4 saker du gör fel när du handlar mat – så gör du istället

Du vill äta mer hälsosamt och bli nyttigare, ändå kommer du hem med en massa onödigt plock fullt med socker – som din kropp inte behöver. De här tipsen kan hjälpa dig att handla rätt mat – vilket är bra för både din kropp men även din ekonomi.

1. Gå inte till affären hungrig

Foto: Gpoint Studio

Att gå till affären och handla mat när du är hungrig är aldrig bra, eftersom det enda du oftast kan tänka på är vad du är sugen på. Och ska vi vara ärliga så lär det inte vara saker så som sallad, ägg eller mjölk. Risken är istället att du tar dig vidare till godisavdelningen och köper ett kilo lösgodis istället som du äter på vägen hem från affären. Möjligheten är också stor att du köper mer än du behöver och äter alldeles för mycket mat när du kommer hem.

2. Handla inte i små matbutiker

Visst är det smidigt att svänga förbi en mindre matbutik när du är på väg hem och endast behöver mjölk eller ett paket knäckebröd. Men i längden är det bättre att handla i de större matbutikerna – både för ekonomin och din mage. De mindre butikerna har oftast inte samma utbud som de större, det kostar lite mer och de har mer färdigmat än färsk mat. Vilket i längden varken är bra för kroppen eller plånboken.

LÄS MER:Här hittar du vårens trendigaste sallader

3. Skriv en inköpslista

Hur ofta har du inte åkt till matbutiken, handlat för ett par hundralappar, åkt hem och insett att du inte har någon mat hemma trots att du nyss var och handlade?! Precis, vi också. För att undvika detta är det en bra plan att förbereda vad du kommer att laga till frukost, lunch och middag under veckan och därefter skriva ner allt på en inköpslista som du tar med dig till butiken. Ett annat bra tips är att ta en skärmdump på saker du skulle vilja laga till middag och utgå från det receptet när du handlar.

4. Undvik färdigmat i frysdisken

Frysen i matbutiken innehåller både bra och dålig mat. Även om färdigmat kan kännas skönt när man inte orkar ställa sig vid spisen så är den långt ifrån hälsosam. Ska du förbi frysdisken är det bättre att hålla dig till grönsakerna och frukten som blivit plockad och fryst under ett väldigt litet tidsspann och därmed också fått bibehålla både smak och nyttiga ämnen. Ibland kan det till och med vara bättre att leta bland grönsakerna och frukten i frysdisken som håller sig fräshare mycket längre än de färska varorna bland frukt och grönt som först har fraktats en lång väg och sen vissnar väldigt snabbt efter inhandling.

Bilder: iStock

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 22 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

LÄS MER:

5 oväntade och nyttiga sätt att använda gryner

Blåbärs- och citroncheescake och andra socker- samt laktosfria bakverk

10 anledningar till att du ska dricka mer vatten – det är verkligen bra för dig

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av amelia här!