Foto: Marcus Oliveras

Camilla Läckberg om vikten, pengar och kärleken: "Går i terapi för min kroppsfixering"

Het kärlek, fyra fina barn, redo att inta topplistorna med nästa spänningsroman och ekonomiskt fri. Men det finns ett hjärnspöke som succéförfattaren Camilla Läckberg inte får bukt med. "Fem kilo hit eller dit kan göra oss kvinnor förkrossade", säger hon.

Kamerablixtrarna smattrar, föremålet för allas blickar sitter på ytterkanten av en vit pall och dinglar med sina korslagda ben.

– Ah, sexig sekreterar-looken … Så här? säger hon och leker med glasögonen.

När deckardrottningen Camilla Läckberg, 44, gör något, då gör hon det ordentligt. Runt henne finns ett team av assistenter som står på tå för henne, men själv är hon som fastvuxen i jorden. Lugn, cool, proffsig. Och rik.

Camilla växte upp i den sömniga sommarstaden Fjällbacka. Hennes pappa var polis, men efter en hjärtinfarkt blev han sjukskriven och Camilla och hennes två syskon fick något så ovanligt som en ”hemmapappa”. Camilla var lillgammal på den tiden, skrev egna små böcker och var med de vuxna. Hon hade lätt för sig i skolan, och som 17-åring flyttade hon till Göteborg för att gå Handelshögskolan. Två år efter flytten gick hennes pappa bort – sorgen är än idag lamslående.

– Jag var så mycket pappas flicka någon kan bli. Men med åren har jag fått en tro på ett större sammanhang, jag känner tydligt att han finns där ute någonstans, säger hon och sveper med armen.

På Handels träffade hon Micke, pappan till hennes två äldsta barn. De gifte sig, hon började jobba som ekonom … Och hamnade i djup tristess. Micke föreslog en skrivkurs, och på den vägen är det.

Idag är hon en av Europas bäst säljande kvinnliga författare. Hon har sålt 23,5 miljoner böcker

i 60 länder och hennes aktiebolag omsatte 41,4 miljoner kronor förra året. Hon och hennes affärspartner Christina Saliba har startat ett eget investmentbolag, Invest in her, där de stöttar kvinnliga företagare och affärsidéer. 

– Om kvinnor är lojala mot varandra kan vi ta över världen, säger hon och ler. 

– Men tyvärr konkurrerar vi ofta med varandra istället för med männen.

– Jag är smart, lyckligt kär och privilegierad på alla sätt. Ändå lyckas jag inte bemästra hjärn­spökena om min vikt. Foto: Marcus Oliveras

Hon har skrivit tio Fjällbacka-deckare, men nu kommer hennes första spänningsroman, En bur av guld (läs ett utdrag av boken här). Den här gången får vi inte möta vardagshjältarna Erica och Patrik, utan en helt ny lady. Miljonärshustrun Faye.

– Jag har skapat en drömvärld åt henne, ett svenskt Dallas (tv-serie från 1980-talet, reds anm.). Men historien skulle ha kunnat utspela sig var som helst. Den kassa kvinnosynen finns överallt – den tar sig bara lite andra uttryck i överklassen.

Namnet Faye är en hyllning till en av Camillas favoritromaner, En hondjävuls liv och lustar. Fay Weldon skrev den 1983, och den handlar om kvinnlig, gruvlig, brutal hämnd.

– Jag har länge velat skriva om en kvinna som tar makten över sitt liv och ger igen på ett bibliskt vis. Faye är den man vill vara, en vardagssuperhjälte. Och medan jag satt och skrev brakade #metoo loss. Det som ser ut som tajming är en slump.

Är Faye lik dig?

– Alla kvinnor känner väl igen sig i att ha gett och gett och inte fått något tillbaka. Varit kära, naiva, oerfarna. Faye bygger på mina egna erfarenheter av dåliga relationer jag haft i mitt liv, före Simon. Liksom väninnors. Säg den kvinna som inte blivit trampad på av en man? Hon är rotad i oss alla.

Jag har egna erfarenheter av dåliga relationer i mitt liv

Romanen öppnar med en sexscen. Faye har gått in på sin mans dator, studerat hans porrfilmstittande, och när han kommer hem från en affärsresa har hon klätt sig som det tonåriga föremålet för hans drömmar. Förnedringen är total. Det blir en av de sista gångerna de har sex.

– Det här är Fayes ”rock bottom”, hon tror att hon tar kontrollen men i själva verket kapitulerar hon helt. Porrsurfande är vanligt bland majoriteten av män, de som tror något annat är naiva, tänker jag. Även kvinnor gillar att se på porr. Men dålig porr leder till en förvrängd sexualitet, jag läste att skolsköterskor larmat om att unga tjejer kommer till dem med skador i analen. Tyvärr är porrindustrin smutsig med starkt kvinnoförnedrande inslag.

 

LÄS OCKSÅ! Camilla Läckbergs favoritmascara: "Har försökt med Dior men den här är bättre"

 

Camilla brinner för att män ska ta ansvar, men även kvinnor.

– Vi måste skapa ekonomiska säkerhetsparametrar kring vårt eget liv. Vad gör du om han drar med sekreteraren om tio år?

Faye bor på Östermalm – men nej tack, det gör inte Camilla och kärleken Simon Sköld, 32, pappa till hennes fjärde barn, Polly, 3. I tjugo år bodde Camilla i Enskede söder om Stockholm, men när hon gifte sig för tredje gången slog hon till och förverkligade ytterligare en dröm.

– Jag har alltid drömt om Söder, det är mysigt och atmosfären är varmare än i övriga Stockholm. Och jag har absolut ingen ambition att barnen ska gå i vissa skolor – sådant skiter jag i – så då blev det Söder för oss. Det är lugnt här, med mysiga kaféer, och Nytorget ligger bara fem minuter bort. Vi stormtrivs!

Camillas bästa tipset för romantik är egentid utan barn! ”Det behöver inte vara storslaget, en lunch på tu man hand hemma funkar fint.” Foto: Marcus Oliveras

Camillas barn Wille, 16, Meja, 14, och Charlie, 9, bor hos dem varannan vecka och Polly förstås hela tiden. Camillas äldsta barn extrajobbar och sparar, precis som hon själv gjorde i deras ålder.

– Jag är skitnoga med att inte curla dem. Inga lyxartiklar! Och det är rätt lätt, de är inte så intresserade av märkeskläder. Meja har precis upptäckt Shpock där hon säljer och byter sina kläder. Wille har studiebidrag och köper allt själv. Sedan får du tänka på att Simon är från Hultsfred – smålänning, alltså – så här vänds det på kronorna, säger Camilla med ett skratt.

Det enda hon köper in ibland är barnvaktshjälp, men numera ställer de stora barnen gärna upp när paret går på olika premiärer (färre än man kan tro om man följer Camilla i sociala medier). Polly har blivit hela familjens kelgris.

– Simon brukar säga att vi är tråkiga. Och kanske är vi det. Vi älskar hemmakvällar. Vi har precis köpt tv-spelet Mario kart – vi kör som två idioter och älskar det! Och så slukar vi tv-serier. Jodu, det blir mycket vardag och korv stroganoff här. Även om jag hittat tillbaka lite till matlagningen. Ibland står vi i köket i tre timmar.

Vad är du för mattyp? 

– Jag är i grunden en glupsk människa. Min kompis Mia Törnblom och jag har konstaterat att vi är som labradorer, vi gillar att äta. Jag tackar inte alltid nej till en Big Mac & co med extra bea. Men jag är också intresserad av hälsa, och kan laga bra mat.

Hon gjorde nyligen ett viktupprop på Instagram, där hon öppet berättade om sin kamp mot kilona och vädjade till sina följare: Snälla, låt oss sluta med denna kroppsfixering.

– Ja, det är inte klokt egentligen. Fem kilo hit eller dit kan göra oss förkrossade, lamslå oss. Vi vågar inte ta ett jobb för att vi gått upp i vikt. Vågar inte gå in i en relation. Vi hålls tillbaka av vår egen skam kring våra kroppar. Samtidigt som feta gubbar sitter på Riche (innekrog i Stockholm) och självsäkert bjuder 22-åriga tjejer på drinkar. Det är så skevt. Jag hoppas att vi är den sista generationen som sitter fast i det här!

Hur känner du för din kropp idag?

– Jag har, hm, blivit bättre, men jag är inte helt fri. Jag går i terapi för det här. Mitt problem är att jag känner mig misslyckad som inte bemästrar de här hjärnspökena. Jag borde ha alla verktyg som behövs för att slå ner tankegrodorna, tänker jag – jag är smart, lyckligt kär, privilegierad på alla sätt – och ändå lyckas jag inte.

– Men min terapeut sa en klok sak: Jag kommer att kunna minska antalet dagar som jag mår dåligt på grund av min kropp, men inte bli av med skadan helt. Den inre rösten har talat för länge. Vi växte ju upp med mammor som bantade. Det var flygvärdinnedieten, sex ägg och en flaska vin om dagen-dieten, sedan heroin chic-mode på det. Så jag behöver ge mig själv förståelse.

Vad är ditt tips till andra med destruktiva kroppstankar?

– Slå inte på dig själv för att du har dagar när du inte lyckas gå fri. Acceptera att du har dagar när rösten vinner. Men tack och lov tror jag att det här börjar fasa ut sig självt. Det går åt rätt håll. Man kan säga vad man vill om Kim Kardashian, men nog ­sjutton har hon hjälpt till här. Liksom Beyoncé och Adele.

Camilla och den 13 år yngre maken Simon träffades på ett reklamjobb de båda hade tackat ja till. Det sa klick, och redan dagen efter bjöd Simon ut Camilla på en träningsrunda. Han är ju trots allt MMA-proffs.

– Jag höll på att dö! Jag hade inte tränat på länge, och det första vi gjorde var att springa tre kilometer. Sedan följde ett tufft pass på utegymmet och därefter – tre kilometer igen! Jag har haft turen att se vältränad ut utan att träna, så han trodde väl jag skulle fixa det. Och det gjorde jag, tävlingsmänniska som jag är. Jag tänkte ”show no fear”.

Camilla hade varit singel i ett år, efter att ha skilt sig från polisen och Robinson-profilen Martin Melin.

– Jag märkte direkt att det bara var yngre män som stötte på mig, 25–27-åringar. Det var en så total chock för mig, det sista jag hade väntat mig. Det tog ett tag innan jag knäckte nöten: Män i min ålder vill inte ha framgångsrika kvinnor. Medan de yngre männen tyckte det var sexigt och attraktivt.

När Camilla och Simon blev tillsammans lät kritiken inte vänta på sig. Hur kunde hon skaffa sig en toyboy? Hur skulle det gå på sikt, vad trodde hon?

Hur tänker du kring det idag?

– Det var såklart tråkigt, men de rösterna har faktiskt tystnat nu. Vi har bevisat att det här är på riktigt. Vändpunkten kom när vi gjorde tv-programmet Tillsammans med Strömstedts. Vi fick otroligt mycket kärlek efter det, som att folk till sist förstått att Simon faktiskt är Sveriges yngsta farbror. Jag får mejl från kvinnor som säger att de ”vågat göra en Läckberg”. Alltså träffat en yngre kärlek och stått upp för det.

 

Tränar du och Simon ihop fortfarande?

– Nej, vi följer första PT-regeln: att inte träna med sin partner. Det är rätt oromantiskt faktiskt, man känner sig inte som hetast på gymmet.

Hur får man kärleken att hålla då?

– Det är en klyscha, men ta er tid för varandra. Ja, att se på tv-serier ihop räknas!

Du är aldrig rädd för att åldras?

– Nej, faktiskt inte … Jag gillar att bli äldre, mitt liv är som en omvänd triangel. Jag var betydligt mer osäker som tonåring än nu.

Att skriva böcker är något Camilla kommer att göra hela livet, tror hon. Hon har precis påbörjat en till spänningsroman i Faye-serien, och det kommer fler Fjällbacka-deckare också.

Vad har du för andra framtidsdrömmar?

– Jag drömmer alltid stort och galet. Faye, tänk om hon blir stor i USA? Tänk om det blir en Hollywoodfilm? Jag har drömt om att skriva tv-manus en tid … Och nu håller jag faktiskt på med det! Jag kan inte berätta mer just nu, men min karriär har ju alltid gått ut på att variera mig.

Men först är det sommar. Vad gör ni då?

– Jag ska besöka 15 länder i vår, första omgången ska jag vara ute i 19 dagar. Så i sommar ska jag faktiskt bara vara ledig. Vi flyttar ut till vårt lantställe utanför Norrtälje, vi har ett ganska stort och gammalt hus där, jag tänker inte röra mig ur fläcken från midsommar till mitten av augusti. Jag ska läsa ikapp, Michael O’Connellys senaste till exempel. Vilken härlig hög med böcker jag ska ha.

Camillas & Simons 10 bästa tv-serier:

1. Game of thrones (HBO)

2. Vikings (Netflix)

3. Designated survivor (Netflix)

4. The blacklist (Netflix)

5. The crown (Netflix)

6. Blind spot (Netflix)

7. Elementary (Netflix)

8. Modus (Netflix)

9. Dicte (Netflix)

10. Bron (Netflix)

LÄS OCKSÅ! Camilla Läckberg: ”Jag är en galning att leva med”

Aktuellt just nu