5 saker om Pokémon Go du som förälder borde veta

Pokémon Go är ett fantastisk spel som ger familjer sammanhållning och motion i mängder. Men när barnen ska ut själva och leta och börjar leva nästan hela sin vakna tid i en och samma app finns det några saker du som förälder bör hålla extra koll på.

1. Se upp för osäkra platser under jakten efter Pokémon

Pokémons kan dyka upp på platser som inte är direkt barnsäkra: byggarbetsplatser, övergångsställen och på privat mark.Sedan spelet lanserades har det rapporterats om människor som tar sig in på farliga platser och även förbjudna och privata områden. Förklara för ditt barn vilka platser i närområdet som de bör undvika.

2. Ha koll på vad ditt barn går med på för avtal i Pokémon Go

För att spela Pokémon Go måste man först välja ett av två olika sätt för att komma igång – antingen att bli medlem via pokemon.com eller registrera ett konto med en mejladress från Google (Gmail). Eftersom spelet är så populärt går det för tillfället inte att bli medlem på pokemon.com utan endast ett alternativ finns kvar: skaffa ett Gmail-konto.

En ny lite obehaglig upptäckt är att om du loggar in på Pokémon Go via Gmail ger du automatiskt all information från Gmail, Google Drive, Google Maps, Google Photos och alla dina andra Googlevektyg till företaget Niantic, som har skapat spelet. Om Niantic vill så kan de alltså både läsa och skicka mejl från den mejladress som du har loggat in med. De kan också se din sökhistorik och din platsinfo. Företaget Niantic själva säger att de styrs under skrikta regler från Google och att det här inte är något som de har för avsikt att göra – men rent tekniskt så går det.

3. Se upp för extra avgifter i Pokémon Go-appen

Spelet är i grundengratis. Men om du har registrerat ditt kontokort i Appstore, vilket de flesta har, går det enkelt att köpa saker som ger spelaren olika fördelar och gör det roligare att spela. Se till så att du har en hemlig kod i Appstore som inte barnen vet om. Annars kan de lätt köpa för mycket med bara några knapptryck.

4. Undvik batterikris efter att dina barn har spelat Pokémon

Pokemón Go är en riktig batterislukare. Ett tips är att köpa ett extrabatteri så det alltid finns en backup när telefonen plötsligt ska användas för att ringa med. Det finns flera billigare varianter som är smidiga att ta med.

5. Akta bilar och annan trafik under Pokémon Go-jakten

När barnen har blicken ner i telefonen kan det bli riktigt farligt. Även om barnen vet om att de borde ha uppsikt i trafiken kan de vara så inne i spelet att de tappar tid och rum.

Vill du se mer sånt här? Gör som 24 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

På vår systersajt Veckorevyn kan du hitta tips om hur du spelar Pokémon Go!

Läs mer:

Pappans version av Pokémon-låten visar vad föräldrar (egentligen) tycker om spelet

Finaste uppmaningen vi hört i Pokémon GO-hysterin – glöm inte barnsjukhusen!

7 bilder som visar exakt hur vi tänkte innan barn (och hur det blev sen)