Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Maria Soxbo jobbar för att få fler att tänka till i jul och spara på både planet och plånbok.
Maria Soxbo jobbar för att få fler att tänka till i jul och spara på både planet och plånbok.
Maria Soxbo jobbar för att få fler att tänka till i jul och spara på både planet och plånbok.
Maria Soxbo jobbar för att få fler att tänka till i jul och spara på både planet och plånbok.

5 steg till mer pengar – och tid – i december

Klappar, mat och pynt i mängder. River klimatångesten i dig, samtidigt som den konsumtionshetsiga julen står för dörren? Lugn, det går att få ihop en mysig, mastig julstämning med smartare klimat-tänk – där du sparar både tid och pengar.

– De mest ohållbara besluten fattas när vi är stressade, säger Maria Soxbo, journalist och författare som just gett ut boken ”Ställ om!”

Johanna Ankarcrona

Maria Soxbo, journalist och influencer med inriktning på hållbarhetsfrågor, har just gett ut boken ”Ställ om!”. Den handlar om vad vi kan vinna på ett klimatsmart liv. Men hur kan vi få ihop det med julen, som ju drar gigantiska resurser både klimatmässigt och av oss som människor som stressar runt?

– Jag tror att vi behöver påminna oss själva om vad vi egentligen tycker är viktigt, både kring julen och resten av året. Oftast är det människorna, ledigheten och stämningen som vi uppskattar mest med julen, och det har ju överhuvudtaget inte alls med konsumtion att göra, säger Maria Soxbo.

Skala bort rätterna som ändå slängs i mellandagarna.

– En bra grej med att komma överens om att ”ställa om” julen är att det alltså leder till både mindre konsumtion, mindre utgifter och mindre stress – och mer av allt det andra! Tid för att umgås, till exempel. Sedan finns det ju smågrejer vi kan tänka på. Som att inte haka på ”årets jultrend”, utan i stället ta fram julpynt vi redan har. Bara det är ju en jultradition värd att ta hand om – jag har varma barndomsminnen av att plocka upp mina favoritjulkulor och hänga upp!

I boken ”Ställ om!” finns massor med tips på hur man kan leva mer klimatsmart. Foto: Pressbild

Du skriver om hur vi kan få tiden att räcka till bättre, men hur kan man tänka före jul när det helt plötsligt blir extra mycket tidsbrist?

– Oftast fattar vi de mest ohållbara besluten när vi är stressade, så det viktigaste är att ge sig själv antingen mer tid eller färre måsten.

Helst både och! Plocka bort det som inte känns särskilt viktigt, och försök börja i god tid med det som ändå ska göras. Att köpa pre-älskade julklappar (det vill säga second hand-prylar) till barnen tar egentligen inte mer tid totalt sett, men det kan vara bra att börja i god tid med att lägga in bevakningar på det du är ute efter så att du inte behöver överge planen i sista stund. Sedan tänker jag generellt att vi kan bli bättre på att hjälpas åt också. Vi kan ha knytkalas, och skala bort de där rätterna som det ändå är få som tycker om och som brukar slängas i mellandagarna.

Försök att enas om att klapparna ska vara cirkulära, som till exempel second hand eller att ni ger bort tjänster.

Julen handlar ju väldigt mycket om gemenskap eller brist på gemenskap. Många kör julaftonsrace mellan olika släktingar – det är ju inte så hållbart egentligen. Finns det alternativ?

– Att ses är ju det finaste med julen, så hellre behålla umgänget och skala ner på antalet nyproducerade julklappar, tänker jag. Däremot kan man ju om man har möjlighet testa att göra resandet på andra sätt, som att ta tåget i stället för bilen eller att hyra en elbil och testa på hur det är, säger Maria Soxbo.

Du pratar mycket om delningsekonomi, att lånar saker av varandra eller delar med grannen. Vad kan vi dela på under julen? Och julklapparna, hur kan vi tänka hållbarare där?

– I år är det mycket annat som kostar. El, bränsle och mat har blivit dyrare och vi är på väg in i en lågkonjunktur. Opeppigt att prata om, men det är också ett gyllene tillfälle att rucka på gamla vanor eftersom vi har fler skäl att tänka till! Allra bäst är det ju om alla är överens om att tänka i nya banor, då kan ni enas om att klapparna ska vara cirkulära, som till exempel second hand eller att ni ger bort tjänster. Är det svårt, kom överens om att skala bort lite klappar till de vuxna åtminstone. Kanske en julklappslek i stället där alla får var sin klapp? 

Fem steg till en mer hållbar jul

1. Julklapparna

Till barnen: Ge bort second hand-prylar eller upplevelser, till exempel en lekdag där barnet får bestämma allt kul man ska göra.

Till vuxna: Skippa julklapparna använd dem som ett bra ”nudgingverktyg”, alltså ett sätt att vänligt knuffa någon i en bra riktning. Testa att ge bort en hyrtjänst, som en hyrgarderob till någon som är modeintresserad. Presentkort hos skräddare eller skomakare är fina klappar, eller en kurs i att reparera saker eller laga vegomat. Böcker som handlar om omställning och lagning är smarta klappar. Eller ge bort förbrukningsvaror – veganska delikatesser eller en ekologisk matkasse? Kanske smarta grejer som schampotvålar? Eller ge bort lite av din egen tid – som barnvakt, hundvakt eller hjälp i trädgården.

 

2. Paketinslagningen. Spara fina papper, tapetrester, kartonger och tidningar att slå in paketen i. Snören och rosetter kan du spara och återanvända. Skippa julklappsetiketterna – skriv direkt på paketen.

3. Julresorna. Välj tåget i stället för bilen. Testa att hyra elbil. Samåk med andra.

 

4. Maten. Välj en Kravmärkt julskinka även om den är dyrare. Om man ska äta kött är det bättre att köpa av högre kvalitet och i mindre mängd, enligt Världsnaturfonden WWF, som tipsar om att färdigskivad skinka i små förpackningar är bra – mindre risk för att skinkan slängs! Mer grönt på julbordet: Välj grönsaker efter säsong – olika sorters kål, potatis, lök, morot, kålrot. Köp mindre mängder mat så blir det färre trista rester och mindre svinn – plus att det går snabbare att laga! Och skala bort ”obligatoriska” julrätter som nästan ingen äter.

 

5. Granen. Om man inte väljer bort granen är en närodlad och Kravmärkt rödgran klimatsmartast, enligt Världsnaturfonden WWF. Julgranen har också jobbat hårt för miljön innan den huggits – en gran som vuxit i tio år har lagrat in cirka elva kilo koldioxid. Sämsta granen för miljön är plastgranen. Den tillverkas oftast i Asien, måste transporteras hit flera tusen mil och är gjort av farlig pvc-plast.