10 000 småkryp bor i din julgran – spindlar & kvalster är dina nya husdjur

Spindlar, kvalster och diverse insekter. Du får en hel del nya husdjur på köpet när du tar in julgranen. – När djuren kommer in i värmen vaknar de till liv och börjar röra på sig, sägerCharlotte Jonsson, biolog och insektsexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg.

Närmare bestämt runt 10 000 kryp följer med en genomsnittsgran in i stugvärmen. Främst är det insekter, spindlar och kvalster som liftar med barrträdet. Djuren är i granen för att övervintra och sitter under barken, inne i barren och i kokonger och puppor på stam och grenar. Många av krypen är så små att de är näst intill omöjliga att se med blotta ögat.

– Krypen är helt ofarliga, och ingenting man behöver oroa sig för. De flesta av dem klarar heller inte av den torra varma luften inomhus och dör inom några dagar. Spindlarna som kommer in är dessutom nyttodjur som till hjälper till att städa bort andra småkryp genom att äta upp dem, säger Charlotte Jonsson.

Men om man nu, trots att krypen är helt ofarliga (och dessutom lite nyttiga), ändå inte är så sugen på 10 000 nya husdjur så finns det ett knep att ta till.

– Ge granen lite karenstid innan du tar in den. Ställ den i ett garage, ett förråd eller i något annat utrymme som är lite varmt under natten och låt krypen vakna där. Sedan skakar du granen rejält innan du tar in den på riktigt, då faller de flesta djuren av, säger Charlotte Jonsson.

Psst! Gör som 20 000 andra och gilla amelia på Facebook för mer spännande läsning!

Aktuellt just nu