Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: eternalcreative / iStockphoto

Redaktörernas 7 favoriter – tips på bra sommarläsning

Gör en resa in i böckernas värld i sommar! amelias redaktion har valt ut sina favoriter att dyka in i på uteplats eller playa.

En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong

En otroligt vackert skriven bok om Little Dog och hans minnen från sin uppväxt och ett sökande efter att förstå. Hela boken är ett långt brev till hans icke läskunniga mamma, som han ändå någonstans hoppas ska läsa boken och förstå honom. En väldigt relevant bok om rasism, fattigdom och utanförskap. / Cecilia Björk, art director. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

Lisa och Lilly av Mian Lodalen

Underbar och sorglig är kärlekshistorien Lisa och Lilly av Mian Lodalen. En varm sommarkväll 1910 möts två unga kvinnor. Båda har trotsat sina föräldrar och smitit hemifrån. Och mötet ska förändra deras liv. Mian Lodalens kärleksroman är baserad på verkliga personer, och deras starka och förbjudna förälskelse berör. / Hanna Nyström, tf ansvarig redaktör. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).   

Madame Bovary av Gustave Flaubert

Den här franska klassikern skrevs 1856 och handlar om den unga Emma, som längtar ut i världen. Hon drömmer om flärd, romantik och vackra klänningar, men när hon gifter sig med en snäll men tråkig landsortsläkare krossas drömmarna brutalt. För att liva upp sig shoppar hon som en galning på kredit (Lyxfällan, hallå) och inleder affärer med flera olika män. Det skvallras i byn, Emma kan inte längre betala sina skulder... och katastrofen är ett faktum. Boken orsakade skandal. Men framförallt är det underhållande läsning, så ge den en chans! / Åsa Brolin, reportagechef. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).   

Bara ett litet mord av Carin Hjulström

Jag ligger på en solvärmd klippa i Bohuslän och läser mysdeckaren Bara ett litet mord av Carin Hjulström. Den kända skådespelaren Siri Ehrensvärd har precis blivit dumpad av sin gifte älskare och flyr från Stockholm till sin halvkriminella brorson Anton som vunnit en plantskola på poker i Säbyholm. Jag fångas av det stilla livet på plantskolan, som avbryts av ett brutalt mord. / Lina Johansson, moderedaktör. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).   

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman

Här har du en feelgoodroman som ger mer än bara förströelse för stunden. Det är en berättelse om psykisk ohälsa och vänskap som garanterat kommer att lämna spår inom dig. Man älskar huvudkaraktären Eleanor Oliphant, hennes torra humor är to die for. Hon är en besynnerlig person, ofiltrerad och fullkomligt socialt inkompetent på de allra flesta sätt. Och hon är så otroligt ensam, så otroligt skör men ändå stark på ett sätt man avundas. Du kommer att skratta högt och du kommer att gråta. När du läst klart boken och lägger den ifrån dig kommer du att sakna Eleanor Oliphant. Garanterat! / Mia Zettermark, digital redaktör. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).   

Allt jag fått lära mig av Tara Westover

Sann historia om Tara som växer upp i en mormonfamilj i Idaho, USA. Familjen är stor och uppväxten spartansk – här tror man inte på sjukhusvård, politik eller ny teknik. Skolgången är icke existerande och livet enkelt, statiskt och bakåtsträvande. Men Tara lyckas en dag bryta sig loss från isoleringen och den fanatiska religiositeten – och börjar utbilda sig. En helt ny värld öppnar sig. Verkligheten. Och det är en fantastisk, och stundom obegripligt stark, resa att följa med på. /Elin Börjesson, redaktör. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

LÄS OCKSÅ: Åh, du fina vagina! Trendigare än någonsin.  

LÄS OCKSÅ: Under attack: Aborträtten