Foto: HBO Nordic

8 detaljer du kanske missat i The Handsmaid’s tale

Äntligen är det dags för premiären av tredje säsongen av Handmaid's tale. För oss som är lite mer hooked än andra finns det många detaljer, intressanta fakta och symbolik i serien som kan vara riktigt kul att veta. Vi har listat åtta av dem största.

Torsdagen den 6 juni är det premiär för tredje säsongen av Handmaid's tale på HBO Nordic. Här är intressanta detaljer om serien att ladda upp med!

1. Elisabeth Moss, som spelar Offred, har inget smink på sig

I en intervju med tidningen Time så avslöjade Elisabeth Moss att hon spelar sin karaktär Offred helt utan smink. Manusförfattaren Bruce Miller kände att skådespelaren blir mer "direkt" så, när det inte finns ett filter mellan skådespelaren och kameran.

2. Vissa scener har Beyonce-koppling

Reed Morano, som har regisserat tre avsnitt i säsong 1, har också jobbat med Beyoncé's musikvideo Lemonade. Det syns om man tänker på det.

3. Serien utspelar sig i USA - och det finns ett syfte med det

Trots att författaren Margaret Atwood är född i Kanada så utspelar sig boken (och serien!) i USA. I en intervju med Teen Vogue förklarar Atwood att det beror på att hon anser att sannolikheten att en extrem regim tar över är mycket högre i USA än i Kanada. Historiskt sett är Kanada istället det land som folk flyr till för skydd, och så även i denna fiktiva serie.

Rolig kuriosa är dock att Handmaid's tale, som utspelar sig i USA, trots allt faktiskt är inspelad i Kanada.

 

LÄS OCKSÅ: Därför måste du se Chernobyl – högst rankade tv-serien på IMDB

 

4. Allt som händer i serien har redan hänt

Även om serien handlar om en dystopisk framtid, så är de grymheter som pågår ingenting nytt. Det skriver bokens författare Margaret Atwood i The Guardian: "Jag gjorde en regel för mig själv: Jag skulle inte inkludera någonting som människor inte redan hade gjort på någon annan plats eller tid, eller för vilken tekniken inte existerade redan. Jag ville inte bli anklagad för mörka, vridna uppfinningar eller att förvränga den mänskliga potentialen för beklagligt beteende."

5. Bokens författare visar sig i serien

Författare till boken som Handmaid's tale är baserad på, Margaret Atwood, är med som en gästskådespelare i seriens första säsong, och ger Offred en örfil.

Margaret Atwood.

6. Det kom en film redan 1990 - men den blev en riktig flopp

Tycker du att du känner igen historien men har inte läst boken? Du kanske såg filmen Handmaid's tale (Mardrömmen på svenska) som kom ut 1990. Med tanke på den supersuccé som serien gjort idag är det svårt att tänka sig att filmen som kom för nästan 30 år sedan fick riktigt svalt mottagande. Att seriens manusförfattare lyft upp moderna detaljer som Über och Craigslist samt låtit bokens författare Margaret Atwood vara delaktig lyfts fram som framgångsfaktorer för serien.

7. Tjänarinnornas namn anspelar på tillhörighet till anföraren

Oerhört obehagligt när du som tittare förstår det: Att namnet Offred anspelar på Of Fred (på svenska: tillhör Fred).

Fred Waterford.

8. Offreds rum är designat för att påminna henne om det liv hon inte längre har

Hon var en dedikerad redaktör som älskade det skrivna ordet. I Gilead får June inte skriva - något hon påminns om varje dag när hon ser sitt skrivbord.

Den som tittar noga lägger också märke till att dörren till rummet inte har något lås och att det går att se att en spegel tagits bort från väggen.

Aktuellt just nu