Mina Dennerts nätrörelse jobbar för att trycka ner näthatet – #jagärhär

Det är lätt att känna sig maktlös när näthat, dick pics och fejknyheter blivit vardag online. Mina Dennert, grundare av nätrörelsen #jagärhär, har visat hur enkelt det är att jobba mot näthat och fejknyheter.

Ett tag tycktes det vara fritt fram för hat på nätet. I kommentarsfält myllrade det av rasism, kvinnohat och påhopp som gränsade – eller klev över gränsen – till hot. Det blev i sin tur till ett hot mot det fria och öppna samhället.

LÄS OCKSÅ: Linnéa Claeson – Humor är mitt bästa vapen mot dick pics och näthat

Många vågade inte yttra sig, av rädsla för att dra till sig hatarnas uppmärksamhet. Hatsajter – för ett otränat öga snarlika riktiga nyhetssajter – blev alltmer etablerade. Men så hände något. Här och där började det blänka till av motstånd, i form av en vänlig kommentar, och en hashtag.

Vilken cool och driftig tjej Zara Larsson är. Häftigt att se henne ta sig fram ute i världen. #jagärhär

Vad fin den lilla killen är i lucialinnet, man blir riktigt varm i hjärtat. #jagärhär

Det verkar svårt att vara politiker. Jag önskar Åsa Romson lycka till. #jagärhär

Långsamt började man bli medveten om den varma närvaron i kommentarsfälten. Ett fenomen hade uppstått.

Facebookgruppen #jagärhär har i skrivande stund över 71 000 medlemmar, något kommunikatören Mina Dennert, 41, aldrig hade kunnat ana när hon började använda hashtagen.

– Jag skrev ”jag är här” för att visa att jag inte låter mig tystas och att jag inte lämnar det åt andra att lösa situationen. I början var jag ensam, då var det jag mot hundratals hatare i ett kommentarsfält, berättar hon över telefon från Göteborg.

Med facebookgruppen började det ta fart. Först tänkte Mina Dennert att den skulle heta ”Morsor på nätet”, och liknade verksamheten vid att nattvandra.

– Jag startade gruppen den 13 maj ifjol, och la till 20 kompisar i gruppen. Och de la i sin tur till vänner. Gensvaret blev enormt positivt. Det som gjorde att det funkade var att det var så enkelt. Många vill göra något för att förbättra nätklimatet, men de vet inte hur.

Så hur funkar det, rent praktiskt?

– Alla som är med i facebookgruppen kan föreslå aktioner: ”Här är ett kommentarsfält som vi nog behöver vara närvarande i” och så delar man en länk. Vi har utgått ifrån att folk inte har så jättemycket tid på nätet, de flesta läser bara de första tio kommentarerna i en tråd. Vi skriver kommentarer när ett kommentarsfält är hatfullt och onyanserat. Är det faktafel som sprids så länkar vi till korrekta källor, berättar Mina.

– Sedan gillar vi varandras inlägg, och har man många gillartummar blir man toppkommentator och seglar högst upp. Då trycks hatet ner. Så när barn går in och läser om flyktingboenden eller vad Zara Larsson har sagt så ser de inte en massa hat. Istället för könsord om Zara Larsson ser de då kommentarer i stil med ”Hon är verkligen en driven tjej”. Det är principen, så enkelt och bra.

När Donald Trump blev vald till president började man på allvar tala om hur fejknyheter och nättroll kunde påverka demokratin. #jagärhär växte. Gruppens moderatorer kollar facebookprofilerna på dem som vill gå med. De som sprider hat får inte komma in i gruppen. Med lite skratt i rösten berättar hon om det enklaste sättet att hitta kommentarsfälten där det behövs en insats.

– Har du en hatisk person i vänkretsen på facebook? Följ de artiklar som den personen delar, till mediekanalens facebooksida. Där finns det ofta väldigt mycket hat som puttrar.

Idag arbetar Mina heltid med #jagärhär, som är en ideell organisation. Att det är möjligt kan hon främst tacka rockbandet Kent för.

– Fotografier från Kents sista konsert auktionerades ut, och de skänkte pengarna till oss, berättar hon.

Slutsumman blev drygt 1,2 miljoner kronor, en hisnande summa. Initiativtagaren till auktionen, regissören Johan Renck, sa att valet av #jagärhär var ett sätt att ”göra positiv skillnad för allas vårt framtida samtalsklimat på nätet”. Pengarna ger organisationen muskler.

– Nu jobbar jag med att bygga upp alla andra inkluderande och demokratifrämjande ben som vi också står på.

Framöver siktar hon på att nätfenomenet ska växa internationellt.

– Vi kommer att sprida ordet om civilkurage, för att minska polarisering även utanför facebook.

Facebookgruppen har inte bara gjort avtryck på nätet, utan också gett Mina Dennert en ljusare människosyn.

– Jag visste nog inte att den här solidariteten fanns. Att folk går ut och väger upp hatet, fast de tycker att det är läskigt ibland och själva inte vinner något på det, är så himla fint. Jag har verkligen fått en ljusare syn på människor, jag är mer hoppfull.

Av: Pernilla Ericson Foto: Jonatan Fernström

Har du varit utsatt för näthat?

Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz har fokus på utsatta brottsoffer och jämställdhet. Hon svarar på frågor från dig som blivit kränkt eller behöver guidning i den juridiska jungeln. Ställ din fråga till Elisabeth här: fraga.advokaten@amelia.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + trådlösa hörlurar för endast 199 kr. Köp nu!