11 lögner om vuxenlivet vi trodde på som tonåringar

"Vuxna är uppe sent", "vuxna har koll på vad de håller på med" och "vuxna har inga finnar" – lögnerna om vuxenlivet var många vi trodde på som tonåringar. Tur att vi är lite äldre och lite klokare som idag kan inse det vi inte kunde då. Läs vidare för total igenkänning!

Marika Agestam Cederlund

1. 

"Vuxna har massor av pengar"

När lönen kommer – ja, då kanske drömmen om rikedom från tonåren stämmer. Men bara för en ynka stund: så fort räkningar, mat, hyra och andra månadsutgifter är betalda ekar kontot nästan tommare än i tonåren. Då slapp man ju betala för sig själv i alla fall!

2. 

"Vuxna vet hur man tar beslut"

Eehh... Eller inte?! Som vuxen handlar det inte längre om att bara besluta vilket plagg man ska ha på sig på morgonen (även om dessa beslut fortfarande är lika svåra). Nu för tiden måste man ju besluta ALLT om ens eget liv – inget man bett om! Tur att föräldrarna finns ett telefonsamtal bort när man är osäker...

3. 

"Vuxna har koll på vad de håller på med"

Som en fortsättning på punkt två... Svaret är nej: vuxna vet inte alls vad de håller på med. Så fort du inser att dina jämngamla medmänniskor är minst lika förvirrade som du blir livet ganska mycket enklare!

4. 

"Vuxna har stora bröst"

För oss med små bröst var föreställningen om att de faktiskt skulle växa till sig när man bara mognat lite det enda hoppet i tonåren. Men de blev inte större när man fyllde 20. Inte 25 eller 30 heller för den delen. Hoppet sinar långsamt med åren... (Men tur att små bröst är så grymt att du idag istället kan vara stolt över dem!)

8 vardagsproblem alla med små bröst har gått igenom

5. 

"Vuxna har sina drömpartners"

Som tonåring drömde man sig bort till bilder av hunkiga skådespelare och toner av ungdomlig popsång. Utbudet på skolan var en grupp av loosers och den enda trösten var att man en dag skulle ha en livskompanjon i form Ryan Gosling eller Angelina Jolie. Idag, när man väl hittat kärleken, har en insett att den inte är perfekt. Vilket gör kärleken mer underbar än man någonsin kunnat tänka sig! Din partner är inte en Hollywoodstjärna, men hen är din, vilket är perfekt nog.

6. 

"Vuxna har inga finnar"

Bildkälla: Andrea Hickey / BuzzFeed

Well... Vi väntar fortfarande.

7. 

"Vuxna är uppe sent"

Bildkälla: Flo Pery / BuzzFeed

Få saker var mer frustrerande än att behöva lägga sig tidigt för att föräldrarna tvingade en som tonåring. "Som vuxen kan jag vara uppe hur länge jag vill!" tänkte man. På ett sätt var det visserligen rätt: visst FÅR man vara uppe så länge man vill som vuxen. Men hur länge man ORKAR är en annan sak. Efter 22 är sent nu för tiden och man önskar inget hellre än att få sova mer, inte mindre!

8. 

"Vuxna kan festa så mycket de vill"

Än en gång tillbaka till skillnaden mellan KAN och KAN. Visst är det en fördel att slippa utegångsförbud när man är hemma efter 01 men det betyder inte att man orkar mer för det. Att festa var roligare back in the days. Idag följs en utekväll av månader av baksmälla (känns det som i alla fall...)

9. 

"Vuxna är fortfarande vänner med sina plugg-kompisar"

När klassen skiljdes åt i nionde klass lovade ni varandra att vara vänner för alltid och ses varje helg. En bitter sanning man inser som vuxen är att man tappar många vänner på vägen (men även hittar många nya). Bitterljuvt!

10. 

"Vuxna har mer tid till att umgås med sina vänner"

Bildkälla: Nathan Pyle / BuzzFeed

Hur kunde man tro att man skulle få mer tid som vuxen?!  Visst hade man skola, men även fritid i överflöd som tonåring. Nu krävs det månader av planering för att få ihop det med sina vänners scheman. Som man saknar dagarna då man hängde hemma hos varandra och drack oboy hela eftermiddagen!

11. 

"Vuxna har det mycket enklare att dejta"

Som tonåring fanns liksom utbudet på din skola och that was it. Som vuxen är det tyvärr inte mycket enklare: arbetskollegorna är upptagna, krogen är fylld av rötägg, och dejtingappar... Ja, de slutar oftast upp i katastrof.

12. 

"Jag är typ redan vuxen"

... Tänkte ens 16-åriga jag. "Så sött" skulle man vela säga till sig själv. Trots punkterna i denna lista så är man ju faktiskt lite äldre och lite klokare idag. Vilket är underbart att veta!

Vill du se mer sånt här? Gör som tusentals andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!