Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
I den första säsongen av Netflixserien ”Kärlek och anarki” skildras kvinnlig onani på ett nytt och krasst sätt.I den första säsongen av Netflixserien ”Kärlek och anarki” skildras kvinnlig onani på ett nytt och krasst sätt.I den första säsongen av Netflixserien ”Kärlek och anarki” skildras kvinnlig onani på ett nytt och krasst sätt.
I den första säsongen av Netflixserien ”Kärlek och anarki” skildras kvinnlig onani på ett nytt och krasst sätt. Foto: Shutterstock, Ulrika Malm

Snabbt och slarvigt – så onanerar även kvinnor

Tv-serien ”Kärlek och anarki” är tillbaka. Mest minnesvärt från förra säsongen är kanske de uppfriskande onaniscenerna.

För medan den giriga sextech-industrin lanserar kvinnlig självtillfredsställelse som ännu ett hälsokoncept, precis som fiberrika smoothies och runstreak, så finns det även bland kvinnor ett behov av att bara få komma. Utan doftljus, meditationsappar eller ens en tanke på hälsofördelarna.

– Underskatta inte kvinnors snabbonani, den som man bara river av, säger sexologen Malin Drevstam.

En klassisk teveseriescen vi alla har sett förut: Vardagsmorgon i en vanlig medelklassfamilj – om man med vanlig menar välsituerad och boende i storstan. Mamman och pappan utbyter korta stressade instruktioner om hämtning av barn och handling av ingredienser till kvällens middag. Barn äter flingor, deras blickar är förlorade i skärmar.

Ida Engvoll som karaktären Sofie i ”Kärlek & anarki”.Ida Engvoll som karaktären Sofie i ”Kärlek & anarki”.Ida Engvoll som karaktären Sofie i ”Kärlek & anarki”.
Ida Engvoll som karaktären Sofie i ”Kärlek & anarki”. Foto: Ulrika Malm

Mamman är strax klar, hon ber bara om några minuters egentid på toaletten. Sminket måste fixas. Det är nu det börjar skeva, det är nu det blir lite mindre klassisk tv-serie. För väl inne på toaletten låser hon om sig och klickar fram en porrfilmssnutt i mobilen. Sedan står hon med darrande ben och ger sig själv en morgonorgasm med en Iphonelur dinglande i ena örat. 

Detta var en av de första scenerna i Lisa Langseths svenska Netflixserie ”Kärlek och anarki”. Och det är inte den enda onaniscenen. Huvudpersonen Sofie, spelad av Ida Engvoll, tar gärna fram mobilen för en skön ensamstund när tillfälle ges. 

Den här typen av onani är sexets motsvarighet till korv och makaroner

Sofies onani blev en snackis, som en kvinnlig frigörelse i det lilla. Och som Lisa Langseth säger i en intervju i finska Yle ”Hon gör det på ett ganska krasst sätt, och det tyckte jag var intressant att skildra.” 

Och de där osentimentala onaniscenerna fyller sannerligen ett medialt tomrum. För medan den giriga sextechindustrin gör sitt bästa för att lansera onani som ännu ett hälsomåste att checka av, precis som fiberrika smoothies och runstreak, och medan en rosenkindad Gwyneth Paltrow babblar om ”sex health” så finns det även bland kvinnor ett behov av att bara få komma och gå vidare. Utan doftljus, meditationsappar eller en tanke på att det kan sänka blodtrycket eller ge glow. 

Malin Drevstam, sexolog och författare.Malin Drevstam, sexolog och författare.Malin Drevstam, sexolog och författare.
Malin Drevstam, sexolog och författare. Foto: MIKAEL M JOHANSSON

– Den här typen av onani är sexets motsvarighet till korv och makaroner, något lättillgängligt och enkelt. Man förväntar sig kanske inte fyrverkerier, men man får komma och det fyller en funktion. Det är tisdagssmek, helt enkelt, och det är bra. Jag vill slå ett slag för kvinnlig snabbonani, den som man bara river av, säger Malin Drevstam, sexolog och författare. Hon understryker att hon annars är en förespråkare av sex och onani som en form av self care.

Ännu färre är det som talar om mäns runkande som en åtgärd för sänkt blodtryck eller en stunds mindfulness

– Men ibland handlar det om att stilla en klåda, en sorts frustration. Det kan vara ett resultat av kåthet, men också av tristess. Eller kanske är man nykär och har inte tillgång till objektet för sina känslor. Det här är onani för kvinnor som känner sina kroppar och sina behov väldigt väl, det passar inte alla.

Även om tillförlitlig statistik saknas så kan Malin Drevstam bekräfta att det är vanligt att kvinnor tillfredsställer sig själva på jobbtoaletten, eller medan barnen tittar på ”Sommarskuggan”. Det händer hela tiden.

Gissningsvis är det ytterst få som gör det för att det är ”nyttigt”, vilket det visserligen är. Och ännu färre är det som talar om mäns runkande som en insats för sänkt blodtryck eller en stunds mindfulness, även om det fyller sådana funktioner även för dem. Men i stället för att tona ner onanins hälsoeffekter hos kvinnor och håna den käcka sex health-rörelsen borde man tala mer även om den manliga onanins fördelar för kropp och själ, menar Malin Drevstam.

– En runk om dagen förebygger prostatacancer, och det är bara en av alla hälsofördelar. Kvinnor behöver generellt ha en större acceptans för att män onanerar. En runk i duschen ger en lyckligare make, men om han depprunkar för att fly verkligheten eller om det går ut över relationen är det förstås inte bra. Det är alltid onanins konsekvenser, resultatet, som är det viktiga.

Så ser våra onanivanor ut

Här gör vi det oftast:
59%
I sängen.

25% I badrummet.

20% I badet/duschen.

Därför onanerar kvinnor:

38% Det får mig att må bättre

37% Det är ett komplement till sexuellt umgänge

35% För att lugna en sexuell lust

29% Det gör mig mindre stressad

16% För att lära känna min kropp.

Därför onanerar män:

34% Det får mig att må bättre.

30% Det är ett komplement till sexuellt umgänge.

46% För att lugna en sexuell lust.

36% Det gör mig mindre stressad.
4% För att lära känna min kropp.

 

Källa: Enkät med 2 859 personer, 18-79 år, gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Lelo som säljer sexhjälpmedel/sexleksaker.

LÄS MER! Författaren Christina Herrström om svenska kvinnors drömsex 

LÄS MER! Många män är dåliga älskare – det borde vi sluta tiga om