Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Hur kommer vi att minnas 2010-talet? Här är 49 personer, tv-serier och fenomen vi pratade om konstant från 2010 till 2020.
Hur kommer vi att minnas 2010-talet? Här är 49 personer, tv-serier och fenomen vi pratade om konstant från 2010 till 2020.
Hur kommer vi att minnas 2010-talet? Här är 49 personer, tv-serier och fenomen vi pratade om konstant från 2010 till 2020.
Hur kommer vi att minnas 2010-talet? Här är 49 personer, tv-serier och fenomen vi pratade om konstant från 2010 till 2020. Foto: TT/press/montage

49 saker vi alltid kommer minnas med 2010-talet

Tack och hej 10-talet! Snart stundar ett nytt decennium, men vad tar vi egentligen med oss från 2010-talet? Här är personerna, snackisarna och trenderna som vi gärna behåller i varmt minne (eller stoppar långt ner i byrålådan)... 

Av: Karolina Fjellborg 

Kvinnliga vägvisare under 2010-talet 

Greta Thunberg visade vägen Foto: DON MACKINNON / Press AFP TT NYHETSBYRÅN

1. Greta Thunberg. Hon har mobiliserat människor från över 120 länder till sin klimatstrejk, blivit utnämnd till en av världens mest inflytelserika personer, skakat tass med Barack Obama, Leonardo DiCaprio, påven och Angela Merkel, talat i FN, blivit nominerad till Nobels fredspris och avbildats på både väggmålningar och en tysk majsåker. Bland annat. Decenniets största svensk? Utan tvekan.

Alyssa Milano var högst bidragande till Metoo-upproret. Foto: ULRA / Press BACKGRID USA TT NYHETSBYRÅN

2. Alyssa Milano. Först med hashtaggen #metoo var Tarana Burke redan 2006, men det var när skådespelerskan Alyssa Milano gick ut på twitter den 15 oktober 2017 och uppmanade alla kvinnor som upplevt sexuella trakasserier och övergrepp att skriva ”Me too” i sin statusrad som lavinen gick på allvar. Väl spelat.

Lady Gaga Foto: / TT / Press SIPA PRESS TT NYHETSBYRÅN

3. Lady Gaga. Rekordsäljande popdrottning, modeikon, skådespelerska, låt­skrivarsnille, Oscarvinnare, filantrop, aktivist – och grym och spektakulär på alla sätt och vis.

Bubblare! Decenniets klänning: Lady Gagas köttklänning. Text överflödig.

Laverne Cox har banat väg för transpersoner på flera fronter iunder 2010-talet. Foto: ENT / SPLASHNEWS.COM / Press SPLASH NEWS TT NYHETSBYRÅN

4. Laverne Cox. Efter genombrottet i Orange is the new black har skådespelaren och HBTQ-aktivisten Laverne Cox banat väg för transpersoner på flera fronter. Hon har bland annat varit första transperson att nomineras till en Emmy för skådespeleri, pryda omslag till Time Magazine och Cosmopolitan och för­evigas som vaxdocka på Madame Tussauds.

Foto: HAYOUNG JEON / Press EPA

5. Angela Merkel. Bara typ världens mäktigaste kvinna.

Beyoncé har klivit fram som en politisk röst under 10-talet. Foto: IAN WEST / Press PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN

6. Beyoncé. Hon har varit bland de största, bästa och vackraste i musikvärlden länge, men hon blir bara coolare och mer inflytelserik med åren, och under 2010-talet har hon klivit fram som en stark politisk röst. Inte minst genom att engagera sig i medborgarrättsrörelsen Black lives matter.

Ruth Bader Ginsburg Foto: JESSICA HILL / Press AP TT NYHETSBYRÅN

7. Ruth Bader Ginsburg. Smeknamnet ”The Notorious R.B.G.”, efter hiphoplegenden The Notorious B.I.G, säger en del om hur hård den här 86-åriga juristen och ledamoten av USA:s högsta domstol faktiskt är. Ruth Bader Ginsburg, som har seglat upp som en popkulturell ikon, har kämpat för jämställdhet och kvinnors rättigheter sedan 60-talet. En livsgärning som skildrades i dokumentären RBG.

Agnes Wold slår hål på myter Foto: 7180 / Press EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

8. Agnes Wold. Läkare, professor i klinisk bakteriologi och obekväm, stridbar upplysningskvinna som far fram på twitter och slår hål på den ena myten efter den andra. 

April Reign startade hashtagen #OscarSoWhite

9. April Reign. Som grundare av hashtaggen #OscarsSoWhite sådde hon ett viktigt frö till förändring inom filmbranschen. Och visst håller något på att hända kring vilka historier som berättas och uppskattas. Tänk till exempel Green book, Roma, If Beale Street could talk, Get out, Moonlight – och banbrytande superhjältehiten Black panther.

Bästa modetrenden under 2010-talet 

10. Leggings!
En gång i tiden hörde de hemma på gymmet, nu gör till och med Dior och Fendi leggings – och ett skönare, mer förlåtande plagg går helt enkelt inte att hitta.

Tv-serier vi var besatta av på 2010-talet 

GoT var serien på allas läppar under 2010-talet Foto: Press

11. Game of thrones. Ja, den där sista säsongen blev ett globalt antiklimax. Men allt fram till den: VIDUNDERLIGT. 

House of cards. Foto: Press

12. House of cards. Netflix gick rakt på en guldåder med sin första originalserie. Se det som den första offensiven i det streamingkrig som nu rasar för fullt.

Ingen ungdomsserie representerar 2010-talet så bra som norska Skam. Foto: Press

13. Skam. Dust, drittsekk, pule, homse, russebuss, serr, ass, luremus, hooke, føkk­boy och kødder du? För en liten stund var det inga konstigheter för vuxna människor att prata som norska fjortisar och snöa in på tonårsbryderier.

Vi sträckkollade True Detective. Foto: Press

14. True detective. Den första säsongen, med Matthew McConaughey och Woody Harrelson på mördarjakt i Louisiana, var ett mästerverk. Sedan blev det magplask i säsong två. Men ändå.

1980-talsvurmande Stranger Things var het på 2010-talet. Foto: Press

15. Stranger things. För att citera det klassiska svenska hiphopbandet Just D: ”80-talet, 80-talet, vad kunde gå snett, vad kunde gå galet?”

Dystopiskt och politiskt - The handmaid's tale definerade 2010-talet. Foto: Press

16. The handmaid’s tale. Vissa tv-serier vet inte när det är dags att sluta, och The handmaid’s tale är just en sådan. Men initialt var den en fulländad feministisk mardrömshistoria, och en stenhård, politiskt brännande tjottablängare mellan lysmaskarna.

Bron var scandi-noirs flaggskepp. Foto: TT

17. Bron. Svensk-dansk Scandinavian noir-perfektion med en kvinnlig snut utöver det vanliga. 

SOM vi skrattade åt Solsidan under 2010-talet. Foto: Press

18. Solsidan. Kändes som en modern svensk humorklassiker redan vid ankomsten 2010 – och håller fortfarande tio år senare.

Ingen ung kvinna missade ett avsnitt av Girls under 2010-talet.

19. Girls. Lena Dunham gjorde braksuccé med sin serie Girls som 2012 var snackisen på allas läppar. Det kanske inte blev det feministiska manifest som många omtalade serien som, men visst skapade den debatt – och tittarsiffror. 

Siffran vi (tyvärr) minns

20.72 gånger så hög lön. Det har manliga fotbollsspelare jämfört med kvinnliga. Det senaste årtiondet har det hänt en del inom idrotten. Inte minst har damfotbollen vunnit mark. Men när SVT granskade löneskillnaderna mellan män och kvinnor inom sju idrotter var männens genomsnittliga inkomst 72 gånger så hög som kvinnornas. Värst är löneskillnaderna inom hockey och just fotboll, där en spelare i herrallsvenskan tjänar ungefär fem gånger så mycket som en spelare i damallsvenskan. Gissa vilka som kan ägna sig åt återhämtning och vilka som måste ta ett extrajobb.

Manstyper vi fick nog av under 2010-talet 

21. Pappafeministen. Feminist? Javisst. Efter att han själv fått döttrar och insett att jo, kvinnor är också människor. 

22. Kulturmannen. Med ett ego stort nog för att bråka på landets alla kultursidor fick vi minst sagt nog av Kulturmannen. 

23. Hipstermannen. Skägg, minimössa på sned och ett surdegshotell i garderoben. Ett tag tycktes alla män ha ambitionen att starta mikrobryggeri.

Saker vi skuldbelade vi under 10-talet 

24. Flygskam

25. Köttskam

26. Klädskam

27. Bilskam

28. Flerbarnsskam. Det är inte lika politiskt korrekt att ifrågasätta barnalstrande som korvätande och suv-körande. Men man behöver knappast vara någon ­raketforskare för att räkna ut att antal barn i allra högsta grad påverkar en ­persons totala klimatavtryck. 

29. Surfskam. Internetanvändande orsakar faktiskt högre utsläpp av koldioxid än vad flygtrafiken gör. Vilket betyder att varje skrytinlägg i sociala medier om veganska korvar, tygblöjor och tågresor ... Ja, ni fattar.

Kändisars bebisnamn vi inte glömmer 

30. Sno FilmOn Dot Com Cozart. Rapparen Chief Keef döpte sin son efter ett skivbolags webbsida för att marknadsföra ett album. Frågor på det?

31. North West. Nå, man kan inte sammanfatta decenniet utan att ha med Kim Kardashian och Kanye West någonstans. Och deras äldsta dotter har onekligen ett lustigt namn. 

32. Ode Mountain DeLorenzo Malone. Hunger games-skådisen Jena Malone gav sin son namnet Ode Mountain. Kanske mest för att hon kunde.

Männen vi allra helst skulle vilja glömma... 

33. Donald Trump. USA började decenniet med att ha Barack Obama, mer eller mindre en rockstjärna, i Vita huset. Sedan flyttade Donald Trump in … En man med aningen större imageproblem.

Foto: TT

34. Harvey Weinstein. Filmmogulen Harvey Weinstein var en gigant i Hollywood. Sedan kom räkenskapens tid. Över 80 kvinnor anklagade honom för sexuella trakasserier och övergrepp, och #metoo-rörelsen spred sig som en löpeld. Många mäktiga män föll, och ”Weinstein-effekten” blev ett begrepp.

Foto: TT

35. Bill Cosby. På 80-talet var han världens mysigaste, som tv-pappan Cliff Huxtable. Trodde man. Nu, däremot, är Bill Cosby en dömd sexförbrytare och själva antitesen till mysig. 

Foto: TT

36. R Kelly. R’n’b-stjärnan R Kelly har varit i blåsväder förut, men det var i och med dokumentärserien Surviving R Kelly som skiten verkligen träffade fläkten. Nu sitter han häktad, misstänkt för alla upptänkliga typer av sexualbrott, och rättegången inleds till våren. Fram med popcornen.

Svenska vinnare att vara stolt över från 2010-talet

37. Alicia Vikander. Ett av de hetaste svenska namnen i Hollywood, vars finaste stund hittills är en Oscar för bästa kvinnliga biroll i The Danish girl.

38. Sarah Sjöström. Vilket stjärnskott på den svenska idrottshimlen! Som en övermänsklig havsgudinna har hon samlat medalj på medalj. Vi ser fram emot att följa hennes succéer även kommande år. 

Tim Berling, Foto: AMY SUSSMAN / Press AP TT NYHETSBYRÅN

39. Avicii. På bara några år blev Tim Bergling en megastjärna, och innan han dog alldeles för ung hade han bland annat hunnit vinna en American music award, en Billboard music award, tre MTV Europe music awards, en MTV video music award och två World music awards.

40. Alexander Skarsgård. Vann både en Emmy och en Golden Globe för sin roll som hustrumisshandlaren Perry Wright i Big little lies.

41. Johan Renck. Mannen vi brukade kalla Stakka Bo regisserade en av årtiondets starkaste tv-serier – Chernobyl – och vann rättmätigt en Emmy.

Foto: TT

42. Loreen & Måns Zelmerlöw. En svensk Eurovision song contest-vinnare 2012, och en 2015. Inte så illa.

Tv-programmen ALLA snackade om 

43. Svenska Hollywoodfruar. Ska man vara petig började den här långköraren visas 2009 – men man kan väl ändå säga att Gunilla Persson stod för någon sorts nystart när hon gjorde om det hela till en psykologisk thriller i säsong fyra? (Psst! Missa inte Gunilla Perssons blogg hos oss!) 

Tv-programmet Så mycket bättre fick oss både att skratta och gråta - och gav oss många hits under 2010-talet. Foto: TT

44. Så mycket bättre. Visst är det kul att höra tolkningarna, men googla ”Så mycket bättre tårar” – och drunkna i rubriker. Det grinas något alldeles kopiöst och det ÄLSKAR folk.

45. Gift vid första ögonkastet. Att gifta sig i tv med någon man aldrig har träffat låter som en vanvettig idé. Men skilsmässostatistiken för paren som har blivit hoptussade av SVT:s experter ser ändå inte så mörk ut. Har ingen någonsin sagt.

Foto: TT

46. Parneviks & Wahlgrens värld. Först kom familjen Parnevik, sedan familjen Wahlgren. Därmed var dammluckorna öppna, och nu ska varenda kändis ha en egen dokusåpa att toka runt och verka härlig i. Man är måttligt road.

Fenomen som ingen småbarnsförälder kom undan på 10-talet

47. Despacito. Hand upp alla vars förskolebarn INTE lyssnade på en låt som handlar om ett väldigt långsamt samlag hela sommaren 2017.

48. Pokémon go. Hur mycket pengar man har lagt på spel, pokébollar, figurer, strumpor, kalsonger, pyjamasar, tröjor, mössor, tidningar, kepsar och annat? Tråkig fråga. Barnet har ju RÖRT på sig i alla fall. 

Alla som hade småbarn under 2010-talet har någon gång fått lyssna på Let it gooooo Foto: Press

49. Frost. Nej, det var inte bara ditt barn som ville se Frost 25 gånger. Det var du själv också. Eftersom det var den bästa Disneyfilmen vi har sett på 20 år.