Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mitt i en separation? Här är sju filmer som tröstar

Hör du till en av dem som är mitt i ett uppbrott? Här är sju filmer, från gräliga klassiker till hjärtslitande nyheter, som hjälper dig att överleva det svåra – och ger en strimma hopp så att du kan läka och gå vidare.

Livia Millhagen och Rolf Lassgård spelar par mitt i ett uppbrott i nya filmen ”Kärleksbevis”. Foto: Scanbox Entertainment

När du har svårt att se den andras sida

Se: ”Kärleksbevis” (bio)
Kammarspel där paret Thomas (Rolf Lassgård) och Marie (Livia Millhagen) är i färd med att skiljas men möts en sista gång för att sälja sommarhuset på Österlen. Han gör trevande försök till närhet men hon är avfärdande, om han får reda på att hon träffat en ny hotar det försäljningen. Det som skulle bli ett värdigt avslut på relationen förvandlas till något rent Hitchcockskt otäckt. 

 

Julia Roberts och George Clooney bjuder på humor och total klyschfest i nya filmen ”Ticket to paradise”. Foto: Universal pictures

När du vill försöka att se humorn i allt elände

Se:Ticket to paradise” (bio)
Önskar du att din skilsmässa kändes mer som en ostig romkom från tidigt 2000-tal snarare än en Lars Norén-pjäs? Julia Roberts och George Clooney spelar ett skilt par som inte står ut med varandra men som tvingas att samarbeta under en resa till Bali för att hindra sin förälskade dotter från att göra samma misstag som de gjorde. Total klyschfest men kanske är Roberts och Clooney som två föräldrar som gör sin dotter generad genom att fylledansa precis vad du behöver just nu? 

 

Chris Isaak och Jessica Chastain nytolkar Ingmar Bergmans klassiker i ”Scenes from a marriage”. Foto: HBO Max

När ni behöver kommunicera mera

Se: ”Scenes from a a marriage” (HBO Max)
Nyinspelning av Ingmar Bergmans klassiker. När den utdragna skilsmässan mellan Jessica Chastains techhöjdare Mira och Oscar Isaacs filosofiprofessor Jonathan skildras avlöser de hisnande och tunga dialogscenerna varandra. Bergmans version fick skilsmässofrekvensen att öka i Sverige på 70-talet, kanske får den här amerikanska 2020-tappningen just er att utbrista: ”Nämen, det är ju oss det handlar om!”.

 

Julianne Moore omfamnar sitt nya singelliv i ”Gloria Bell”. Foto: Viaplay

När du behöver återuppfinna dig själv

Se: ”Gloria Bell” (Viaplay)
Ta anteckningar alla nyskilda. Bli inspirerad av hur Julianne Moores frånskilda Gloria Bell liksom har kommit underfund med singelskapet. Hon bemästrar att vara ensam och dansar sig genom en rätt bekymmerfri medelålderstillvaro och post-skilsmässa-värld. Tills hon träffar en man (John Turturro). Gloria har gått vidare och tycker inte längre synd om sig själv, är inte rädd att gå ut ensam och ta första steget. 

 

Michael Douglas och Kathleen Turner grälar sig blå i klassikern ”Den vilda jakten på lyckan”. Foto: Disney +

När ni bara vill skrika på varandra

Se: ”Den vilda jakten på lyckan” (Disney +)
Det räcker inte att Barbara (Kathleen Turner) och Oliver (Michael Douglas) gör allt det där som samhället förväntar sig av ett gift par. När hans skratt och sättet han berättar en historia börjar kännas irriterande är det början på ett äktenskapligt uppbrott som spårar ur fullständigt i takt med att det vackra huset förvandlas till en total krigszon. Om du befinner dig mitt i ett kraschande äktenskap är den här elaka komedin som ett renande bad. 

 

Scarlett Johansson och Adam Driver porträtterar den kyliga stämningen som kan uppstå under en skilsmässa på ett imponerande sätt i ”Marriage story”. Foto: Wilson Webb/Netflix

När ni innerst inne fortfarande älskar varandra

Se: ”Marriage story” (Netflix)
Liksom med bataljen mellan Kathleen Turner och Michael Douglas om hur en skilsmässa lockar fram i det sämsta i folk. Men när Scarlett Johanssons och Adam Drivers New York-par här bryter upp är det mer intimt fokus på sorgen som följer på ett äktenskap som tar slut. Ömheten och mänskligheten är intakt. En film som visar båds sidor av en skilsmässa på ett fint sätt. 

Reese Witherspoon rör till tårar i ”Wild”‚ baserad på en sann berättelse. Foto: Disney +

När du känner att du förlorat allt 

Se: ”Wild” (Disney +)
För att hela sig själv efter ett äktenskap som hon förstörde med knark och otrohet går Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) på solovandring tvärs genom hela USA, genom djupa skogar, daggstänkta ängar och snöiga berg. Hon gör det helt själv – och kan efteråt återvända mentalt starkare, redo att ta ansvar och gå vidare. Sannstory som griper tag. 

LÄS MER: Filmer som skildrar det slitiga mammalivet
LÄS MER:
”Ska jag berätta sanningen om vår såriga skilsmässa?”