ANNONS

Innehåll från RFSU

Slipp urinvägsinfektion utan antibiotika – 6 saker du kan göra själv

Hösten närmar sig och vi är många som får problem med urinvägsinfektion när det plötsligt blir kallare ute och förkylningstiderna kommer på besök. Vi har listat 7 saker som du själv kan göra för hålla dig frisk.

Varje år drabbas en halv miljon kvinnor i Sverige av urinvägsinfektion. Har man en gång drabbats kan det vara lätt att det börjar svida igen. Var tredje kvinna får problem redan inom 6 månader. För dig som har återkommande urinvägsinfektioner är det här 6 tips att börja med i dag:

1. Var försiktig med tvålen!

Om du tvättar dina intima delar med tvål rubbas pH-balansen direkt. Kroppen är fantastisk och sköter hygienen bäst själv, men självklart kan det kännas fräscht att göra rent extra noggrant. Det finns superbra intimtvål och parfymfri olja att använda i stället för tvål och andra parfymerade alternativ.

2. Byt direkt från våta badkläder

Häng inte på stranden i blöt bikini eller baddräkt. Fukt hjälper till att transportera bakterier till urinblåsan. Så efter ett dopp är dags att byta till torra kläder! (Glöm inte att byta om från blöta kläder vid andra tillfällen också, som när du är på väg hem från ett svettigt träningspass till exempel!)

3. Håll dig återfuktad där nere

Hormonförändringar  vid graviditet, amning eller klimakteriet kan göra våra slemhinnor torrare än vanligt. Det här ökar risken för infektion eftersom vi samtidigt blir mindre motståndskraftiga mot bakterier. Se därför till att hålla dina slemhinnor återfuktade! Ett tips är att använda en intimkräm som fuktar på ett skonsamt sätt.

4. Drick vatten

Det finns så många fördelar med att dricka vatten under dagen, en av dem är att det kan hjälpa att förebygga urinvägsinfektion. Varför då? Jo, för att när du dricker mycket vatten behöver du kissa oftare och då följer bakterier som inte fått fäste med.

5. Kissa alltid efter sex

Gå till toaletten även om du är trött. Genom att komma ihåg att kissa efter samlag förhindrar du att bakterier får fäste och kan ta sig in i urinröret till urinblåsan.

6. Behandla rätt

Om du skulle känna sveda när du kissar eller andra symtom på urinvägsinfektion är det skönt att hjälpen är nära. UrinCur är lätt att ha med sig i väskan och hjälper mot symptom så som sveda och minskar behovet av att kissa ofta, och ger effekt inom 48 timmar. UrinCur har dessutom ett effektivt skydd mot återkommande urinvägsinfektioner, långtidsverkande effekt och minskar behovet av antibiotika!

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och RFSU och ej en artikel av amelia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!