Foto: Foto Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se

Grattis Victoria och Daniel – 7 år i år! (ni har klarat sjuårskrisen)

Det är sju år sedan Kronprinsessan Victoria och prins Daniel äntligen kunde säga ja till varandra i Storkyrkan, den 19 juni 2010. Sjuårskrisen är också en term som signalerar en psykologisk svårighet att hålla ihop ett äktenskap efter ett visst antal år.

Den 19 juni 2010 stod så äntligen bröllopet mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. I år firar de sju år som gifta. Att ett äktenskap varar i sju år är inte helt självklart. Har du hört talas om sjuårskrisen, the seven year itch? Men mer om det längre ner.

Foto: Holger Motzkau 2010, Wikipedia/Wikimedia Commons

Sagan mellan Kronprinsessan Victoria och prins Daniel började när de träffades för första gången 2001 då Daniel Westling var Kronprinsessans personliga tränare. 2002 blev de ett par, dock ej officiellt. Det behövs så att säga lite mer än kärlek för att ett förhållande med Sveriges Kronprinsessa ska tillåtas bli officiellt.

Det första steget ut som officiellt par kom inte förrän den 24 februari 2009, då förlovningen eklaterades med godkännande av kung Carl XVI Gustaf och Sveriges regering.

Vi minns eklateringen. Dagen då Kungen, Drottningen, Kronprinsessan och Daniel samlades kring ett bord på slottet för att berätta för Sverige att Daniel var accepterad och att ett Kronprinsessbröllop var under planering.

https://youtu.be/sZMmG250Y7A

I samband med vigseln blev Daniel Westling medlem av den svenska kungafamiljen, prins av Sverige och hertig av Västergötland. Däremot blev han av med sitt efternamn och istället medlem av ätten Bernadotte.

Kronprinsessparets bröllop

Bröllopet varade i dagarna tre, med diverse mottagningar, tillställningar, den vackra vigselakten i Storkyrkan, kortege genom Stockholm, 21 salutskott och färd förbi Skeppsholmen och Kastellholmen i kungaslupen Vasaorden. Enligt SVT följde 3,2 miljoner tittare kronprinsessbröllopet den där dagen i juni.

Bildkälla

Kronprinsessans pärlvita brudklänning i dubbelsidig sidenduchesse med ett släp på nära fem meter designades av Pär Engsheden, och är idag en ikonisk brudklänning som har hyllats i många stil- och bröllopssammanhang. Till den stilrena och välskräddade klänningen bar Victoria drottning Sofias slöja i brysselspets.

Joséphine de Beauharnais kamédiadem

Kronprinsessan valde samma kamédiadem som Drottning Silvia bar vid kungabröllopet exakt samma dag, men 34 år tidigare, den 19 juni 1976.

Foto: Holger Motzkau 2010, Wikipedia/Wikimedia Commons

Kamédiademet tillsammans med ett helt garnityr var en gåva från kejsar Napoleon I till hans hustru Joséphine de Beauharnais omkring 1805.

Kronprinsessans brudbukett

Den helvita brudbuketten bestod av en blandning av traditionella svenska sommarblommor som liljekonvalj, ros, pion, klematis, rosenskära, doftranka, luktärt, fänrikshjärta, mårbackapelargon,och löjtnantshjärta, och mer exotiska blommor som phalaeonopsisorkidé amazonlilja och gardenia. I buketten återfanns även en traditionell myrtenkvist från Sofiero.

Prins Daniels tal till Kronprinsessan Victoria

"För nio år sedan hade jag förmånen att lära känna en ung kvinna med en härlig humor, en stark pliktkänsla och dessutom väldigt, väldigt klok. Vi blev vänner."

Så började Prins Daniels omtalade tal till Victoria. Talet gick inte bara Victoria rakt in i hjärtat, utan det var exakt där och då Prins Daniel blev svenska folkets prins.

https://youtu.be/_P4QJLmuZmo

Och sedan levde de lyckliga i alla sina dagar. Eller om vi inte går händelserna i förväg: Och så har de levt lyckliga i sju år, och firar därmed yllebröllop i år. Men det är det långt i från alla som gör.

Sjuårskrisen – myt eller sanning?

Sju år är en liten puckel att ta sig över som ett äkta par. Sjuårskris, seven year itch på engelska är en psykologisk term som innebär att känslorna för sin partner minskar efter sju års äktenskap. Enligt SCB hade hälften av alla som skilde sig 2011 varit gifta i högst åtta år. I USA snittar äktenskapsstatistiken på 7,2 år innan skilsmässan står för dörren. Kända par som Madonna och Guy Ritchie, Jennifer Aniston och Brad Pitt, Seal och Heidi Klum och Kim Basinger och Alec Baldwin har alla gått skilda vägar efter sju år.

Det sägs att kriserna i ett äktenskap går i cykler, och kända intervall är 2, 4, 7 och 10-årskriser. Att många äktenskap krisar vid just sju år kan ha många olika orsaker. Finns det barn med i relationen kan en orsak vara att barnen har hunnit bli några år, och plötsligt har man inte så mycket gemensamt, förutom barnen. Är det ett barnfritt äktenskap kanske man vill söka andra relationer för att starta en familj.

I de allra flesta äktenskap finns både harmoni och kriser av olika slag. Det är viktigt att vara medveten om både det positiva och det negativa i en relation. Det positiva i en relation ska man försöka underhålla för att kunna utvecklas tillsammans, och det negativa måste man våga lyfta för att kunna bearbeta det.

Och precis som Prins Daniel avslutade sitt tal till Victoria, "störst av allt är kärleken", så krävs det både kärlek och respekt för att en relation ska överleva, oavsett hur många år som går.

LÄS OCKSÅ: Vett och etikett på bröllop – här är amelias stora guide

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på amelia & 24 andra titlar. Köp nu!