Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Alfred, 93, tröttnade på äldreboendets aktiviteter – "Jag vill dricka öl i solen"

Alfred bor på Kärsdala vård- och omsorgsboende i Tullinge, sydväst om Stockholm. När han inte var intresserad av några av aktiviteterna som arrangerades på boendet frågade medarbetaren Gavin vad Alfred ville göra i stället. "Vi kan väl ta en öl i solen" blev svaret. Så då fick han göra det.

Det kanske låter som en struntsak för de flesta – eller som något som borde vara självklart oavsett hur gammal man är. Men uppmärksamheten som Kärsdala vård- och omsorgsboende har fått efter att de skrev om händelsen på Facebook talar sitt tydliga språk.

Sedan enhetschefen Hans Nygrenlade upp några bilder på Alfred och Gavin på en uteservering har inlägget fått 15 000 gilla-markeringar och 2800 delningar.

Facebook-inlägget som Kärsdalavård- och omsorgsboende lade upp.

– Alfred är ju en man som är 93 år gammal och kommer från Estland. Han är gammal krigsveteran som slogs på finska sidan mot Sovjet. Han är inte så intresserad av att vara med på bingo, lyssna på musik eller plantera växter. Det är inte riktigt hans grej. Så då frågade Gavin, som jobbar väldigt nära honom, vad han ville göra i stället, berättar Hans Nygren.

När Alfred föreslog att de skulle ta en öl gick han och Gavin bums till en uteservering – något som Alfred tyckte var riktigt härligt.

– Han har en viss demens mendet här kommer han ihåg. Jag pratade med honom senast i går. "Det är klart att vi ska ta flera öl, men i dag är det ingen sol så inte i dag" sa han.

Många som har kommenterat inlägget tycker att det var ett bra initativ av personalen:

"Helt underbart! Att personalen är lyhörd och tar sig tid att lyssna hoppas fler äldreboenden tar efter. Skål på dig Alfred"

"Å, vad fint gjort. Så här vill jag ha det när tiden kommer"

Vad tänker du om att inlägget fått så stor spridning?

– Det är helt sanslöst. Vi har ju en Facebook-sida som egentligen mest är till för våra boendes anhöriga. För att de ska se vad vi gör, det är ganska vardagsbeskrivande. Vi brukar få någonstans mellan 20 och 50 likes. En del tror att det här är någon slags marknadsföring men det är det verkligen inte. Vi är dessutom kommunala så vi jobbar inte så hårt på att marknadsföra oss, säger Hans Nygren.

Kommer det att bli fler ölstunder för de äldre på boendet?

– Ja, men det blir det absolut. Vi har ju en del andra aktiviteter också, som kräftskiva till exempel. Då är det klart att vi dricker snaps till kräftorna.

Och för er som undrar om Gavin dricker öl på jobbet så är enhetschefens svar att Gavin drack lättöl.

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 23 000 andra och följ amelia på Facebook, så missar du inget!

Mest läst just nu:

Anders Bagge lycklig igen efter hunden Esthers död: ”I dag kom Iris”

Läkarna kallade det ”jobbig graviditet” – visade sig vara cancer

Tiken får se sin spegelbild för första gången – reaktionen är så söt!