Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: AFTONBLADET

Morden i Knutby – vi minns Helge Fossmo, "barnflickan" och "Kristi brud"

Cecilia Hahne Hilgers

Jag är programmerad att döda. Orden är 

Sara Svenssons. Hon som senare ska kallas för  barnflickan” i pressen och som bit för bit i polisförhör nystar upp bakgrunden till dåden i Knutby och vad som leder fram till den där hemska natten. Natten då hon skjuter två av sina bästa vänner, så att den ena dör och den andra får fysiska men för livet.

Och det är hon som ler mot oss från löpsedlarna, iförd studentmössa, blond, söt och med hela livet framför sig, till rubriker som ”Jag var en robot, programmerad att döda”.

Pastor Helge Fossmo: Foto: AFTONBLADET / 6036
De onda andarna kunde bara fördrivas med sex – så vi hade sex dygnet runt

 

Huvudpersonerna i Knutby-dramat

Sara Svensson, kallad "barnflickan". Sköt två människor som tidigare varit hennes nära vänner.

Helge Fossmo, var pastor med enormt inflytande. Predikade kvinnans lydnad. Beordrade Sara att mörda.

Åsa Waldau, även kallad "Kristi brud" och "Drottning Tirsa". Styrde och predikade i Knutby.

Alexandra Fossmo, var gift med Helge Fossmo och syster till Åsa. Mördad i Knutby den 10 januari, 2004.

Daniel Linde, vars fru var involverad med Helge Fossmo. Skottskadades men överlevde mordförsök.

 

Fram till den 10 januari 2004 är det inte många som känner till Knutby. Ett samhälle mitt ute i skogen, fyra mil öster om Uppsala, där själva centrum inte är mycket mer än en korsning med en Ica-butik, en skola, en krog och en kyrka. Här bor runt 900 invånare. Och hit flyttar Sara Svensson hösten 1998. Knutby Filadelfia är en liten men otroligt aktiv pingstförsamling. Man har knappt hundra medlemmar, många unga från pingstkyrkor runt om i Sverige, som har samlats här för att skapa ”något helt nytt”.

Sara Svensson är djupt troende. Hon växer upp i ett litet samhälle i Småland som enda barnet och har en nära relation till sin mamma. Men när Sara är elva år dör mamman i cancer. Kanske är det en kvinnlig förebild hon söker, och finner, i den tolv år äldre 

Åsa Waldau, en av pastorerna i Knutby.

– Hon (Åsa Waldau, reds anm.) var som en stark mamma, hon hade alla svaren. För Sara var det fantastiskt, säger en klasskamrat till Sara från bibelskolan.

Åsa Waldau kallas ”Kristi brud” eller ”Drottning Tirsa” i församlingen, ett namn hämtat från Höga visan efter att hon i en egen ceremoni ”förlovat sig” med Jesus. Hon har en särskild ställning i församlingen och hennes predikningar handlar bland annat om hur ”syndens konsekvens är döden, alltid”.

Helge Fossmo är en annan karismatisk pastor, det finns sex stycken i Knutby, som har en förmåga att ”få folk med sig”. Han predikar okonventionellt om sex och säger sig stå i särskild kontakt med Gud. Kvinnorna i församlingen lär sig att de ska lyda männen.

– Att säga emot sin man var en verklig synd som kunde leda till att man hamnade i helvetet, säger Sara Svensson i polisförhör.

I bandade predikningar hörs Helge Fossmo prata om hur kvinnan måste ”sluta att vara en manhaftig feminist” och att det bara finns ”en herre på jorden, din man”. Under en annan predikan hörs en pastor säga att kvinnan inte ska vara ”en pinne i sängen”, hon ska ge sin man det han vill ha och på så sätt bli välsignad.

Men det talas inte bara om sex, synd och lydnad i Knutby. Det talas om död också. Men då i termer om hur man ska ”komma hem” till Jesus. Församlingen sjunger lovsånger om sin längtan ”hem till Gud”.

– Vad gör det om du dör? Det är inte det värsta som kan hända. Det är det bästa som kan hända! Predikar Helge Fossmo exalterat.

Själv har han drömmar som han ser som meddelanden från Gud. Under hösten 1999 berättar han för Åsa Waldau att han drömmer om hur hans hustru Heléne ligger död i badkaret.

Den 18 december samma år hittas Heléne Fossmo mycket riktigt död i badkaret hemma i pastorsvillan, där hon och Helge bor med sina tre barn. Trots att analyssvar från Rättskemiska avdelningen ska visa att hon har en toxisk koncentration av läkemedlet dextropropoxifen i blodet bedömer polisen hennes död som en olycka. Den ensamme trebarnspappan och pastorn Helge Fossmo är förkrossad. I alla fall i ett par timmar.

– Senare den dagen är jag hemma hos Åsa och pratar om att jag drömde att Heléne skulle dö. Då säger Åsa: ”Har du inte drömt om Alexandra?” Och jag säger att jo, det har jag. Jag drömmer mycket. Åsa sa att det är nog så att Gud har visat att Alexandra ska bli din fru.

Vi gick in på kontoret och det kungjordes för Alexandras fästman hur det var, berättar Helge Fossmo i Uppsala tingsrätt. Helge Fossmo gifter sig med Alexandra. Och Sara Svensson gifter sig på sitt håll med en man i församlingen.

Men så våren 2001 hamnar Helge Fossmo i ”strid med djävulen” och blir akut sjuk. Den enda som kan hjälpa honom är Sara Svensson. Och ”medicinen” är sex. Bara då får Helge krafterna tillbaka.

Efter ett par dagar flyttar Sara in i huset. Officiellt är hon barnflicka hos pastorn. Inofficiellt bekämpar hon hans demoner med sex.

– Han (Helge, reds anm.) förklarade att jag behövdes vid hans sida dygnet runt. Jag lämnade inte hans hem på över sex månader, minst, säger Sara i förhör.

Om Sara lämnar rummet får pastorn skakningar och svimmar. Så fort hon kommer tillbaka blir han bra igen. Det är ett mirakel.

– Hon var ju speciell eftersom Gud hade skickat henne som en sköld mot djävulen. De onda andarna kunde bara fördrivas med sex, så vi fick ju ha sex dygnet runt. Ja, det var min konstanta andliga kamp, säger Fossmo själv under förhören.

Sara drömmer om ett liv med Helge och skiljer sig från sin man. Men när ledarna i församlingen får reda på relationen blir Sara förskjuten. De säger att hon är djävulens redskap. En fresterska som begått stora synder. Pastorn är oskyldigt förförd.

– Helge sa att Åsa tyckte att jag var så oren och värdelös och fruktansvärd. Och Helge sa att jag var en syndig människa … Jag kände mig mer och mer smutsig och värdelös, säger Sara i polisförhör och hennes röst brister när hon berättar att ”Drottning Tirsa” nu säger att Sara måste isoleras, eftersom Sara är så oren och besatt av onda andar att hon kan smitta de andra i församlingen.

Helge Fossmo predikar att "döden är det bästa som kan hända" och församlingen sjunger om sin längtan "hem till Gud". Foto: AFTONBLADET

När det kommer gäster på besök måste Sara gå in i ett annat rum. Hon är utfrusen ur gemenskapen. Under större delen av året 2003 är hon instängd i pastorns hus. Helge Fossmo är den ende hon talar med. Han blandar förakt med närhet. Bryter ner och bygger upp. Säger hur vidrig hon är, för att sedan ge henne kärlek och älska med henne.

– Jag var en slav och pastorn var min herre, beskriver Sara situationen. Hösten 2003 tar Fossmo ännu en älskarinna, Anette Linde. Granne och gift med Fossmos bästa vän Daniel Linde.

”Du är så underbar. Längtar efter dig så att det värker, både här och där”, skriver Helge Fossmo i sina glödande kärleks-sms till grannfrun.

Ungefär samtidigt börjar det komma en rad sms även till Sara Svensson. Men de är av en annan typ och från en anonym avsändare. Det är bibliska termer som Sara inte riktigt kan förstå, men Helge hjälper henne att tolka dem. De kommer fram till att Sara måste utföra en lydnadshandling inför Gud, för att återfå hans nåd efter att ha syndat så stort. Hon måste döda två människor. Alexandra Fossmo och Daniel Linde. ”Det första är ett måste. Det andra kan du göra av kärlek”, står det i ett av sms:en, som Sara tror kommer från Gud själv.

Här, i pastorsvillan i Knutby, skjuts Alexandra Fossmo till döds i sin egen säng. Foto: AFTONBLADET

Tidigt på morgonen den 8 november 2003 gör hon sitt första försök att ”få Guds nåd”. Beväpnad med en hammare går Sara in i rummet till den sovande Alexandra Fossmo.

– Jag slår ett slag, rätt hårt. Men hon vaknar, säger ”aj” och tar sig för huvudet. Då slår jag ett slag till, jag tror jag slår fyra slag, men två var mindre hårda, berättar Sara.

Alexandra är blodig och gråter. Hon har just blivit attackerad av sin bästa väninna och förstår inte varför. ”Vad gör du?!” säger hon förtvivlat.

Sara åker hem till sin pappa i Vaggeryd. Hon mår dåligt över att ha misslyckats med uppdraget från Gud. Under de två månaderna fram till mordnatten pratar, eller sms:ar, hon och Helge i mobiltelefonen 2 200 gånger, enligt förundersökningen.

Sara blir alltmer desperat i att hitta lösningar på ”problemet” och att ”finna nåd”. Hon föreslår att hon kan tända eld i rummet där Alexandra sover.

– Men Helge sa att det var för osäkert och dessutom skulle det bli för mycket rökskador i hans hus. Så därför skaffade jag ett skjutvapen istället. Natten den 10 januari kör så Sara mot Knutby.

– Som en robot, programmerad att döda, har hon efteråt beskrivit situationen.

Sara parkerar bilen och trär på sin hemmagjorda maskering, en brun damstrumpa som hon har klippt hål i. Men på väg upp till huset tvekar Sara. Hon ringer Helge. Är han verkligen säker på att hon får Guds nåd om hon dödar Alexandra och Daniel? Det är han. Och skickar ett kort sms: ”Tvättstugedörren är inte låst.”

Sara smyger in genom den olåsta dörren till pastorsvillan och går upp till övervåningen. ”Detta är mitt måste”, tänker hon medan hon öppnar dörren till sovrummet. Det är ganska ljust i rummet. Sara skjuter ett första skott mot den sovande Alexandra.

– Hon (Alexandra) säger ett svagt ”aj”, men vaknar inte. Pastorn har sagt att jag sedan ska sikta mot huvudet. Jag går närmare, men en bit ifrån. Sedan skjuter jag andra skottet och då känns det i hela rummet att hon dör. Därefter skjuter Sara ett tredje skott. För säkerhets skull.

– Jag tänkte på det som pastorn sagt, att jag skulle vara noggrann, se till att det träffar. Sara går ut, men i tvättstugan tvivlar hon och går tillbaka upp till sovrummet. Hon vill vara säker den här gången.

– När jag kommer in låter det som om hon (Alexandra) hostar. Jag lyfter täcket och ser att hon är blodig i ansiktet och att det är blod i sängen. Jag förstår ... att jag fullbordat mitt uppdrag.

Sara fortsätter mot grannens hus. På väg dit ringer hon återigen Helge. Han uppmanar henne att fortsätta. Sara knackar på altandörren. Vid den fjärde knackningen öppnar Daniel Linde.  Och hon skjuter. Tre skott. Han träffas av två. Ett går in i munnen, det andra stannar en millimeter från halspulsådern. När Daniel Linde faller bakåt flyr Sara. Hon kör i panik hemåt,  till pappan i Småland.

Pistolen kastar hon från Ölandsbron. Två dagar senare grips Sara. Hon erkänner direkt. Helge Fossmo blir snart intressant i utredningen. Han förnekar all inblandning, men när man lyckas rekonstruera ett stort antal raderade sms från Helges och Saras mobiler visar den tekniska bevisningen något annat. Under själva mordnatten skickar de 18 sms till varandra och ringer till varandra tio gånger. Och de anonyma sms:en visar sig inte komma från himlen, utan från Helge Fossmos kontantkort.

Den 7 juli 2004 döms Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord på Alexandra Fossmo och för anstiftan till mordförsök på Daniel Linde. Sara Svensson döms till rättspsykiatrisk vård.

Fortfarande, 14 år senare, fascinerar fallet. Hur mycket ansvar bär resten av församlingen i Knutby Filadelfia för det som hände? Och hur är det möjligt att tillåta en miljö där en ung människa kan manipuleras, brytas ner och hjärntvättas så brutalt att hon blir kapabel att mörda?

I en intervju med Svenska Dagbladet 2014, på tioårsdagen efter mordnatten, konstaterar poliskommissarie Kenneth Ågren, som arbetat med Knutbyfallet, att det säkert finns fler i församlingen som vetat vad som försiggick i Knutby och att ”alla stenar inte lyfts”:

– När det gäller händelsen är jag fortfarande förbryllad hur det kunde ske. Hur man kan manipuleras som människa, säger han.

Foto: IBL, TT