Fifty shades of Grey är boken alla pratar om just nu

Fifty shades of Grey är boken alla pratar om just nu. Årets boksnackis handlar om bondage-­sex, handbojor och läderremmar och har gjort miljontals amerikanska kvinnor våta av åtrå. Nu kommer boken till Sverige.

Fifty shades of Grey, den första boken i en trilogi, är skriven av E L James, fram tills nu en helt okänd engelsk tvåbarnsmamma. Utan någon som helst marknadsföring blev boken på rekordtid USA:s populäraste roman – och mest sålda bok sedan Millenniumtrilogin. Nu ges boken ut på svenska – första delen lagom till bokmässan i slutet av september, och de två följande delarna senare i höst.

– Vi är jätteglada över att få ge ut den och ser med spänning fram emot hur den ska emottas av svenska kvinnor, säger Zandra Thuvesson på Norstedts förlag.

Sex på mannens villkor

Självklart är den också årets stora boksnackis. Både bland dem som köper boken, kvinnor i mammaåldern, 30–40,  och de samhällsdebattörer, sexterapeuter och psykologer som i tidningar och tv-soffor försöker analysera vad yrkesarbetade småbarnsmammor fantiserar om i tunnelbanan, och varför böckerna har blivit en sådan framgång. För historien om unga Anastasia Steele och den kinkiga Christian Grey, vinglar betänkligt på gränsen mellan vad som kan passera som erotika och billig porr, och på bokbloggar kan man läsa inlägg från kvinnor som blivit så upphetsade på tåget att de onanerat på toa. Andra, de som kunnat bärga sig, har fått häftigare sex hemma. Sexbutiker sägs också ha noterat en fördubbling i försäljningen sedan boken kom ut. Men det handlar också om sex på helt andra villkor än de som annars jämställda kvinnor uttrycker eller möts av: som erövring och underkastelse, manipulation och förförelse, objektifiering och aggressivitet. Det vill säga på hans villkor.

"Kärlek och åtrå är en paradox"

Biblioteken i Florida försökte förbjuda boken, men fick efter protester plocka fram och ställa upp den på hyllorna igen. De flesta småbarnsmammor håller nog med om att sex var häftigare förr – innan man började dela säng med ungarna och samköra tvätten, och en undersökning i den amerikanska tidningen Psychology Today visar att ungefär hälften av alla amerikanska kvinnor har fantiserat om någon form av underkastelse – även om fantasierna sällan involverar smärta.

Sexuell underkastelse är också ett återkommande tema i en av vårens mest uppmärksammade tv-serier i USA: Girls, där seriens huvudperson, en tjej på 24 år, gång på gång söker sig till en riktigt vidrig pojkvän som inte bara struntar i hennes känslor, utan också förnedrar henne, medan seriens enda vettige kille, en riktig raring, upplevs som tråkig och osexig. Och varför det?

– Kärlek och åtrå är en paradox, menar den amerikanska sexterapeuten Esther Perel. I sin bok Mating in captivity, beskriver hon hur de förväntningar och krav vi ställer på varand- ra i ett samboförhållande eller äktenskap går stick i stäv med de grundläggande principerna för fysisk åtrå och ren och rå passion.

– I äktenskapet söker vi trygghet för oss själva och våra barn, säger hon. Medan erotiken söker risker och frodas i det outforskade, det farliga och det förbjudna.

Och fantasierna kan alltså bli länken mellan de båda, eller klistret som får sexlivet att hänga ihop.

– Visst kan även svenska kvinnor behöva den här typen av bok. I undersökningar om kvinnors fantasier finns alltid underkastelse med som topp tre. Och det finns en anledning‚ när man blir dominerad måste man inte tänka ut och vara lika aktiv själv. Man behöver inte ta ansvar för sin och partners sexualitet. Det kan vara väldigt avslappnande, säger Charlotte Makboul, ­klinisk sexolog och KBT-terapeut.

Kvinnor läser i smyg

Och att det är just porr i bokformsförpackning tror hon på.

– Porrgenren inom litteraturen har ju vuxit de senaste åren. Många kvinnor gillar inte att titta på porr; man tycker bättre om att få fantasin triggad av en bok än att få den serverad, säger Charlotte Makboul.

Ytterligare en succéfaktor är att boken blivit oerhört efterfrågad, nästan svår att få tag på i bokhandlarna.

Och pappersböckerna representerar ändå bara toppen av isberget, den stora majoritetetn av titlar har laddats ner i läsplattor.

– Min fru laddade ner den. Hon ville läsa den på tåget utan att någon såg vad hon läste, säger tvåbarnspappan Paul.

För läsningen är verkligen ingenting att skryta med. Boken dryper inte bara av fukt, flämt, hårda lemmar och ­multipla orgasmer, den är också skamligt illa skriven. Själva historien är ­enkel: Anastasia Steele, en 21-årig college­student, som också är oskuld, möter av en ren slump Christian Grey, en 27-årig miljardär som är byggd som en grekisk gud. Hon blir kär, han attraherad, och när han föreslår att de inleder ett sexuellt förhållande där hon går med på att bli dominerad av ­honom, går hon efter en viss tvekan med på det. Hon är ju kär, och oskuld.

"En kärlekshistoria"

De skriver till och med ett  kontrakt som stipulerar i detalj vad den dominante respektive underkastade förbinder sig att göra – eller inte göra. Anastasia går med på att bli bunden och piskad, men vill inte veta av analpluggar eller strypsnaror. Hon går också med på att under sexakten bara tilltala Christian som ”sir”. Christian förbinder sig att inte föreslå något som kan lämna permanenta skador. Och sen går de in i  ”smärtans röda rum”  och kör igång!

– För mig är det en kärlekshistoria, säger författarinnan E L James, en före detta tv-producent, som från början publicerade den 700 sidor långa boken själv genom en australisk internetförläggare.

– Det var mitt sätt att bearbeta min 40-årskris, sa hon också. Jag ville titta in i det förbjuda och se vad som hände där.

Och efter två miljoner sålda böcker och ett filmkontrakt värt över 30 miljoner kronor kan vi ju konstatera att en hel del hände.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!