Julhjälten Berith, 41, skänker bort julfirande på Blocket till ensamma

Berith Ljungström bor i Åkersberga utanför Stockholm. Den här julen gör hon något få andra gör - hon öppnar sitt hem för främlingar som inte har någon att fira med. - Hoppas det blir ett barn som kommer.

I en Blocket-annons med namnet "Julfirande bortskänkes" bjuder hon in ensamma personer, med eller utan barn, att fira julaftomed henne och hennes familj i Stockholm.

- Mina barn hoppas på att någon som själv har barn ska komma och fira med oss, säger Berith.

Och så verkar det kunna bli. På mindre än ett dygn har Berith fått över 80 svar på sin annons. Det är en blandning mellan människor som vill fira jul med henne, och andra som bara vill ge beröm för initiativet.

- Det är jättekul! Men jag hade verkligen inte väntat mig all denna respons, säger Berith.

Idén fick hon efter att ha sett en annons där en sjuårig pojke hade en enda önskan: att han och hans mamma skulle få sällskap på julafton.

- Jag hörde av mig till dem, men de bodde i Malmö så det gick inte. Men jag tänkte att det kanske finns fler som är ensamma och vill fira jul med en familj.

Även om responsen på annonsen har varit väldigt prositiv, har en del hört av sig och förvånats över att Berith bjuder in okända människor i sitt hem.

- De skriver "Hur vågar du? Det kan ju vara vem som helst som kommer?" och då känner jag att "ja, absolut, men det vet jag ju inte förrän jag provat, säger Berith och fortsätter:

- Jag vill se det positiva och goda i alla människor tills motsatsen är bevisad.

Heja Berith, säger vi!

Aktuellt just nu