Forskare har hittat en ny kontinent (glöm allt du trodde att du visste)!

Nu ändras världens geografi, forskare har hittat en till kontinent!

När vi gick i skolan fick vi lära oss att världen består av sex kontinenter (Nordamerika, Sydamerika, Antarktis, Afrika, Eurasien och Oceanien), men nu får vi glömma den informationen. Forskare har nämligen hittat en sjunde kontinent.

Då är ju den uppenbara frågan: Hur har vi kunnat missa den i alla dessa år?

Ja, det är faktiskt inte så konstigt då kontinenten ligger under havet i Indiska Oceanen. Närmare bestämt ligger den under ön Mauritius (!). Forskare har alltid varit intresserade av Mauritius på grund av dess starka gravitationskraft. Forskare säger att Mauritius ligger ovanpå en masskoncentration av gravitation och att så kallad platt-tektonik har gjort att kontinenten har krossats. Det gjorde att kontinenten sjönk och sedan steg ön Mauritius upp ur vattnet.

Lewis Ashwal är geovetare och säger att beviset för att den här kontinenten har funnits är 13 små korn av zirkon, som är en mycket hård silikatmineral.

– Våra fynd bekräftar existensen av en kontinent under Mauritius, skriver han i en rapport som publicerats i Nature Communications.

När Ashwal undersökte zirkonet upptäckte han att det är 3 miljarder år gammalt medan Mauritius endast är 800 miljoner år gammalt. Alltså har inte zirkonet bildats med Mauritius, utan långt innan det. Ashwal säger att det är undervattensvulkaner som fått zirkonbitarna att stiga till ytan.

Forskare har alltså nu dragit slutsatsen att "en gigantiskt remsa av land" en gång har funnits mellan Indien och Madagaskar, som var en del av en superkontinent som hette Gondwanaland. För ungefär 200 miljoner år sedan delades dock Gondwanaland och en del av landmassan splittrades och sjönk. Andra delar av Gondwanaland utgör idag Afrika, Sydamerika, Antarktis, Indien och Australien. Den sjunkna landmassan skapade masconer, undervattensvulkaner skapade Mauritius, och undervattensvulkanerna har fått upp zirkonerna till ytan.

HUR coolt!?

Vill du se mer sånt här? Gör som tusentals andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!