Foto: Geber86

Allt du vill veta om Snapchat (det är inte bara för tonåringar!)

Snapchat var länge en app som bara användes av kidsen. Sedan fick den ett rykte om sig som otrohetsapp. Nu använder fler och fler vuxna par den för att sexa upp sitt förhållande.

Var är du på snapchat-skalan? Undrar du vad det är för märklig spöklogga som dyker upp överallt? Laddade du ner appen och glömde sedan bort den eftersom du inte fattade hur den funkade? Eller är du ett fullfjädrat snap-proffs, som dokumenterar din vardag och sänder ut till nära och kära, med eller utan roliga filter? Oavsett, så är det helt tydligt att snapchat är här för att stanna och appen har lyckats bli en av de riktigt stora sociala medierna.

Man kan enkelt beskriva snapchat som en app som man skickar bilder eller filmer till varandra med som bara visas en kort stund. Varje sekund delas i genomsnitt 8?476 bilder på appen, vilket faktiskt är tio gånger så mycket som instagram. Skulle du få för dig att kolla igenom bilderna från den senaste timmen så skulle det ta dig tio år.

Snapchat inte längre barnens arena

När du var färdig med det så skulle det ha delats så många bilder att det skulle ta ytterligare minst 880?000 år att titta på dem. Puh! Skönt att du slipper det. Men du lär inte slippa snapchat-hypen, för nu är det dags för de vuxna att ta plats på bildbytar-arenan, där det sedan lanseringen 2011 mest funnits en ung publik.

– Unga är snabbare på att plocka upp nya trender, de vill ha en plattform där mamma och pappa inte finns. Äldre har haft svårt att förstå snapchat, för det är inte självklart hur man klickar för att navigera. Interaktionsdesignen är klurigare, man swipar lite tvärtom, säger Judith Wolst som jobbar som digital strateg.

Men på senare tid har de äldre användarna strömmat till.

– Tonåringar har moderna föräldrar och snapchat är roligt när man väl förstår och börjar använda den. Den är mer av en lekstuga, något annat än facebook där det finns ett nätverkstänk och man ska skryta om allt för alla. Dialogen med dem man känner, i ett slutet sammanhang, är det roliga. Att den försvinner direkt gör ingenting, säger Judith Wolst.

Snapchat har också gjort några små ändringar, som kan tolkas som att de vill göra det lite lättare för den äldre publiken, till exempel kan du numera se snaps som du får i repris (men du får bara en chans, i direkt anslutning till att du tittat). Och vid den senaste uppdateringen lanserade man ”memories”, en funktion där du kan spara dina bilder och filmer i ett galleri.

Filter ger stor dragningskraft till Snapchat

Men den stora dragningskraften med snapchat är enligt Judith Wolst tjänstens filter, som bland annat kan förvandla en till cowboy, omge en med såpbubblor eller få en lite, lite snyggare genom att ge ögonblänk och jämnare hudton.

– De är roliga och de uppdateras hela tiden. Det är mer okej att göra selfies med dessa och lättare att skapa roligt innehåll. Sen finns det också en tjusning i att meddelandena försvinner, det är något helt annorlunda.

Snapchat har i folkmun kallats ”snippchat” och ”snoppchat” för att folk skickar sexiga bilder till varandra (”sexting”). I diskussionsforum som Reddit har det pratas mycket om snapchat och otrohet, många är oroliga för vad deras partner gör där, vilket också bekräftades av en undersökning som kom 2015, gjord av bland andra en forskare på Glasgow university. Resultatet är att snapchat fått ett rykte som otrohetsapp.

Är snapchat en app för otrogna?

– Där människor finns, där finns otrohet. Men det är väl smart om man vill sopa igen spåren.

Det ges många tillfällen och sätt att visa känslor, kan man använda den för att förbättra sin relation?

– Ja, jag tror att det är jättebra för parrelationer. Det är snabbt, enkelt att uppdatera, tar inte upp en massa utrymme på telefonen. Det är också en mer kravlös kommunikation, skickar man ett sms så förväntar man sig ett svar, men snappar man så finns det inte samma outtalade förväntan. Det finns ingen historik, så man kan ju starta och avsluta hur som helst.Snapchat – inte bara för ungdomar längre

Enligt en färsk undersökning så har andelen ”äldre” snapchat-användare ökat kraftigt i USA. Av 25–34-åringarna använder 38?% snapchat, för tre år sedan låg siffran på 5?%. Användare över 35 år har ökat från 2 till 14 % på tre år.

Fakta: Wall Street Journal

Snapchat för dummies

Snapchat kan enklast beskrivas som en bild- eller videochatt för mobilen där man kan skicka så kallade ”snaps”, små ögonblicksbilder, som försvinner efter det att mottagaren tittat på dem.

När du går in på appen hamnar du direkt i kameraläge. Här kan du antingen fota något du ser, eller trycka på kameraikonen som gör att det blir selfieläge. Är du i det senare läget kan du trycka cirka två sekunder på ditt ansikte för att få fram de olika filter-funktioner som finns, där du kan förvandla dig till djur, få ett exploderande huvud eller hamna på en sedel, till exempel.

Om du väljer att ta en bild så ska du sedan i nedre vänstra hörnet välja hur många sekunder bilden ska visas. Om du istället spelar in en video (genom att trycka längre på kameraknappen) så visas den så länge som den är lång. Du kan ”pynta” bilden med text, emojis, eller rita dit pilar och dylikt i ett enkelt ritprogram.

När du är nöjd klickar du på pilen i ned-re högra hörnet. Då får du välja mellan att ”sända ut” din snap till ”Min Story”, där innehållet visas för dina utvalda vänner i 24 timmar. Eller så kan du välja att skicka den till någon speciell person.

Vill du istället skicka en bild från ditt bildbibliotek till en person, så swipar du höger. Då får du fram chatfunktionen, där du både kan bifoga redan existerande bilder och ta nya.

Swipar du vänster från startläget hamnar du istället på ”Stories” där du kan se ”sändningar” från dina kompisar eller innehåll från företag eller arrangemang.

Om du swipar neråt från grundläget så kommer du till ett läge där du kan lägga till vänner samt se vilka som lagt till dig.

Man kan ”fånga” bilder med en skärmdump, men då får avsändaren ett meddelande om detta.

Av: Sofia LarssonKäthe och Peter: "Snapchats humor gör vårt förhållande bättre"

Foto: Privat

Käthe Nilsson

Ålder: 42.

Familj: Sambon Peter, 43, och tre barn (tvillingar på 5, och en 12-åring).

Bor: Svedala.

Gör: Driver Mediaklar AB, Hittabox.se och bloggar på kathe.nu.

På vilket sätt snapchattar ni som par?

Käthe: Det blir mest roliga bilder och korta filmer.

Hur pass flirtiga är ni?

Käthe: Vi skickar inga nakenbilder direkt utan är lagom flirtiga.

Peter: Jag skulle vilja se fler nakenbilder.

Varför är det ett bra sätt att ha vardagskontakt?

Käthe: Snapchat är väldigt kul att använda och det går att vara kreativ och uttrycka känslor med olika filter och masker. Det ger mer humor i vardagen helt enkelt.

Foto: Privat

Känns det som en trygghet att bilderna inte finns kvar sedan?

Käthe: Ja, faktiskt. I många andra sociala medie-kanaler kan bilder spridas snabbt så det känns skönt att snapchat inte fungerar på samma sätt som andra plattformar. Detta gör att alla vågar vara lite knasigare där.

Hur kan man använda snapchat för att få ett härligare förhållande, tycker ni?

Käthe: Jag tycker att snapchat kan användas för att få in mer humor i vardagen. Det är också kul att snapchatta och prova filter tillsammans. Det kan ge många skratt.

Peter: Humor är viktigt och Snapchat erbjuder den möjligheten.

Amanda och Jonathan: "Vi snappar kärleksförklaringar"

Foto: Privat

Amanda Andersson 

Ålder: 21.

Familj: Sambon Jonathan, 28.

Bor: Halmstad

Gör: Jobbar i butik, bloggar på justlovemyway.blogg.se.

Hur snapchattar ni som par?

Amanda: Vi snapchattar väldigt mycket, oftast är det just ”snapshots” av vad man gör i vardagen, mycket spex och ”vad gör du?”-bilder. Det är roligare att få en bild när någon till exempel lagar en maträtt istället för att få en förklaring på vad de lagar. 

Jonathan: En snap visar också vad man tycker om den andres fråga/snap, man kan visa vilket humör man är på genom ansiktsuttrycket på bilden.

Hur pass flirtiga/vågade är ni?

Amanda: Vi är flörtiga. Jag brukar inte skicka nakenbilder var och varannan dag direkt men skulle jag vara mer lagd åt det hållet så skulle jag nog inte ha något emot att snappa mer intima bilder.

Jonathan: Över medel kanske, en och annan bild för att locka hem den andre förekommer. Men mest för skojs skull?… För att se hur den andre reagerar på en vågad bild.

Känns det tryggt att bilderna inte finns kvar?

Amanda: Jag tror ju inte riktigt på att de försvinner, jag tror att allt som skickas via cyberspace sparas på ett eller annat vis. Däremot är jag inte rädd för att någon skulle se dem, vem bryr sig om vad just jag skickar för bilder om nu hela världens befolkning också skickar sina egna snaps?

Kan man få ett härligare förhållande genom att snappchatta?

Amanda: Ja, genom att vara öppen, skicka spontana snaps och inte bara när man gör något speciellt. Det är ett fint sätt att visa att man tänker på sin partner.

Jonathan: Kanske i så fall att man istället för sms kan visa kärlek och saknad genom bild eller film. Man får sig ett leende på läpparna när sambon skickar en kärleksförklaring genom snap.

Av: Jessica Devert

Psst... Du har väl inte missat att amelia finns på Snapchat? Lägg till oss och följ vår story! Vårt namn är "tidningenamelia" (eller scanna den här koden genom att vara i kameraläget i Snapchat och trycka på skärmen någon sekund).

Vill du se mer sånt här? Gör som 24 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Du kommer också att vilja se:

Vad betyder KBRY? – 18 katter förklarar tonårsspråket

Philip, 29, höll på att bli utbränd – gjorde app för att hjälpa andra

Skolans införde "mobilhotell" –hyllas av föräldrarna: "Nu tvingas eleverna prata med varandra"

Aktuellt just nu