Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Trots år av slitningar, otrohet, skandalrubriker och allmänt trassel överlevde kärleken mellan Charles och Camilla.Trots år av slitningar, otrohet, skandalrubriker och allmänt trassel överlevde kärleken mellan Charles och Camilla.Trots år av slitningar, otrohet, skandalrubriker och allmänt trassel överlevde kärleken mellan Charles och Camilla.
Trots år av slitningar, otrohet, skandalrubriker och allmänt trassel överlevde kärleken mellan Charles och Camilla. Foto: TT

Smutsiga skandaler, sex, svek – och sann kärlek

Till slut fick Charles sin älskade Camilla. Deras kärlek är en saga kantad av sex, skandaler och tragedier. Men det är också, och kanske mest av allt, en saga om sann kärlek i en lång historia av arrangerade äktenskap och älskarinnor. 

Läs berättelsen om hur de till slut blev lyckliga tillsammans – efter år av smusslande, svek och saknad.

Den 14 november 1948 står tre tusen personer utanför Buckingham Palace. När beskedet att en prins är född kommer, vid elvatiden på kvällen, bryter jublet ut och folk dansar på gatorna i en kunglig yra. Det är många som missar bussen hem och får traska genom Londons mörka gator den natten. 

Inne på slottet rusar prins Philip runt med champagne och rosor. Storbritannien har fått en lillprins, en blivande kung. 

Mormors ring i platina med en tiokaratsdiamant stod för det äkta. För prins Charles var alltid mormors favorit.

Nu har lillprinsen blivit kung Charles III och ska fylla 74. Det har varit ett långt och snubblande snårigt livs väntan på att få huvudrollen. Men nu är han kung och hans älskade Camilla drottninggemål. Frågan om titlar har varit besvärlig när det gäller älskarinnan som blev till slut blev hans hustru, efter år av smussel.

Den 9 april 2005 blev prins Charles och Camilla Parker Bowles man och hustru, och prins och prinsessa.Den 9 april 2005 blev prins Charles och Camilla Parker Bowles man och hustru, och prins och prinsessa.Den 9 april 2005 blev prins Charles och Camilla Parker Bowles man och hustru, och prins och prinsessa.
Den 9 april 2005 blev prins Charles och Camilla Parker Bowles man och hustru, och prins och prinsessa. Foto: ROTA / Camera Press / TT NYHETSBYRÅN

En grå januaridag 2005 går Charles ner på knä och friar till Camilla Parker Bowles som han levt med till och från i 35 år. ”Naturligtvis, älskling”, svarar hon. 

De är ett åldrat Romeo- och Julia-par som har kysst varandra sedan 70-talet. Ringen han ger henne tillhörde hans mormor. Drottningmodern fick den av sin Bertie (Kung George VI) 1926 när hon födde deras första barn, som blev drottning Elizabeth. Mormors ring i platina med en tiokaratsdiamant stod för det äkta. För prins Charles var alltid mormors favorit.

– Det är så sorgligt att mormor inte kan vara med, säger han till pressen när han står där med sin Camilla efter bröllopet den 9 april 2005.

Men om mormor levt hade det knappast blivit något bröllop. För innerst inne var hon benhård på att plikten var viktigast. Drottningmodern som spred trivsel omkring sig med sitt leende, sina pastellfärger, sina hattar och sin gin och tonic överlevde sin egen kungliga make med 50 år. Och hon hade inte valt honom, sin Bertie, av kärlek. Utan för att hans imposanta mamma drottning Mary ville det.

Men tiderna förändras och Charles tvingades inte välja. Han har själv berättat hur tragiskt det var att som 23-åring möta den abdikerade kungen och mrs Simpson i deras hus utanför Paris med betjänter och pager i uppsydda uniformer i rött och svart, precis som brittiska kungahusets.

Han är en osäker yngling. Hon är en trygg och glad flicka. Robust och okomplicerad.

Ett sådant liv ville inte Charles leva. Inte ens med Camilla, den stora kärleken. Om han han slagit till och friat till sin Camilla när de var 23 och 24, och trotsat hovets krav på att han skulle gifta sig med en flicka utan sexuell erfarenhet, så hade kanske livet blivit annorlunda. Men han valde tronen i stället. 

Och den här prinsen är ingen hårding. Han har själv talat om hur kylig hans uppväxt var. Med pappa Philip som vill härda honom till en tuffing och mamma drottningen som ofta är borta. Bilden som växer fram är den av en vilsekommen liten ömhudad prins som hellre vill måla och läsa böcker. En prins som tyckte rätt synd om sig själv mellan varven. Och som gärna skulle sålt sin titel för ett tryggt familjeliv.

Charles möter Camilla på en hästpolo-match 1970. Han är en osäker yngling. Hon är en trygg och glad flicka. Robust och okomplicerad. Perfekt. Men inte oskuld, definitivt inte oskuld. Och det skulle kvinnliga prins- och prinsessproducenter vara även i 70-talets England.

Camilla Parker Bowles som fyraåring 1952 tillsammans med sin lillasyster Annabel.Camilla Parker Bowles som fyraåring 1952 tillsammans med sin lillasyster Annabel.Camilla Parker Bowles som fyraåring 1952 tillsammans med sin lillasyster Annabel.
Camilla Parker Bowles som fyraåring 1952 tillsammans med sin lillasyster Annabel. Foto: Ann Cleaver/REX / TT NYHETSBYRÅN

Storbritanniens kungahus historia är en lång berättelse om arrangerade äktenskap och massor av älskarinnor. Man blandade inte gärna ihop kärlek och äktenskap, om man säger så. Ta prins Charles morfars farfar till exempel, Edward VII. Han var gift i alla år med drottning Alexandra men levde länge familjeliv med Alice Keppel och hennes barn (medan hennes make diskret höll sig undan). Vid kungens dödsbädd 1910 vakade både hustrun och älskarinnan sida vid sida. Och denna Alice Keppel fick i sin tur ett dotter-dotter-dotter som heter Camilla Parker Bowles. 

Diana var den perfekta prinsessan. Ung, vacker och oskuld. Hon kom från en lämplig överklassfamilj. Och hon var full av förväntningar och drömmar. Charles och Diana gifte sig 1981.Diana var den perfekta prinsessan. Ung, vacker och oskuld. Hon kom från en lämplig överklassfamilj. Och hon var full av förväntningar och drömmar. Charles och Diana gifte sig 1981.Diana var den perfekta prinsessan. Ung, vacker och oskuld. Hon kom från en lämplig överklassfamilj. Och hon var full av förväntningar och drömmar. Charles och Diana gifte sig 1981.
Diana var den perfekta prinsessan. Ung, vacker och oskuld. Hon kom från en lämplig överklassfamilj. Och hon var full av förväntningar och drömmar. Charles och Diana gifte sig 1981. Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

Historien upprepar sig. Fast den unga prinsessan Diana som Charles gifter sig med 1981 kastar in grus i maskineriet. Hon sätter ner sin vackra fot och visar tydligt att hon inte är någon drottning Alexandra-typ. Hon kommer in i kungahuset som en 19-åring med stora drömmar och förväntningar. Men sagobröllopet mellan henne och Charles slutar i ett ställningskrig som förs i tv och tidningar över hela världen.

Varför gifte de sig med varandra? Var hon galen? Var han iskall? Var hon ett offer? Var han ett offer? Vem var otrogen först? Handlade det om två vilsna människor som förenades i ett totalt omöjligt äktenskap? 

Prins Charles vänner hävdar att han verkligen ville att äktenskapet med Diana skulle lyckas och att han själv har sagt att han var trogen under de fem första åren av äktenskapet, tills han insåg att allt ohjälpligt hade kraschat. Prinsessan Dianas vänner hävdar att han utnyttjade henne, struntade i henne och hela tiden spelade bakom hennes rygg.

Äktenskapet mellan Charles och Diana resulterade i två vackra prinsar, Harry och William, och en smutsig skilsmässa.Äktenskapet mellan Charles och Diana resulterade i två vackra prinsar, Harry och William, och en smutsig skilsmässa.Äktenskapet mellan Charles och Diana resulterade i två vackra prinsar, Harry och William, och en smutsig skilsmässa.
Äktenskapet mellan Charles och Diana resulterade i två vackra prinsar, Harry och William, och en smutsig skilsmässa. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Äktenskapet resulterar i två vackra prinsar, William och Harry, och en väldigt ful skilsmässa präglad av anklagelser och bandinspelningar, rubriker och tv-intervjuer och offentlig tvätt av den allra mest intima kungliga byken. Vem minns inte prinsessan Dianas darrande röst när hon sa ”det är tre i vårt äktenskap”. Och löjet som spred sig när tidningarna publicerade utskrifter av telefonsamtal där prins Charles talade om att han ville vara en av Camillas tamponger. Men när man läser utskriften av samtalet så handlar det inte om flåsande telefonsex utan om två älskande som med ett sinne för absurd humor driver med varandra. ”Tänker du återfödas som ett par trosor?” (skratt). ”Nä, en tampong…” (mer skratt) ”Du är en komplett idiot, men vilken bra idé...” och sedan övergår de till att diskutera den bästa vägen att köra till Bowood där de skulle träffas. Men tampongrepliken blev en världsskandal. 

Han betalar skönhetsbehandlingar för Camillas väderbitna hy.

Skilsmässan mellan Charles och Diana gick igenom. Allt skulle återgå till lugn och en ny framtid väntade. Charles och Camilla levde tillsammans, lyckliga men ogifta. Då kommer katastrofen. Prinsessan Diana dör i en bilolycka i Paris. Det blir inte bara landssorg. Det blir världssorg. Och Storbritanniens kungahus vacklar betänkligt innan drottning Elizabeth II hissar slottets flagga på halv stång och håller ett sorgetal.

Charles ägnar sig åt sönerna. Camilla gömmer sig. De bidar sin tid. Och inleder en kunglig make-over. Prinsen betalar så att Camilla kan klä sig elegantare än i sina gamla jeans, blommiga kjolar och bomullstoppar. Han betalar skönhetsbehandlingar i hemmet för hennes väderbitna hy. De planerade omsorgsfullt var och när hon ska få synas offentligt. I sinom tid vågar de sig på en offentlig puss på kinden – och noterar att den inte resulterar i skandalrubriker.

Mellan Charles och Camilla finns en djup vänskap, och ett gemensamt sinne för humor.Mellan Charles och Camilla finns en djup vänskap, och ett gemensamt sinne för humor.Mellan Charles och Camilla finns en djup vänskap, och ett gemensamt sinne för humor.
Mellan Charles och Camilla finns en djup vänskap, och ett gemensamt sinne för humor. Foto: Richard Young/REX / TT NYHETSBYRÅN

Det strävsamma gamla Romeo- och Julia-paret verkar vinna i längden. De unga prinsarna William och Harry tycker så småningom att Camilla är helt okej. Kanske framför allt därför att de ser att pappa trivs med henne vid sin sida. Och hon är mer som en schyst storasyster än en styvmamma. Till slut veknar drottningen också. Hon inser hur knepigt det skulle bli om Charles en dag blir kung utan att vara gift med Camilla som han lever med.

Så hon ger med sig. Och plockar fram sin mammas ring. Och Camillas pappa Bruce, vinhandlaren, som närmar sig 90 har talat allvar med Charles och sagt att han inte vill dö förrän han vet att hans dotter är trygg och rejält gift och inte hänger i något slags limbo som inofficiell sambo.

Så går Charles ner på knä och får ja av sin Camilla. Camilla som en gång under de värsta skandalåren blev överfallen av argsinta kvinnor på parkeringen till ett shoppingcenter. Hon som fick huka sig när de kastade franskbröd på henne.

Camilla är i dag en självklar del av den brittiska kungafamiljen. Här i en kortege tillsammans med prinsessan Kate Middleton.Camilla är i dag en självklar del av den brittiska kungafamiljen. Här i en kortege tillsammans med prinsessan Kate Middleton.Camilla är i dag en självklar del av den brittiska kungafamiljen. Här i en kortege tillsammans med prinsessan Kate Middleton.
Camilla är i dag en självklar del av den brittiska kungafamiljen. Här i en kortege tillsammans med prinsessan Kate Middleton. Foto: Raw Image LTD/MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Camilla som fick utstå hur många elaka tidningsrubriker som helst. Hon såg ju ut som en häst, sades det. Och hur kunde någon som varit gift med en strålande skönhet som prinsessan Diana välja den här kvinnan?

De visste inget om Romeo och Julia-kärlek. Eller om kärlek överhuvudtaget. Men de som träffat Camilla verkar vara eniga. De förstår varför Charles föll för denna varma, sexiga och humoristiska kvinna.

När de möttes på en hästpolomatch för ett halvsekel sedan var de unga och kanske kära redan då. Kära, och förenade i sin absurda humor. Tänk Monthy Python (visst kan man tänka sig John Cleese i en tampong-sketch?). Och de valde sina smeknamn för varandra, ”Fred” och ”Gladys” från tv-showen ”The goon show”.

Camilla fick det familjeliv hon ville ha. Ett lagom stökigt hus inrett i en charmig blandning av gammalt och nytt.

Men Charles var inte den enda för henne. Och hon var inte den enda för honom. Och vår sagas Julia hade nog bestämt sig för att det var manlige, vuxne, charmige Andrew Parker Bowles hon ville ha. Den mysige, rolige men velige unge Charles låg i lä. Speciellt eftersom han inte kunde bestämma sig och komma till skott och fria. För den blivande kungakronan klämde redan över hans panna och han visste ju att Camilla inte var a) tillräckligt adlig och b) tillräckligt oskuld, för att anses som lämplig hustru för en blivande kung.

Camilla Parker Bowles beskrivs som en tuff, trygg och rolig person. Hon älskar hästar och ridning och här deltar hon i en jakt. Året är 2005 – samma år som hon förlovade sig med Charles.Camilla Parker Bowles beskrivs som en tuff, trygg och rolig person. Hon älskar hästar och ridning och här deltar hon i en jakt. Året är 2005 – samma år som hon förlovade sig med Charles.Camilla Parker Bowles beskrivs som en tuff, trygg och rolig person. Hon älskar hästar och ridning och här deltar hon i en jakt. Året är 2005 – samma år som hon förlovade sig med Charles.
Camilla Parker Bowles beskrivs som en tuff, trygg och rolig person. Hon älskar hästar och ridning och här deltar hon i en jakt. Året är 2005 – samma år som hon förlovade sig med Charles. Foto: Haydon Jones / TT NYHETSBYRÅN

Camilla får det familjeliv hon länge velat ha. Ett lagom stökigt hus inrett i en charmig blandning av gammalt och nytt, en stor trädgård, två fina barn, ett stort kök där hon själv lagar mat, ett stort bord där hon och Andrew samlar vänner till härliga, pratiga middagar. Hästar och hundar och trygghet och skratt. Allt är perfekt förutom att Andrew ständigt är otrogen. Ofta med Camillas väninnor.

Och som det ofta tycks vara i brittisk överklass – sådant pratar man inte om, man bara härdar ut. Och som det också ofta tycks vara i brittisk överklass – alla umgås med alla. Så det var självklart att Charles och Camilla höll kontakten och att han blev gudfar till hennes och Andrews första barn. Tom, som nu är en lysande kokboksförfattare. Toms lillasyster Laura är konstkurator.

Kanske var det en gammal kärlek som aldrig rostat, som väcktes igen.

Men Romeo- och Julia-historien var bara vilande, om än i många år. Så krackelerar Charles äktenskap. Han är mer vilse än någonsin. Och Camilla finns där. Kanske var hon trött på Andrews ständiga otrohet och ville ge igen, kanske var det en gammal kärlek som aldrig rostat som väcktes igen.

Men när prins Charles i skilsmässoturbulensen medger i brittisk tv att han varit otrogen, då begär Andrew skilsmässa från Camilla. För visst var det okej att man var otrogen, och visst var det okej att de närmaste vännerna visste det – men att offentligt vara den bedragne äkta mannen, där gick hans gräns. 

Det blir skilsmässa 1995. Charles och Dianas skilsmässa vinner laga kraft 1996. Nu är de båda frånskilda. Och obeslutsamme Charles har nu i ett avseende förvandlats till absolut beslutsam. Det är Camilla han vill ha. Vad än mamma drottning och anrika hovet och ärkebiskopar och allmänhet säger. Det är inte längre förhandlingsbart.

Den brittiska tabloidpressen har behandlat Camilla hårt genom åren. Här spekuleras det om ett eventuellt giftermål år 2000, med tillkännagivelsen att 83 procent inte vill se henne som drottning.Den brittiska tabloidpressen har behandlat Camilla hårt genom åren. Här spekuleras det om ett eventuellt giftermål år 2000, med tillkännagivelsen att 83 procent inte vill se henne som drottning.Den brittiska tabloidpressen har behandlat Camilla hårt genom åren. Här spekuleras det om ett eventuellt giftermål år 2000, med tillkännagivelsen att 83 procent inte vill se henne som drottning.
Den brittiska tabloidpressen har behandlat Camilla hårt genom åren. Här spekuleras det om ett eventuellt giftermål år 2000, med tillkännagivelsen att 83 procent inte vill se henne som drottning. Foto: Martin Cleaver / TT NYHETSBYRÅN

Under tiden lever de som lyckliga sambos. Och vissa dagar som särbos, för ett av Camillas genidrag var att behålla sitt eget hus. Där kan hon vara bara mamma och mormor och ha det trivsamt stökigt utan att någon butler kommer rusande för att rätta till en osymmetrisk tidningshög eller puffa upp soffkuddarna.

Båda strålande lyckliga och båda med tårarna rinnande nedför kinderna.

Det tar tio år innan drottningen ger med sig. Lördagen den 9 april 2005 står bröllopet. Det är en solig lördag. Men den vanligtvis så glada och sorglösa Camilla drabbas av en stark oro och vägrar gå upp ur sängen. Inte förrän hennes lillasyster Annabel kommer in i sovrummet och säger ”Går du inte upp så tar jag på mig din dräkt och åker dit och gifter mig” så gör hon det. Fortfarande skräckslagen inför att människor kanske ska kasta ägg på henne och skrika fula saker. Folk har lämnat in protester inför bröllopet, ska verkligen en skild blivande kung gifta sig med en frånskild kvinna och detta vid en borgerlig ceremoni? Men alla protester underkänns.

Detta är lagligt och hör till Charles och Camillas mänskliga rättigheter, slår myndigheterna fast. Det blir en vacker dag. Först hålls en borgerlig vigsel i Windsor Guildhall. Sedan går de snabbt in på slottet för att byta om från dräkt till långklänning. Personalen står och väntar för att hjälpa den nyblivna bruden, och där kommer de nygifta.

”Jag är väldigt stolt och önskar dem allt gott. Min son är 'home and dry' med den kvinna han älskar”, sa drottning Elizabeth på festen som följde efter den civila bröllopsceremonin.”Jag är väldigt stolt och önskar dem allt gott. Min son är 'home and dry' med den kvinna han älskar”, sa drottning Elizabeth på festen som följde efter den civila bröllopsceremonin.”Jag är väldigt stolt och önskar dem allt gott. Min son är 'home and dry' med den kvinna han älskar”, sa drottning Elizabeth på festen som följde efter den civila bröllopsceremonin.
”Jag är väldigt stolt och önskar dem allt gott. Min son är 'home and dry' med den kvinna han älskar”, sa drottning Elizabeth på festen som följde efter den civila bröllopsceremonin. Foto: ROTA / Camera Press / TT NYHETSBYRÅN

Båda strålande lyckliga och båda med tårarna rinnande nedför kinderna. Snart gråter alla, medan de hjälper paret att göra sig i ordning för välsignelseceremonin i St George kapell då både drottning Elizabeth och prins Philip närvarar. Och Camillas pappa, Bruce, 88 år, är där och uttrycker sin lycka över att allt ordnat sig för dottern till slut.

På festen efteråt drar drottning Elizabeth ner skratt när hon håller sitt tal och inleder med att säga att hon har två viktiga tillkännagivanden. Det första att hästen Hedgehunter vunnit dagens stora lopp Grand National. Det andra att hon nu är glad att välkomna sin son och hans brud in i målfållan. ”De har klarat hindren, både Becher’s Brook och The Chair och alla andra förfärliga hinder. Men de har klarat dem och jag är väldigt stolt och önskar dem allt gott. Min son är home and dry med den kvinna han älskar”.

Det är Camilla som uppgraderar den lilla necessären med tvål och schampo som våldtagna kvinnor får på sjukhuset.

Och livet förändras. Äntligen får Camilla stå vid Charles sida även offentligt. Och vid 57 års ålder har hon ett nytt jobb. För om Charles hade rykte om sig att vara en velpelle, så hade Camilla rykte om sig att vara en latmaja. Typ: ”Nä, på måndag har jag frissan, då hinner jag inte med något annat.”

Men nu lägger hon in en överväxel och är snart nästan uppe i Charles arbetstakt. Och han jobbar i stort sett jämt, framför allt med många olika välgörenhetsprojekt. Camilla gör som vår egen drottning Silvia och stöttar bland annat projekt som kungligheter tidigare inte vågat närma sig, som hjälpinsatser för kvinnor som utsatts för våldtäkter, misshandel och sexuella övergrepp. Och hon gör det med sin egen, personliga omsorg i detaljerna. Det är Camilla som uppgraderar den lilla necessär med tvål och schampo som våldtagna kvinnor får på akutmottagningen. ”De behöver produkter som verkligen är sköna och doftar gott… ”, menar hertiginnan av Cornwall. Och så blir det.

Camilla är i dag en hårt arbetande och omtyckt kunglighet. Och den ledsne prinsen har levt upp sedan han äntligen fick ha sin älskade kvinna vid sin sida. Och nu, när hon är 75 och han snart 74, står de sida vid sida inför uppgiften som kung och drottninggemål. 

Det finns Romeo- och Julia-sagor med lyckliga slut. Det finns kärlek som vinner över allt. Berättelsen om Camilla och Charles bevisar det.

LÄS MER: Vem dödade Brittany Murphy?
LÄS MER:
Ghislaine Maxwell – societskvinna och sexbrottsling 

Källor: ”Rebel prince” av Tom Bower, ”The Duchess: Camilla Parker Bowles and the love affair that rocked the crown” av Penny Junor, ”Prince Charles and Camilla: A royal tale of love, lies, Tragedy and Triumph” av Jessica Jayne.