Frankrike förbjuder affärer från att slänga mat – som första land i världen

Frankrike blev under förra veckan det första landet i världen som förbjuder mataffärer från att slänga mat som är ätbar. Istället måste maten doneras till välgörenhetsorganisationer som delar ut mat till dem som har det svårt.

Den nya lagen, som gör det förbjudet att slänga mat som närmar sig utgångsdatum gäller alla matbutiker som är större än 400 kvadratmeter, skriver The Guardian. Om mataffärer slänger ätlig mat eller på annat sätt förstör den väntar böter. 

Lagen kom till efter att namninsamlingar och kampanjer startats för att minska matsvinnet. Nu hoppas aktivisterna driva att lagen snart ska börja gälla i hela EU.

Välgörenhets- och frivilligorganisationer jublar över den nya lagen, men samtidigt ökar pressen på dem. I lagen står det också att all mat måste förvaras kyld och under bra och sanitära omständigheter, något som kräver mycket ny personal.

Dessutom finns det krav på att organisationerna ska dela ut maten på ett hänsynsfullt och värdigt sätt. I praktiken innebär det att maten ska delas ut i organisationernas lokaler, där mänsklig kontakt och konversation uppmuntras.

Ett steg i rätt riktning, tycker vi!

Läs också: På den här förskolan blir barnens rester matlådor till föräldrarna

Vill du se mer sånt här? Gör som 20 000 andra och gilla amelia på Facebook!

Aktuellt just nu