Foto: SR

amelias musikrecensent skapade P3 Guld-galan

Den 21 januari firar P3 Guld-galan sitt tioårsjubileum. Hjärnan och grundaren bakom galan är amelias tidigare musikrecensent Pia Kalischer.

Idén till galan, som skulle fokusera på svensk popmusik, fick Pia Kalischer under sin föräldraledighet från jobbet som musikchef på P3.

- Jag ville att vi skulle manifestera allt som vi gör på Sveriges Radio. En viktig del var att uppgradera statusen för svensk popmusik.

Galans ömma moder

Tillsammans med kollegan Helena Dillén drog de igång galan som nu, tio år senare, är en viktig institution i den svenska musikbranschen. Kollegorna på radion kallar henne ofta för ”P3 Gulds mamma”. 

 - Och det stämmer väl att jag är galans ömma moder, säger Pia Kalischer och skrattar. 

 

Är det någon av kategorierna som du särskilt brinner för?

 - Alla kategorier är roliga och spännande på sitt sätt, men debutantpriset är förstås speciellt. Till exempel fick Anna Ternheim P3 Gulds debutantpris väldigt tidigt i sin karriär. 

 Ett pris som många av artisterna suktar efter är Guldmicken.

- Det blir ju en bekräftelse på att det är mötet med publiken som är det viktiga.

"Nästan bara brudar"

Produktionsteamet bakom P3 Guld har ända sedan starten dominerats av kvinnor.

- Det är nästan bara brudar som jobbar med galan. Det bara blev så, säger Pia Kalischer, men tillägger att det även handlar om kvinnligt nätverkande. 

 Trogna amelialäsare känner igen hennes namn från tidningens kultursidor. Hon har varit musikrecensent för amelia sedan tidningen för nästan tjugo år sedan. Men snart skriver hon sin sista recension. Däremot blir hon kvar som recensent för tidningen M-magasin.

Och till sist en spaning inför nästa år. Vilka artister tror du att vi kommer att få se mer av under 2012?

- Laleh, naturligtvis. Hon har ju haft en skön uppvärmning under hela hösten och släpper en nu skiva i vår. Sedan hoppas jag att Oskar Linnros släpper nytt. 

 Men mest hoppas hon på den kvinnliga Malmörapparen Gnucci Banana.

- Hon är fantastisk!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på amelia & 24 andra titlar. Köp nu!