Gustav Fridolin – lägg dina 50 miljoner på att skrota läxorna istället

Regeringen har släppt sin höstbudget, och för oss med barn är det extra intressant att se hur mycket pengar som går till skolan. Och vart pengarna går.

Hej Gustav Fridolin!

Jag hörde att du tänker satsa 50 miljoner kronor på att utbilda föräldrar så att vi ska bli bättre på att läsa läxor med våra barn. Du tänker alltså satsa pengar på det minsta problemet i hela skolvärlden? Jag har tre barn i skolan. En i mellanstadiet, en i högstadiet och en på gymnasiet, och om jag säger så här, ett av alla våra skolrelaterade problem är att det ens finns läxor.

Jag sa att jag har ett barn i gymnasiet, men det är inte hela sanningen. Min äldsta går preparandutbildning på grund av att den skola du är ansvarig för inte kan möta olika behov och göra anpassningar.

Du missar alltså en stor grupp här, Gustav. Vi med barn med särskilda behov. Vi vill inte ha några läxor överhuvudtaget, vi har fullt schå med att få våra barn att gå till din icke individanpassade skola som bara drar ner på resurserna.

Vi vill ha dina pengar, men till annat än läxutbildning. Jag har redan gått i skolan och har varken tid eller lust att sitta i studiecirklar med andra föräldrar och lära mig matte.

Varför inte lägga dina pengar på att skrota läxorna helt och hållet?

Vidare önskar jag bland annat mindre klasser, fler specialpedagoger, ljuddämpning på varje stol, anpassade scheman, anpassad belysning, tysta rum, kortare dagar, senare ankomst, och som sagt, inga läxor. Ja, allt det som min äldsta erbjuds på preparandutbildningen.

Jag är oerhört tacksam att möjligheten med preppen finns. Men, ska det verkligen behöva gå så långt att den sista utvägen är preparand- eller IA-utbildning? Borde inte alla skolor ha samma pedagogiska inriktning som preparand och IA? Alla barn skulle må så mycket bättre i en sådan miljö, skolresultaten skulle skjuta i höjden och du skulle inte behöva lägga 50 miljoner på läxläsning till föräldrar.

Min yngsta går på mellanstadiet och kraven ökar hela tiden, mer eget ansvar på eleven och fler läxor. Detta knäcker oss, och framförallt vårt barn med två diagnoser. Och det är så sorgligt, för det finns ingen barmhärtighet för vårt barn i din skola.

Jag arbetar och jag älskar mitt jobb, men när arbetsdagen är slut är den slut. Jag har inget krav på mig att jag måste arbeta vidare efter middagen. Hinner jag inte med mitt jobb under arbetstiden, ja då har jag helt enkelt för mycket att göra, och jag kan be om avlastning eller delegera. Men av våra barn krävs extrajobb efter dagens slut.

Jag  hörde att ditt barn ska börja nollan nästa höst och nu förstår jag denna 50 miljonerkronors-tankevurpa. Du har ju inte upplevt skolan i praktiken än, din enda skolerfarenhet som förälder ligger i din politiskt korrekta teori.

Här är verkligheten Gustav: Jag kommer aldrig få mitt barn att göra sina läxor, hur många studiecirklar i din regi jag än går. Din okunskap kring läxläsning, och var problemen i skolan verkligen ligger gör mig rasande.

Med bästa hälsningar Cecilia Öhrn

LÄS OCKSÅ: Hej du som tycker att dagens föräldrar inte uppfostrar sina barn tillräckligt