Forskare svarar på det vi alltid undrat: Därför älskar katter kartonger

Att katter fullkomligt älskar lådor och kartonger vet vi alla, men varför är en fråga många funderat över. Här kommer svaret:

Mimmi Lexander

Kartongkärleken hos katter är en något komplex historia, och beror enligt forskare på flera olika saker.

Forskning från Utrecht University i Holland visar att katter känner sig trygga i kartonger, eftersom de erbjuder skydd från inkräktare. Vid en studie utförd vid ett holländskt katthem erbjöd man hälften av en testgrupp katter möjligheten att ligga i kartonger, och stressnivåerna minskade rejält hos just de katterna.

— Att gömma sig är ett sätt för dem att hantera miljoförändringar och stress, säger veterinären Claudia Vinke som utfört studien till Wired.

Enligt Claudia Vinke kan kartongerna hjälpa katterna att lättare vänja sig vid nya miljöer och att de därmed blir tryggare och mer intresserade av att interagera med människor.

Lådorna erbjuder också en säker plats att sova på för katten, något som härstammar från att en vildkatt behöver hitta en säker plats i naturen för ökad chans att överleva.

Enligt en annan studie kallad The Domestic Cat: The Biology of it's behavior" handlar det också om attkatter inte har någon bra strategi för konfliktlösning, utan hellre gömmer sig.

Slutligen handlar det även om att katter gillar varma platser och har en högre komforttemperatur än människor. En liten låda är således en perfekt plats för katten att kura ihop sig på för att få det extra varmt och mysigt.

Du som har katt vet säkerligen också att detta enbart inte handlar om en förkärlek till just kartonger, utan andra platser som byrålådor, skålar, påsar och annat som erbjuder små avgränsande ytor går lika bra.

Något att tänka på för alla kattägare är ju dock alltid säkerheten.

— Se till att katten alltid har en väg ut, säger Elin Hirsch, doktorand i etnologi på SLU som forskar om stress hos katter, till Metro.