Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Det dricks för mycket alkohol på julen” – Lyssna på Emils viktiga låt som inte lämnar någon oberörd

För ett år sedan satte sig artisten Emil Assergård, 25, och skrev ner låten ”Vit jul” – en låt om julen. Men det är ingen vacker historia utan bakgrunden till texten är en helt annan.

– Jag blev lite smått irriterad över att allt verkar så perfekt på tv och alla reklamer, att man glömmer problemen som finns, säger Emil till amelia.se.

Pearl Åkesson

Videon där Emil Assergård sitter hemma vid sitt köksbord, med gitarren i handen och två adventsljus tända har hittills fått stor spridning och starka reaktioner på sociala medier. I texten kan man höra Emil sjunga raden ”farsan är full innan klockan tre”, och enligt artisten själv är bakgrunden till låten delvis irritation på att allt ska vara så perfekt kring jul – och delvis att saker är självupplevda från hans egen barndom.

– Det var inte alls svårt att skriva den. Den kom av sig själv skulle jag säga. Jag blev lite smått irriterad över att allt verkar så perfekt på tv och alla reklamer, att man glömmer problemen som finns, säger han och utvecklar det hela:

– Delvis skulle man kunna säga att det är självupplevt, nog dracks det för mycket alkohol när jag var liten till jul. Inte så allvarligt som i låten men jag slutade tro på jultomten när jag var 4 år då han drog av sig masken efter att ha delat ut paketen och sänkte några groggar.

Emil säger att han vet att det är en mörk helg för många, men att han själv inte längre har direkta problem med julen.

– Det är en stor skillnad, nu väljer jag helt själv hur jag ska fira julen vilket känns otroligt skönt. Jag tycker julen är mysig men det är ingenting som jag längtar till direkt.

Finns det någonting du skulle vilja säga tilldem som lever nära en person med en komplicerad relation till alkohol eller till dem som dricker under julen?

– Jag vill att man ska tänka efter, jag är inte emot fest och så vidare, tvärtom. Men man säger ju att julen är barnens högtid då kan man agera efter det också. Tänk till lite extra och framförallt: hjälp varandra, man kan lösa alla problem bara man vågar prata om dem och ser till att göra något åt dem.Vad önskar du dig själv i jul?

– Jag önskar mig en lugn och skön jul, ett par jävligt sköna jeans & mycket julmat.

Lyssna på Emil Assergårds låt ”Vit jul” här under

https://youtu.be/WNhe6nKIROM?width=640&height=360&frameborder=0

Vill du se mer sånt här? Gör som 27 000 andra ochgilla amelia på FacebookochInstagram!