Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

I natt kan du se supermåne och blodmåne på samma gång (så häftigt!)

I natt händer inte mindre än två häftiga fenomen på himlavalvet – på en och samma gång. Missa inte chansen att se både en "supermåne" och en "blodmåne".

Det är dags att ställa alarmet! Om du tittar upp mot himlen runt klockan 02.00 i natt kommer du nämligen att kunna se en”supermåne”. Fenomenet inträffar när månen är extra nära jorden samtidigt som det är fullmåne, något som gör att månen upplevs som ovanligt stor.

– Månen går i en oval bana runt jorden och det gör att den vid vissa tidpunkter är lite extra nära jorden. På sommaren står månen dessutom lågt över horisonten och det ger en extra illusion av att månen är större än vad den egentligen är, säger Peter Linde vid Svenska Astronomiska Sällskapet.

Men natten till den 28 september bjuder på mer än bara en ”supermåne”. Samma natt inträffar också ett ännu ovanligare fenomen. Mellan ungefär klockan 02.00 och 05.00 hamnar jorden precis mitt emellan solen och månen och det blir en total månförmörkelse.

– Månförmörkelsen gör att jordens skugga faller på månen, men månen kommer inte att bli osynlig. Skuggan är nämligen inte helt mörk utan innehåller ett rött ljus som bildas när solens ljus filtreras genom jordens atmosfär, säger Peter Linde.

Det röda ljuset kommergöra att vi uppfattar månen som helt röd, därav namnet ”blodmåne”.

– Månen kommer först att upplevas ljus som vanligt, sedan kommer den gradvis bli mörkare i kanterna innan den blir helt blodröd. Det här kommer att synas bra i Skandinavien och jag tror att det kan bli riktigt häftigtatt se, säger Peter Linde.

Bäst ser du supermånen och blodmånen om du har fri sikt mot horisonten i sydvästlig riktning.

Senastde båda fenomen hände samtidigtvar 1982 och nästa gång det händer är 2033.