Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Familjetillskott och designsamarbeten – vi tar en titt på året med kungafamiljen!

Året med kungafamiljen 2016 har varit minst sagt händelserikt. Från kungens 70-årsdag till två nya prinsar som mött världens ljus för första gången: här är en tillbakablick på året i kungahuset.

Marika Agestam Cederlund

Det är många fina stunder och händelser vi har fått dela med kungafamiljen 2016. Året inleddes med att lillsessan Estelle, som numera börjar bli stor, fyllde fyra år den 23 februari, bara tre dagar efter att kusinen Leonore fyllt två. Sedan Estelle Silvia Ewa Mary Bernadotte kom till världen 2012 har hon spridit glädje i både kungahuset och hos det svenska folket med sina busiga påhitt. Fyraårsdagen firades med då höggravida mamma Victoria och pappa Daniel hemma på Haga Slott.

Foto: Kate Gabor, Kungahuset.se Foto: Foto Kate Gabor, Kungahuset.se / Photo Kate Gabor,

En något försenad födelsedagspresent fick Estelle när hon blev storasyster till lillebror Oscar en dryg vecka senare. Prins Oscar föddes den 2 mars klockan 20:28 på Karolinska sjukhuset, 52 centimeter lång med en vikt på 3 655 gram. Här är den första bilden som släpptes på familjen:

Foto: Kungahuset.se Foto: Kungahuset.se

... Och såhär såg Oscar, som idag hunnit bli nio månader, ut när han lekte bland löven i november:

Foto: Kate Gabor, Kungahuset.se Foto: Kate Gabor Kungahuset.se / Kate Gabor The Royal Co

Nya tillskottet i kungahuset: prins Alexander

Det dröjde inte länge förrän ännu en kunglighet mötte världens ljus för första gången. Den 19 april föddes prins Alexander, son till prinsessan Sofia och prins Carl Philip. Lille Alexander vägde 3 595 gram och var 49 centimeter lång när han föddes på Danderyds sjukhus.

– För mig och min fru är det här självklart en stor dag med massa känslor. Orden går inte att beskriva. Det har varit en väldigt omtumlande dag, sa pappa Carl Philip om födseln.

Dagen efter släppte hovet en första bild på den lilla familjen och runt en månad senare fina bilder på den nya familjen, där en av våra favoriter är denna på Carl Philip och Alexander:

Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset.se Foto: Foto Erika Gerdemark, Kungahuset.se / Erika Gerdem

Kungens födelsedag

Därefter blev det kung Carl Gustafs tur att fira dubbelt. Den 30 april fyllde konungen 70 år och amelia.se skrev dagen till ära en artikel där vi tar en titt i backspegeln på kungens liv (som har varit minst sagt händelserikt). Kort därefter, knappa två månader senare, firade kungen rubinbröllop med sin Silvia – alltså hela 40 år som gifta! Paret gifte sig den 19 juni 1976 i Storkyrkan i Stockholm.

Till Expressen kommenterade Silvia:

[adSpace placement="auto"]

– Det har varit väldigt intensiva år, väldigt trevliga år dessutom. Det känns som i går. Jag kommer ihåg nästan alla detaljer. Jag är tacksam för all glädje vi har fått uppleva med barn och barnbarn.

Här är kungafamiljen år 1984:

Foto: Håkan Lind, Kungahuset.se Foto: Håkan Lind Kungahuset.se / Photo Håkan Lind, The

Och här är drottningen och kungen idag, lika fina tillsammans nu som då.

Foto: Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se Foto: Kungl. Hovstaterna. Foto Anna-Lena Ahlström.The R

Däremellan hann lilla bebisen prins Nicolas, Madeleines och Chris son, fylla ett år den 15 juni.

Två prinsdop för kungafamiljen

Lille prins Oscar döptes redan den 27:e maj i år, till Oscar Carl Olof Bernadotte med titeln H.K.H. Prins Oscar, hertig av Skåne, i Slottskyrkan i Stockholm. Den 9:e september var det kusinen Alexanders tur i Drottningsholms Slottskyrka. Han fick namnet Alexander Erik Hubertus Bertil Bernadotte med titeln hertig av Södermanland.

Hovet delade förstås med sig av bilder från de två dopen (som är så fina att man blir glad i hela kroppen av att se dem):

Prins Oscars dop. Foto: Peter Grännby/BullsPix Foto: ddp images
Prins Alexanders dop. Foto: Mattias Edwall/Kungahuset.se

Efter dop och diverse firanden har året nu börjat lida mot sitt slut. Årets sista månad har varit hektisk för kungafamiljen, inte minst för Victoria och Daniel. I december avslöjade paret en otippad nyhet - de gör en klädkollektion för H&M.

Kollektionen består av sportkläder för barn och ungdomar och är ett samarbete mellan H&M och parets organisation Gen-Pep, som arbetar med hjälpa barn och unga att leva ett hälsosamt liv.

I kollektionen, som släpps i januari 2017, syns mycket silver, rött och blått. Vill du läsa mer och se bilder, kolla in vår systersajt Damernas Världs artikel.

Foto: H&M

Som en fin avslutning på året fick vi för bara ett par dagar sedan (19 december) dela Victorias, Daniels, Estelles och lilla Oscars julhälsning. Julhälsningen är från Tyresta Nationalpark i Stockholm och man får se mys-familjen promenera och leka i skogen. Vill du se bilder och video med hälsningen, gör du det här.

Slutet gott, allting gott, alltså. Det verkar det som för kungafamiljen i alla fall. 2016 har varit ett spännande år och vi hoppas på att kungafamiljen får tid att slappna av och umgås med alla nya familjemedlemmar under julen och mellandagarna. Slutligen lite extramaterial för dig som inte kan få nog: här är årets favoritbilder på kusinskarans små sötnosar. God jul!

Estelle och Oscar. Foto: Kate Gabor, Kungahuset.se Foto: Foto Kate Gabor Kungahuset.se /Photo Kate Gabor Th
Prins Carl Philip och Alexander. Foto: Kate Gabor, Kungahuset.se Foto: Foto Kate Gabor, Kungahuset.se / Photo Kate Gabor,
Prins Nicolas. Foto Brigitte Grenfeldt, Kungahuset.se Foto: Foto Brigitte Grenfeldt Kungahuset.se / Brigitte G
Prinsessan Leonore. Foto: Brigitte Grenfeldt, Kungahuset.se Foto: Foto Brigitte Grenfeldt, Kungahuset.se / Photo Bri

Vill du se mer sånt här? Gör som 27 000 andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!