Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mammans personliga flaska får studenterna att dricka vatten på flaket

När Louise Westers son Axel skulle ta studenten förra året funderade hon över vad som skulle få han och hans kompisar att dricka varannan vatten på flaket. Lösningen blev en personlig flaska att hänga runt halsen – och i år får alla studenter på Polhemsskolan i Lund sin egen.

– Det var något som bekymrade mig rätt mycket förra året. Det är inte så att min son är oansvarig men jag vet från egna erfarenheter att det lätt går överstyr. Så jag frågade runt bland de med äldre ungdomar och fick höra att det enda man kan göra är att pränta in "drick varannan vatten". Så då fick jag idén om flaskan med "Ritande mamman" som jag lättare når ut med än som mamma och vuxen som tjatar, säger Louise Wester.

Sagt och gjort. Louise Wester, som till vardags jobbar som kommunikatör och ritar mycket både i sitt jobb och på fritiden, skapade en egen etikett. Flaskan delade hon sedan ut till sin son och några av hans kompisar.

– Axelsa ju kanske inte "Åh vad fräsigt" men hade haninte gillat den hade jag fått höra det. Men det som berörde mig väldigt mycket var att varenda en hade flaskan på sig på flaket. De hängde av sig allt annat men hade kvar den. Den blev så uppskattad att jag blev helt rörd.

Etiketten som Louise Wester gjorde till sin son Axel.

Förutom att andra föräldrar hörde av sig och bad henne fixa en vattenflaska åt deras barn, blev Louise kontaktad av rektorn för Polhemsskolan i Lund, där hennes son gick. Därefter inleddes ett samarbete för att kunna ge en flaskan till alla årets 800 studenter, som en hälsning från skolan.

– Men skolan tyckte inte att de kunde säga "Drick varannan vatten", för vad menar man då är det andra man dricker? I stället blev det "Kom ihåg att dricka vatten". Det ger en signal utan att vara så där jädra trist och pekpinneaktig.

Tycker du att andra skolor bör ta efter Polhemsskolans exempel?

– Ja, om någon är intresserad så absolut! Det här är ett jätteroligt projekt och den responsen jag fick i våras signalerar att det här är något väldigt viktigt, säger Louise Wester.

Du kommer också att vilja se:

Skolans införde "mobilhotell" –hyllas av föräldrarna: "Nu tvingas eleverna prata med varandra"

När är det ok att ha sex? Här är bästa förklaringen på "samtycke" vi hört

Familj testade att äta ekologiskt i två veckor - se de chockerande resultaten