Författarna bakom ”Sunes jul” – ”Känner bara kärlek till alla som tagit Sune till sina hjärtan”

Det har hunnit gå 25 år sedan ”Sunes jul” gick som julkalender på SVT. Efter en rafflande omröstning står det klart att den fiktiva familjen Andersson från 1991 års julkalender blivit framröstad som bästa julkalendern genom tiderna. Men hur började egentligen allting? Amelia.se har pratat med Sören Olsson och Anders Jacobsson – kusinerna och personerna bakom succén, och de har mycket att berätta.

Sören Olsson och Anders Jacobsson, kusinerna från Karlskoga hade väl inte i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig vilken inverkan de 25 år framåt i tiden skulle haft på tusentals och åter tusentals personer – stora som små. Inte heller var de beredda på att göra 1991 års julkalender, men det fick dem efter att den påtänkte kalendern ”Barna Hedenhös” gick i stöpet.

– Det var inte meningen att vi skulle göra kalendern alls. Det skulle vara Barna Hedenhös, men den produktion fick problem i december 1990. Då ringde Hannes Holm, som var biträdande dramachef på SVT Drama till oss och frågade om vi ville göra ”Sune” som julkalender. Vi satt just då och arbetade med en långfilm om Sune för SF:s räkning, säger Sören och fortsätter:

– Det var Walle Bergendahl som ville att vi skulle skriva en långfilm. Därför frågade vi Walle om det var OK att göra en julkalender först - och därefter långfilm. Det manus som vi arbetade med då har ännu inte blivit någon film. Det blev boken ”Sune älskar Sophie” istället.

Foto: Egmont Publishing AB

Både Anders och Sören blev väldigt glada över att ha fått frågan men vågade inte riktigt tro att det kunde vara sant.

– Det var först oerhört overkligt. Vi tackade ja direkt i telefonen när SVT Drama ringde. När vi lagt på skrek och jublade vi, berättar Anders.

– Det var ett hedersuppdrag, förstås! Vi hade gjort radions julkalender 1987 (”Skor-Sten i den tidlösa tiden”) och kände oss väldigt sugna på att få göra TV:s kalender, eftersom den fick betydligt större spridning och uppmärksamhet. Först trodde vi nog att Hannes skojade när han frågade om vi ville skriva julkalender om Sune.Vi hade lite mer än en månad på oss att skriva färdigt allt manus, säger Sören.

Foto: SVT

Sören berättar att några av karaktärerna är hämtade från verkligheten medan några är mer uppdiktade.

– Sune är en blandning av både mig och Anders, och vi har tagit karaktärsdrag från oss själva och gett honom. Vi själva tänkte mycket på tjejer när vi växte upp, men trodde att det var något fel på oss, eftersom det inte fanns att läsa om andra killar i vår ålder som också tänkte på tjejer.Vi skapade därigenom en ny typ av böcker. Killar med känslor, säger han och fortsätter:

– Håkan Bråkan är delvis taget från verkligheten. Det är en äldre kusin till mig och Anders, som heter Håkan. När vi växte upp så var vi alltid avundsjuka på honom att han var så duktig på allt. Så därför skrev vi att Sune hade en lillebror som hette Håkan, och som var DÅLIG på allt istället!

Han berättar att även pappa Rudolf finns på riktigt och att det är Anders pappa (och Sörens morbror) som är verklighetens pappa Rudolf.

– Vi har tagit många händelser från hans liv. Och en hel del karaktärsdrag. Både klantigheten, det ekonomiska sinnet (läs snålheten) - och förmågan att alltid hitta någon annan att skylla på när något går galet. Anders pappa heter Bert, Ove, Rudolf och har gett namn till tre av våra bokfigurer. Dels pappa Rudolf, men även figuren Bert. Och Ove heter Berts sköldpadda.

Storasyster Anna är mest uppdiktat som en ”önskedröm” då både Anders och Sören växte upp med äldre bröder.

– Så hon kom till som en idé att det skulle finnas nåt att lära av en äldre syster, säger Sören.

Mamma Karin var från början bara ”mamma” i den första boken. Anledningen till det berodde på att både Sören och Anders var uppväxta med mammor som var den trygga punkten i tillvaron. Det var mamma som alltid fanns där, oavsett vad som än hände. Så ”mamma” var oerhört viktig under deras egen uppväxt.

Foto: SVT

De som sett ”Sunes jul” vet också att det finns flertalet roliga scener från julkalendern. Anders har en specifik favorit medan Sören har desto svårare att välja en.

–När pappa Rudolf ska försöka få upp dörren till bilen, svär och prästen kommer är min favorit, säger Anders.

– Det finns så många! Men jag tycker mycket om kyrkan, där Håkan undrar om Jultomten och Jesus är samma person, eftersom Jesus har badbyxor på sig. Även julbordet är ett fint avsnitt tycker jag. Igenkänningsfaktorn är hög!, säger Sören och utvecklar det hela:

– Vi har varit med om såna julbord där vi skulle svälta oss en hel dag för att vara riktigt hungriga när det äntligen var dags. Och de hysteriska gästerna som slafsar i sig allt med galen blick!

Sören berättar att även avsnittet ”Skidvallan” är en personlig favorit då hans egen pappa gjorde något liknande med Sörens skidor inför en skidtävling i Sörens skola.

– Min pappa gick upp klockan fyra på morgonen, och tittade på vädret, såg att det var svinkallt och skulle därför valla mina skidor. Fråga inte varför… Men han hade ett specialrecept på valla. Och så strök han på det - och när det sedan var dags att gå till skolan så hade vädret slagit om. Det var nu plusgrader istället. Så pappas specialvalla förvandlades till nån sorts klister. Snön fastnade under skidorna och jag fick gå runt i spåret. Jag kom sist i tävlingen.

 Foto: SVT

Kan ni berätta något spännande som få vet om Sunes jul?

– När Håkan är utklädd till tomte och säger ”det här ska Håkan få fa-aan för, förstår ni” så var det Gabriel själv som kom på det vid inspelningen, säger Sören och berättar vidare:

– När Sune och Jocke spelar kort och lurar Håkan, så att han får gå runt huset med en lampskärm på skallen. Det är från verkligheten. Det var jag och Anders som lurade Anders lillebror Henrik.

Vad många kanske inte heller vet är att de första två inspelningsdagarna inte fanns någon som spelade Sune...

– Killen som var tänkt att vara Sune fick inte svara med på grund av Ingemar Bergman, och de första inspelningarna blev därför utan att vi hade någon som skulle föreställa Sune, säger Sören.

Tröttnar ni aldrig på Sune?

– Jag kan ju bara svara för mig själv, och det kanske jag gör någon dag men inte än. Det finns massor av situationer att försätta alla karaktärerna i som de ännu icke behövt utsättas för. Så länge jag tycker det är kul att skapa nytt kring Sune fortsätter jag, säger Anders och Sören verkar hålla med:

– Det verkar inte så. Alltså, skulle vi BARA skriva Sune så hade vi tröttnat för länge sedan. Men så länge världen utvecklas, så kan även familjen Andersson göra det. På många sätt kan jag tycka att familjen liksom lever sitt eget liv. Det räcker att man säger en situation, så sätter min och Anders hjärna igång och ser familjen Andersson i den situationen.

Nu har det hunnit gå 25 år sedan Sunes jul sändes på tv, hur går tankar så här om alltsammans i efterhand?

– En fantastik succé, som ingen hade kunnat ana. Det var flera tillfälligheter som gjorde att det blev så bra. Ett otroligt bra samarbete mellan oss och Stephan Apelgren, och att vi dessutom fick tillåtelse att göra saker som kanske inte hade kunnat tillåtas om vi haft mer tid att låta censuren göra sitt, säger Sören.

Varken Sören eller Anders hade kunnat föreställa sig den succé som ”Sunes jul” faktiskt blev – och den succé den fortsatt vara. Men de tycker båda att det är både hedrande och härligt att den får leva vidare hemma i stugorna.

– Att den skulle leva vidare som en klassiker hade vi aldrig kunnat ana. Och att den fortfarande visas hemma hos folk, som den ”rätta” kalendern. Det är unikt och speciellt och oerhört hedrande!, säger Sören.

– Egentligen tror jag ingenting om någonting om något jag eller vi gör. Jag skriver för att jag älskar det. Jag MÅSTE skriva. Jag tänker sällan på denna uppmärksamhet men OM jag gör det hissnar det i magen ibland. Shit! Detta har vi gjort. Jag och Sören. Jisses, fyller Anders i.

Foto: SVT

Kan vi vänta oss fler julkalendrar från er – med tanke på att er ”nya” Sune gjort succé på vita duken?

– Vet inte. Jag skulle tycka det var kul med en Sunes Jul 2.0 men det är ju inte vi som bestämmer det utan SVT, säger Anders. 

Även Sören erkänner att han är sugen på att göra julkalendern igen...

– Jag skulle väldigt gärna göra julkalender igen, men tror att det skulle vara svårt att göra en ”Sunes Jul 2.0”. Dels för att den skulle jämföras med den förra - och att det är svårt att göra den nya rättvisa genom att de skulle ställas mot varandra. Jag tänkte på det när det gjordes en ”undersökning” på nätet innan vi var klara med ”Sune i Grekland”, vem som var den rätta pappa Rudolf. Det var inte många som röstade på Morgan Alling. Och HUR skulle de kunna göra det, när filmerna inte ens börjat visas?

– Vi håller på med nya manus till tre nya Sunelångfilmer, men då kommer vi byta ut alla skådespelarna igen. Det går inte att behålla nåt av det gamla, för att skapa nåt nytt.Det är en spännande utmaning att hitta ytterligare en ny Sunefamilj och se hur den tas emot av publiken!, säger han.

Hur känns det att så många tagit Sune och just den julkalendern till sitt hjärta?

– Det känns varmt och hedrande. Jag blir stolt och bubblig när jag tänker intensiv på det. Jag förunnas själv att en tanke, en berättelse, som jag först hade i min ungdomliga skalle, har berört så många människor i flera generationer och som fortfarande efter 33 år är rykande aktuell, säger Anders.

– Det är fantastiskt hedrande! Jag är SÅ glad att den lever kvar som en av tidernas bästa kalendrar! Eftersom det är så mycket av min och Anders egen barndom som vi har skrivit om i den serien, så känns det lite som att få ett erkännande att vår barndom var ganska galen, knäpp och mycket komisk!, säger Sören.

Finns det något ni vill säga till alla Sune-fantaster där ute?

– Jag känner bara kärlek till alla som tagit Sune till sina hjärtan, säger Sören.

– Jag älskar er!, säger Anders.

Julkalendern ”Sunes jul” hittar du iÖppet Arkivhos SVT.

Vill du se mer sånt här? Gör som 27 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!