15 saker du inte visste om "Pretty Woman"

Vilken 15-åring var påtänkt som prostituerade Vivian? Och varför bevakades filminspelningen av en beväpnad vakt? Här är saker du garanterat inte visste om kultfilmen.

1. Disney ville först inte se Julia Roberts i rollen som Vivian – de ville hellre se Meg Ryan.

Bildkälla

2. Julia Roberts huvud var placerat på body-doublen Shelley Michelles kropp på filmaffischen och i några av filmscenerna. Shelley Michelle har även lånat sin kropp till Kim Basinger i filmen My mother is an alien.

Bildkälla

3. Från början skulle filmen vara ett mörkt drama om prostitutionen i Los Angeles på 80- och 90-talet, och Vivian skulle vara mycket beroende av kokain.

Bildkälla

4. Det var tänkt att filmen skulle sluta med att Edward kastar ut Vivian från sin bil och kör iväg, varpå Vivian och hennes vän tar bussen - till Disneyland.

Bildkälla

5. Operan som Vivian ser med Edward är La Traviata som handlar om en prostituerad som blir kär i en rik man... Låter det bekant?

Bildkälla

6. Richard Gere är 18 år äldre än Julia Roberts.

Bildkälla

7. Christopher Reeve, Denzel Washington och Al Pacino ska alla ha varit påtänkta för rollen som Edward.

Foto: Getty Images Europe / Getty Images / 2008 Getty Im

Bildkälla

8. Inte nog med att Richard Gere spelade piano på riktigt i filmen – han hade även komponerat stycket han spelade!

Bildkälla

9. Både Sarah Jessica Parker och Kristin Davies ska ha blivit erbjudna rollen som Vivian, men tackat nej. Undrar hur Sex and The City hade sett ut idag om någon av dem tackat ja…

Bildkälla

10. Halsbandet som Julia Roberts har på sig på operan kostade hela 250 000 dollar. När de scenerna spelades in bevakades filminspelningen av en beväpnad säkerhetsvakt.

Bildkälla

11. Den hemlöse mannen som Edward frågar om vägen är egentligen regissören Gary Marshall.

Bildkälla

12. Under middagsscenen när Vivian råkar kasta en snigel tvärs över rummet säger servitören: ”It happens all the time.” När Garry Marshall gjorde En prinsessas dagbok (2001), anställde han samma skådespelare och gav honom samma replik.

Bildkälla

13. Filmens ursprungliga titel var 3000 (efter den lön som Edward och Vivian kommer överens om för en vecka av Vivians tjänster) men byttes senare till Pretty Woman närRoy Orbisons låt användes i soundtracket.

Bildkälla

14. Winona Ryder och Drew Barrymore gick båda på audition för rollen som Vivian men Garry Marshall tyckte att de såg alldeles för unga ut. Inte så konstigt - de var 19 respektive 15 år gamla på den tiden och skulle spela mot den 41-åriga Richard Gere..

Bildkälla

15. Daryl Hannah, i sin tur, tackade nej till rollen som Vivian - eftersom hon ansåg att den var förnedrande mot kvinnor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!