Jennie Walldéns har gjort succé med sin kokkonst sedan vinsten i Sveriges Mästerkock 2013.
Jennie Walldéns har gjort succé med sin kokkonst sedan vinsten i Sveriges Mästerkock 2013. Foto: Peter Knutson

Jennie Walldén: ”Matlagningen har gjort mig stolt över mitt ursprung”

Hon adopterades till Sverige som sexåring och lärde sig bättre svenska än många ­infödda på knappt tre månader. Men ­flytten från Sydkorea var traumatisk. Via maten har smaksäkra matprofilen Jennie Walldén lyckats bearbeta sina sorger, hylla sitt ursprung och förvandla sitt koreanska arv till kulinariska lyckostunder.

Charlotta Flinkenberg

Jennie Walldéns personlighet är lika intensiv och färgstark som hennes matlagning. Här ryms en mix av skånskt och koreanskt, rustik husmanskost och fine dining, skratt och gråt. 

Hon är född i Sydkorea, uppvuxen i Sverige, har bott i Italien, Frankrike, England och USA. Jennie skrattar gott när hon hör liknelsen med en gatukorsning, som man brukar beskriva hundar som har blandat påbrå.

– Ja, eller som en flygplats: en blandning av allt! Jag hoppas att mitt resande har gjort mig mer vidsynt och tolerant mot andra människor. Jag har alltid varit nyfiken på andra kulturer, inte bara att åka dit som turist, utan att verkligen bo där för att lära känna landet och folket bättre, säger Jennie Walldén.

Expressen Premium - Digital prenumeration

amelia är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill