10 anledningar till att "Ett päron till farsa firar jul" är den bästa filmen – någonsin!

Det är inte julafton på riktigt förrän man sett "Ett päron till farsa firar jul" – vilket säger ganska mycket om varför det är den bästa julfilmen. Är du inte tillräckligt övertygad? Läs vidare (skratt utlovas)!

Marika Agestam Cederlund

1. För att vi alla känner igen oss i Audrey

Tonårsdottern Audrey är inte diskret med att sucka högt och beklaga sig över sin jobbiga och pinsamma familj. Sjukt roligt att se på och i ärlighetens namn – vem kände inte likadant när man var i hennes ålder?! 

2. För att denna scen får oss att skratta som barn

Ja, det är världens sämsta 80-tals humor med farbrorn som råkar avslöja att han bär peruk. Men det är ändå SÅ roligt! 😂

3. För att Clark Griswolds fantasier är ALLT

Vi kan nog alla känna igen oss lite i Clark Griswold som jämt och ständigt svävar iväg i sina fantasier (även om hans är av det snuskigare slaget). Scenen där han står och kollar ut genom fönstret drömmandes - ni som sett, ni vet!

4. För att den illustrerar julkaoset perfekt

https://youtu.be/gTKpKBzd7jg?width=640&height=360&frameborder=0&allowfullscreen=allowfullscreen

ALLT som kan gå fel, det går fel för familjen Griswold när de planerar julfirandet. Som denna scen, när familjen ska hitta den perfekta julgranen... En äkta klassiker! 😂

5. För att vi älskar detta gamla par

Vi älskar scenen när tant Bethany blir ombedd att leda bordsbönen men citerar den amerikanska trohetseden istället, eller när hon ger bort sin katt i julklapp till familjen Griswold... Så förvirrad!

6. För att Clark är en klantig pappa

... Och av någon anledning så bara älskar vi klantiga pappor?! Hur han än tricksar och fixar så går allt käpprätt åt helskotta. Vilket får oss att älska honom ännu mer!

7. ... Och för att han säger det vi alla tänker

Clark vågar ställa krav på sin chef och säga vad han tycker, vilket - även om det är roligt - även är väldigt modigt och viktigt.

8. För att denna scen är den mysigaste någonsin

https://youtu.be/e2I-_tIDV-4?width=640&height=360&frameborder=0&allowfullscreen=allowfullscreen

När Clark efter timmar av kämpande och slit äntligen lyckas lysa upp huset och samtidigt släcka ned hela området samt blända det jobbiga grann-paret... Då är det jul på riktigt!

9. För att filmen fungerar år efter år

Trots att filmen kom ut 1989 och man sett den femhundraelva gånger är den lika rolig varje år (om inte till och med ännu roligare med åren). Det finns få julkomedier som letat sig in i hjärtat så djupt som Ett päron till farsa!

10. För att "Ett päron till farsa" får oss att inse...

... Att hur fel saker och ting än går, så kan det inte bli värre än Clark Griswolds julfirande! God jul på er alla "Päron till farsa"-älskare!

11. Plus! Extramaterial:

Vi bara måste dela med oss av hur Chevy Chase, som spelar Clark Griswold, ser ut idag. Hallå, är han tomten eller?! Vi visste väl det!