Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grattis kronprinsessan Victoria 39 år – Så här såg det ut när hon kom till världen

Kronprinsessan Victoria föddes den 14 juli 1977 och så här 39 år senare kastar vi oss över bilder av hennes och prins Daniels två barn, Estelle och Oscar. Men hur såg det egentligen ut när Victoria var bebis? Spana in de här unika bilderna från när drottning Silvia var gravid och när kronprinsessan var nyfödd!

Drottning Silvia gravid med kronprinsessan Victoria

Här är drottningen gravid i cirka 5:e månaden. Bilden är från en mottagning med Nordiska rådet på Stockholms slott 20 februari 1979. Så vacker 70-talsdonna!

I cirka sjätte månaden (bilden nedan togs28:e mars 1977)tog drottningen emot blommor från en grupp amerikanska utbytesstudenter på Stockholms slott.

Den 20 juni 1977, drygt tre veckor innan beräknad födsel, var drottning Silvia på besök hos sin svägerska prinsessan Christina, som låg på sjukhuset efter att ha fött en son. Vilken ljuvlig sommar-Silvia!

En ung Silvia jobbar dagar innan kronprinsessan Victoria föds

Det syns att kronprinsessan Victoria är sin mors dotter! Se bara på den här bilden där drottningen anländer till Stockholms slott för att arbeta, bara dagar innan lilltjejen i magen föds. Bilden är tagen 6 juli 1977.

Drottning Silvia bär peruk när kronprinsessan Victoria ska födas

När drottning Silvia skulle föda sitt första barn belägrade tyska journalister och fotografer Stockholm. En del försökte klä ut sig till läkare för att kunna komma in på Karolinska Universitetssjukhuset. Så Silvia fick höggravid klä ut sig i peruk, köras i ilfart i en av slottets svarta bilar till sjukhuset och smugglas in från baksidan.

En timme och en kvart efter att drottning Silvia anlänt till BB var Victoria född. Och pappa kungen kom och förenades med sin familj. Bara några timmar senare kördes den lilla nya familjen hem till Stock­holms slott igen ­under största möjliga hemlighetsmakeri.

Kronprinsessan Victoria visas upp på Solliden första gången

Första gången prinsessan Victoria (kronprinsessa blev hon först 1980) visades upp för pressen var 8 augusti 1977. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var då på Solliden på Öland. Kolla in den här stiliga familjen!

Dags för kungadop för prinsessan

Så blev det dags för dop! Och ni som har hängt med i kungadopen som varit de senaste åren känner förstås igen dopklänningen som lill-Victoria har på sig på bilden nedan. Jo visst är det samma som kronprinsessans syskon och alla småprinsar och -prinsessor döpts i (samt Kungen och släktingar längre bak i tiden).

Den här bilden där kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia pysslar om flickebarnet på Stockholms slott, efter dopceremonin i Slottskyrkan, är tagen27:e september 1977.

Knappt 6 månader gammal firade kronprinsessans Victoria sin första jul med mamsen och papsen.

Kungen och Silvia försökte att i möjligaste mån ge barnen en så vanlig uppväxt som möjligt. Men representationsplikter gjorde ändå att de ofta måste lämna barnen på kvällar och barnflickorna var en stor del av deras trygghet. Victoria har berättat hur hon som storasyster fick ta hand om Madeleine som blev alldeles förstörd när mamma och pappa skulle gå bort – igen! Tur att syskonen hade varandra <3

I april 2012 födde kronprinsessan en egen dotten – prinsessan Estelle:

Foto:Kate Gabor/Kungahuset

Följt av prins Oscar som föddes den 2 mars i år:

Foto:Kate Gabor/Kungahuset

Grattis på din 39-årsdag Victoria!

Vill du se mer sånt här? Gör som 24 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Du kommer också att vilja se:

Grattis till namnet prins Oscar! Se bilderna från dopet här

Prins Daniel var vårdbiträde: ”Jag låg raklång och dammsög under sofforna hemma hos tanterna”

Prinsessan Estelle fyller 4 år i dag – se de nytagna bilderna här!