6 saker om Dirty Dancing vi inte hade någon aning om!

Den älskade klassikern Dirty Dancing fyller 30 (!) år i år, och filmförfattaren Eleanor Bergstein delar med sig av några behind the scenes-hemlisar.

1. 

Patrick Swayze vad den enda personen som var tilltänkt för rollen som Johnny.

"Inga andra skådespelare var tilltänkta för Johnny förutom Patrick Swayze. Det var alltid han och enbart han. Vi kollade igenom bilder och jag sa 'åh, där är ögonen vi vill ha'. Vi gick efter honom och när jag träffade honom sa jag 'nu när jag känner dig, så har jag svårt att tänka mig att jag kommer göra denna film om du bestämmer dig för att tacka nej', jag kände verkligen så och det gör jag fortfarande. Så det var alltid Patrick, och enbart Patrick, den enda vi erbjöd rollen till, en underbar, briljant och bra man", sa Eleanor Bergstein till Cosmopolitan.

Visst är det svårt att tänka sig någon annan än Patrick Swayze i rollen som Johnny?

2. 

Filmens alternativa titel var "I was a teenage mambo queen".

"Myndigheter stoppade våra prover av arbetsprocessen vid kanadensiska gränsen ett tag eftersom de trodde att det var en porrfilm. När vi trodde att vi skulle behöva ändra titeln sa vi att vi skulle kalla den "I was a teenage mambo queen", för när jag var elva, tolv år dansade jag mambo på champagne-tävlingar. Det var bissart att se en liten tjej göra dessa mambo- och cha-cha-stegen. Jag vann champagneflaskor som mina föräldrar kunde dricka... så den titeln kom från mitt eget liv."

3. 

Producenterna ville ta bort Penny's illegala abort från manuset, men Bergstein vägrade.

"Precis innan filmen kom ut, när ingen trodde på den alls, blev producenterna väldigt glada för att de hade fått någon nationell sponsor som skulle sätta en tub med acnekräm på varje filmposter. Sedan såg sponsorn att det var en illegal abort med i filmen, så producenterna ringde till mig och sa, 'Eleanor, vi betalar dig för att gå tillbaka till klipprummet och ta bort aborten ur filmen'. Jag hade vetat att det skulle hända någon dag. Jag sa, 'jag skulle gärna göra det, men jag kan inte ta bort den för då faller allt isär.' Då finns det ingen anledning till att Baby ska möta Johnny, att Penny inte kan dansa, att Baby måste lära sig att dansa med Johnny, att hon ska älska med Johnny – det finns ingen story utan det. Allt faller isär och ingenting kommer ha någon mening. De sa att vi borde tänkt på det tidigare, så vi tog inte bort det. Jag tyckte det var min belöning för att jag gjort ett bra jobb. Min tanke är att om du ska skriva in något sådant här, måste du skriva in det så precist i handlingen att när när dagen kommer – jag låter som Gudfadern, dagen kommer komma – då de frågar dig att ta bort det, så kan du inte det eftersom filmen faller samman. Om det kan tas bort kommer det göra det."

4. 

Producenterna undrade också varför Baby var så intresserad av politik.

"Filmen utspelar sig sommaren 1963, vilken var sommaren Martin Luther King höll sitt 'I have a dream'-tal. Folk frågade, 'varför tar du med det för? Rasrelationer är lösta nu'. Självklart visste vi att så inte var fallet. De frågade också 'varför har du med Vietnamkriget? Det är över'. Nu flygs unga män över världen för att strida i ett krig de inte ville ha, så allt det som jag blev tillsagd hörde till ´63 när jag gjorde den '87 har kommit tillbaka, framför allt Roe vs Wade (ett av de mest kända rättsfall som behandlats i Högsta Domstolen i USA som handlade om fri abort. Man bestämde till slut att fri abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv, reds. anm.). Några frågade mig vad som händer efter Dirty Dancing, och jag gjorde en video där jag sa att Baby skulle varit ute och jobbat hårt för Hillary (Clinton, reds. anm)."

5. 

Scenen där en kittlig Baby inte kan sluta skratta när Johnny stryker hennes arm var inte meningen.

https://youtu.be/FFnSE3_Nqhc?width=560&height=400&frameborder=0&allowfullscreen=

"Det var väldigt sent på kvällen och vi var alla trötta. Jennifer Grey är kittlig och började skratta, och Patrick blev irriterad. Vi glömde till och med av att vi hade det inspelat, för vi spelade in det igen när hon inte skrattade. Det var först i redigeringsrummet som vår dansredaktör hittade det. När vi såg det började vi skratta, och när Jennifer och Patrick såg det första gången skrattade det också, eftersom vi helt glömt av att det ens hade hänt. Vi tyckte att det var så roligt så vi använde det i filmen och älskade det."

6. 

Eleaonor vet vad som hände mellan Baby och Johnny efter att filmen var slut, men hon avslöjar inget.

Foto: Globe Photos / ZUMAPRESS.com

"Jag har en väldigt klar bild av en komplicerad och lång framtid de har framför sig tillsammans, men jag säger aldrig vad. Jag tänker att jag kanske ska göra en uppföljare."

Åh, vi hoppas verkligen det! 

Vill du se mer sånt här? Gör som tusentals andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!