20 juliga saker vi alla drömmer om just nu

Glöggkväll, knäck, julbak och paketinslagning. Med knappt två veckor kvar till julafton börjar vi äntligen förbereda oss inför årets största familjehögtid. 

Trots att någon alltid ska klaga över att lussekatten dykt upp i mataffären alldeles för tidigt i år igen, tycker vi andra mest att det är väldigt mysigt. Vi har nämligen väntat på det här hela året! Här listar vi glatt 20 juliga saker vi drömmer om att göra just nu:

1. Pynta

Att välja rätt julkulor är ett lika härligt projekt varje år. Hur ska du pynta din julgran i år? Med kulor i matchande färger? Klassiskt röda? Naturmaterial? Varför inte göra dina egna, som du smyckar med fjädrar i fina färger?

 

2. Umgås

Det bästa med julen är ju trots allt att umgås med familj och vänner. Gärna runt ett bord dignande av godsaker, dekorerat med mängder av ljus.

 

3. Glögg

Är det någonting vi längtat efter under året så är det glöggen! För det finns väl knappast något bättre än att krypa upp i soffan med en kopp varm glögg efter en kall dag i snön? Testa någon av årets nya smaker eller varför inte göra din egen glögg? Recept hittar du här. Testa också vin chaud, som betyder varmt vin på franska och är fransmännens version av glögg.

 

4. Tända ljus

Dagarna blir kortare och mörkare och stearinljusens högsäsong är kommen. Och som vi har längtat efter alla dessa ljus vi nu ska få tända. Låt mysvintern komma!

 

5. Dekorera med kanel

Vi älskar faktiskt ljus så mycket att vi gärna har dem överallt, i alla möjliga former och storlekar. Ljusen får väldigt gärna dofta gott också. Gör dina egna doftljus genom att binda kanelstänger runt blockljus med ett hampasnöre. Eller varför inte placera ljuset i en cylinder som du fyller med nejlikor, stjärnanis eller kanelstänger? Inte nog med att det är väldigt snyggt – ditt hem kommer att dofta som rena rama himmelriket.

 

6. JULGODIS!

Den första knäcken som fastnar i tänderna. Sega kolor i prassligt smörpapper. Vi skyller på barnen men o, vad vi har längtat efter detta. Testa gärna: Probably the best julkola in the world. 

 

7. Fudge

Och för att inte tala om hur mycket vi saknat fudge. Den ska vara len, mjuk och smälta på tungan. Som den här vita fudgen till exempel.

 

8. Rocky road

Det amerikanska julgodiset med marshmallows, choklad och nötter tog Sverige med storm för några år sedan och finns numera i nästan varenda svenskt hem under julen. Och vi förstår varför: Rocky road är enkelt att göra och försvinnande gott!

 

9. Lussekatter

Finns det något juligare än lussekatter? Det vilar en slags trygg och mysig aura över lussekatten, som med sin mjuka, gyllene uppenbarelse ingjuter lugn i våra stressade julsjälar. En jul utan lussekatter är ingen riktig jul.

 

10. Pepparkakshus

Vi har höga ambitioner varje år, men av någon anledning blir de aldrig sådär perfekta som på bilden – pepparkakshusen. Men det spelar faktiskt ingen roll. Ett pepparkakshus där taket fallit in är nämligen också ett pepparkakshus, om än med lite mer karaktär.

 

11. Misteln

En mistel ger oss inte bara en anledning att kyssa någon vi tycker om, de är dessutom väldigt tjusiga att använda som bordsdekoration.

 

12. Dekorera med naturen

Nötter är inte bara gott och nyttigt att äta utan passar dessutom utmärkt att inreda med inför jul. Att ta in naturen i inredningen är något vi gärna gör inför jul. Varför inte fästa grankvistar och kanel med snöre runt dina servetter? Det ger garanterat en rustik känsla till julbordet.

 

13. Slå in paket

Finns det något som slår känslan av att ge bort ett riktigt fint inslaget paket? När december närma sig låser vi in oss med fina snören, etiketter och papper och slår in paket med en förhoppning om att julen aldrig ska ta slut. Hur ska du slå in dina paket i år?

 

14. Dekorera med paket

Varför inte använda några av de mindre paketeten till dekoration, nu när vi ändå slagit in dem så fint? De är inte bara fina att titta på – nyfikna kläm-fingrar hålls dessutom borta eftersom paketen bara är "dekoration". Eller varför inte slå in några extra tomma lådor när du ändå håller på, och hänga upp dem med stören i fönstret.

 

15. Gör din egen snöglob

En hemgjord snöglob är den perfekta gå-bort-presenten. Gör den i en gammal syltburk eller julgranskula. Hur du går till väga? Kika här.

 

16. Ljusslingor

Under de mörka vintermånaderna pågår någon slags ljus-bonanza i svenska hem och trädgårdar. Varför inte göra en lampa när du ändå håller på? Hur du gör? Vira ljusslingan runt ett gammalt paraply och häng upp den i taket!

 

17. Granen

Kungsgran, silvergran, rödgran, blågran och plastgran. Vi väljer vår gran med samma omsorg oavsett vilken sort vi föredrar. Vi längtar efter doften, att klä den i fina kulor och att mötas av julgransljusens sken på julaftonsmorgonen. Det enda vi inte ser fram emot är att städa upp på barren när de ramlar av.

 

18. Smycka med granris

Granris inte bara luktar gott, det är dessutom både juligt och dekorativt! Stoppa grankvistar i vaser istället för blommor eller gör din egen ljuskrona av granris och ståltråd.

 

19. Och med mossa

Mossa är både gratis och otroligt tjusigt. Inte konstigt att vi stoppar våra ljusstakar med det år efter år.

 

20. Nejlikor i apelsin

Känner du att det fortfarande är någonting som fattas? Du har helt rätt! Ingen jul är komplett utan apelsiner dekorerade med nejlikor. Inget doftar lika ju(v)ligt.

 

Kanske är du också intresserad av?

6 goda glöggsorter – perfekt till adventsmingel och jul

5 olika julklappslekar som förhöjer vilken julafton som helst!

Finaste pepparkakshuset – inklusive mall och recept på vit och fluffig kristyr

Julklappstips – shoppa online för att spara tid (och pengar!)

https://youtu.be/Sgrd2WKgjkM