Foto: Liam Daniel

Fick nej av teaterhögskolor - nu är Alicia Vikander nominerad till en Oscar

För första gången sedan 1989 har en svensk skådespelerska blivit nominerad till en Oscar. Alicia Vikander har i år chansen att vinna det prestigefulla priset "Bästa kvinnliga biroll" för sin insats i "The Danish Girl". Så här har Vikanders resa till Oscarsnomineringen sett ut:

1. Redan som sjuåring började hon framträda på Göteborgsoperan.2. Efter gymnasiet, som hon gick på Svenska balettskolan i Stockholm, sökte hon fem gånger till olika teaterhögskolor - men fick nej.3. Hennes medverkan i den svenska serien "Andra avenyn" var något av ett startskott på Vikanders nationella karriär.4. 2011 vann hon en Guldbagge för "Bästa kvinnliga huvudroll" för sin insats i filmen "Till det som är vackert".5. Rollen som drottning i "The Royal Affair" blev startskottet för ytterligare framgång och strax därefter blev den internationella succén ett faktum.6. 2015 var hennes år. Vikander spelade in SJU (!!!) olika filmer. Flera av dessa har premiär i år och 2017.7. Den 14 januari 2016 blev Vikander norminerad till en Oscar för "Bästa kvinnliga biroll". Sist en svensk skådespelerska över huvud taget blev nominerad till en Oscar var 1989, då Lena Olin blev det för sin insats i "Autumn Sonata"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!