Foto: E+ / Getty Images / This content is subject to cop

Så vet du att du firar midsommar som 30-plussare – 8 säkra tecken

När du var mellan 20 och 30 gick midsommar ut på att hitta den perfekta festen, snyggaste klänningen och billigaste spriten. Men så gick åren och plötsligt blev andra grejer viktigare, såsom midsommarmat och midsommarstång. Eller de här grejerna.

Lisa Nylén

1. Snapsen är välkyld

För några år sedan fraktades den ljumma flaskan med Explorer i en övernattningsväska. I år har du givetvis lagt in den väl utvalda snapsen i frysen långt i förväg så att den är krispigt kall när den ska drickas.

LÄS OCKSÅ: Så hittar du garanterat kärleken i midsommar (med hjälp av magiska ritualer)

2. …och givetvis biter du av den

Efter många års erfarenhet vet du att det oftast går utför efter att ha svept nubben. Numera hinner du ta både Helan, Halvan och Tersen innan glaset är tomt.

3. …om du ens dricker!

Att du inte dricker för att du går på penicillin (som folk alltid skyllde på när de var 20) funkar inte längre. Nu tror alla – alla – att du är gravid om du tackar nej till alkohol. Och du är lika misstänksam mot alla andra kvinnor som avstår sprit.

4. Du klär dig efter vädret

Förr var det viktigast att vara snygg på midsommar – hur kallt det än var bar du en somrig klänning och sandaler. I år har du packat ned såväl jeans som regnställ, just in case.

5. Du blir nostalgisk över dansen kring midsommarstången

För några år sedan var det mest pinsamt med småfulla män som skuttade likt grodor kring midsommarstången. Nu uppskattar du folk som bjuder till och blir ännu mer rörd om det är dina egna barn som slinker än hit, än dit.

6. Midsommarmaten är hemlagad

En burk Abba-sill hör dåtiden till, nu lägger du eller någon annan i sällskapet givetvis in egen sill – gärna minst tre sorter.

7. …och du uppskattar verkligen sillbordet

Förr var det mest fokus på drickat vid lunchen, och möjligtvis den där lite brända köttbiten som grillades på kvällen. Nu njuter du av midsommarmaten med den välgjorda sillen och nyskördade potatisen.

8. Folk kräks av en annan anledning

Om någon kastar upp under kvällen är det inte en festdeltagare som fått för mycket nubbe, utan en bebis som just ammat. Eller så är det helt enkelt den där smyggravida som spyr…

Visst är det rätt skönt att bli äldre och klokare ändå? ;)

LÄS OCKSÅ: 15 midsommarlekar som är roliga för både stora och små