ggravid.

4. – Jag vill köpa en fönsterruta! – Vill du ha den inslagen? – Nej en sådan har jag redan.

5. – Var sover Lejonkungen? – I simbassängen.