Foto: Johan Bergmark

Anna Charlotta Gunnarsson - förkovrar sig i Pop och politik

För tredje året i rad har Anna Charlotta Gunnarsson tillbringat våren i radiostudion för att spela in UR:s succéserie ”Pop och politik”. Nu med extra fokus på de kvinnliga rösterna.

Det är  tio program med olika teman, alla med huvudssyftet att analysera hur  popmusiken speglat samhället, och tvärtom. Denna säsong ligger en extra  tyngd på att låta kvinnorna komma till tals.   Nu utgår avsnitten från att kvinnan ska få sin röst hörd, vilka skillnader innebar det för innehållet? – Vi har ett genusperspektiv på allt så det handlar lika mycket om att  titta på manliga stereotyper. Men redaktionen består enbart av kvinnor  och det är fler kvinnor än män som medverkar i serien. Länge har  musikjournalistkåren betraktat hitlåtar och schlagermusik som mindre  viktigt, på grund av att den creddiga referensramen har dikterats av  snubbar. Vi hittar istället politiken och samhällsengagemanget i  artister som Jill Johnson, Abba och Pink – sådan musik som av hävd  kallats bruksmusik och som man har behövt skämmas för att man gillar, i  vissa kretsar.  Vilka artister finns egentligen idag, med någon slags politisk agenda? – Om jag så fick hela amelia till mitt förfogande skulle de inte få  plats. Men för att ta några: The Knife, Christina Aguilera, Timbuktu,  Promoe, Säkert!, Lady GaGa, Dixie Chicks, Kajsa Grytt, Kent, Markus  Krunegård. Ibland vet de kanske inte ens själva om att de har en  politisk agenda. Skitsamma för mig. Vår redaktion avläser gärna och  enkelt samhällstendenser ur deras texter och videor. Och refererar gärna  bakåt i tiden också, eftersom målet är att vi ska lära oss något av  historien.  Pop och politik sänds i P4 kl 11.03 t o m den 27 augusti.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!