Är Jennifer verkligen lycklig med sina två hundar i jättevillan? Ja, troligen. Ändå kan vi inte låta bli att spekulera  ...
Är Jennifer verkligen lycklig med sina två hundar i jättevillan? Ja, troligen. Ändå kan vi inte låta bli att spekulera  ... Foto: JEN LOWERY /MEGA TT NYHETSBYRÅN

Vänner-aktuella Jennifer Aniston, 51: ”Mina äktenskap var lyckade”

Plötsligt händer det! Vår ständiga favorittjej Jennifer Aniston ska spela in ett nytt avsnitt av tv-serien Vänner – men det är bara en av de återföreningar som får fansen att jubla. För vem sägs hon sms:a med i kulisserna, om inte ex-maken Brad Pitt? ”Ibland ryms inte lyckan inom äktenskapets ramar”, säger Jennifer.

En kylig söndagskväll kom nyheten: Vänner-gänget skulle återförenas i ett nyskrivet specialavsnitt som de själva producerar – ”the one where they all got back together”. Som vi har väntat! Men det är minsann inte det enda som gjort Jennifer Aniston till en ännu större snackis än vanligt i år. 

Januari 2020. Hollywoodeliten är på plats, superstjärnorna minglar som galningar och gör allt för att synas och bli plåtade på årets SAG Awards (där skådespelarfacket Screen actors guild delar ut årets priser). 

JENNIFER ANISTON

Ålder: 51.

Familj: Två hundar, Clyde (terrier) och Sophie (pitbull).

Bor: I en villa som kostade 22 miljoner dollar i Bel Air, Los Angeles, USA.

Gör: Spelar nyhets­ankaret Alex i The morning show (Apple TV), som hon producerar tillsammans med Reese Witherspoon, och Murder mystery (Netflix).

Klick, klick, klick. 

Stämningen är hög när Jennifer Aniston, 51, kammar hem priset för Bästa kvinnliga skådespelare i en dramaserie för sin roll som nyhetsankaret Alex i The morning show. Den börjar nästan koka när hennes exmake Brad Pitt, 56, vinner Bästa manliga biroll för Once upon a time in Hollywood. 

Men när de båda möts efter prisutdelningen, ler förtjust, stannar upp och kramar om varandra, och Jennifer låter handen vila mot hans bröstkorg – då når galan en absolut höjdpunkt. 

Fotograferna tappar nästan sina kameror av upphetsning, det går ett sus genom lokalen – The Shrine Auditorium i Los Angeles – och inom ett par minuter når nyheten ut i världen:  

Brad och Jennifer kramas. De ser för­älskade ut. Han viskade något i hennes öra. De är vänner igen. De kanske aldrig slutade älska varandra. Är de på väg att bli ihop igen?

Ögonblicket som fick världen att dra efter andan: Brad och Jen möts på SAG Awards. Foto: EMMA MCINTYRE / TT NYHETSBYRÅN AFP

Vilka skådisar som vann resten av priserna, vad de hade på sig och vad de sa i sina tal bryr sig ingen om. 

För när det gäller Jennifer Aniston är publikens och fansens intresse så stort att det helt enkelt överskuggar alla andra nyheter inom showbiz. När Jennifer lade upp sin första bild på instagram i oktober 2019 kraschade plattformen. På rekordtiden 5 timmar och 16 minuter hade hon fått en miljon följare. 

Bilden som kraschade instagram. Foto: NIJO / TT NYHETSBYRÅN BACKGRID UK

– Det är ett stort mysterium att allmänhetens besatthet av henne aldrig avtar. Men jag tror att Jen representerar en arketyp för hela vår kultur, säger hennes barndomsvän och produktionspartner Kristin Hahn till amerikanska Elle.

– Jag beundrar henne verkligen för att hon fortfarande är så jordnära det går att vara i hennes situation, och för att hon jobbar så hårt med att underhålla sina gamla vänskapsrelationer samtidigt som hon har det här storslagna livet, den här superkarriären.

– Hon har förblivit ödmjuk, och det är inget jag bara säger. Hon håller kontakten med folk som inte har samma ekonomiska eller jobbmässiga förutsättningar som hon. 

Och är det inte just det man känner på sig som vanlig tv-tittare och instagramföljare? 

Att Jennifer Aniston är trevlig. Att hon är ganska vanlig, fast lite snyggare, lite roligare, lite mer driven. Att hon vore kul att käka lunch med eller ta ett glas vin med (om hon inte befinner sig i uppladdningsfasen inför en filminspelning, bläddra fram några sidor så hittar du hennes stränga tränings- och matrutiner). 

Själv tror Jennifer att det enorma intresset för allt som rör hennes liv, och i synnerhet hennes kärleksliv – där äktenskapet med och skilsmässan från Brad Pitt har en permanent topplacering, trots att paret skilde sig för 15 år sedan – beror på en tomhet som behöver fyllas i vårt kollektiva medvetande.

– Det kanske beror på att folk saknar något i sina egna liv, säger hon till Elle apropå alla spekulationer om att hon ”inte lyckas behålla en man” och antas sörja att hon inte fått några barn (något hon aldrig har sagt).  

– Varför vill folk så gärna ha ett ­lyckligt slut? Kan man inte bara få leva lyckligt? Alla förändras ju ständigt, det är en process.

– Jag tycker att mina äktenskap har varit lyckade. Och när de avslutades gjorde vi det valet eftersom vi valde att vara lyckliga, och ibland händer det att lyckan inte ryms inom de ramarna längre. 

Jennifers 3 stora kärlekar

1. Hon dejtade Tate Donovan 1995–1998.

2. Träffade Brad Pitt 1998 och gifte sig med honom 2000. Paret skildes 2005, när Pitt träffade Angelina Jolie.

3. Träffade Justin Theroux 2011 och var gift med honom 2015–2017. De är fortfarande goda vänner och hade delad vårdnad om sin älskade hund Dolly Parton, uppkallad efter countrystjärnan, tills hunden dog förra sommaren. 

Just nu är hon singel ... Vad/vem blir nästa stora nyhet? 

Jennifer växte upp i New York, och föräldrarna skildes när hon var nio. ”En dag när jag kom hem från skolan var pappa borta och vi sågs inte igen på ett år”, har hon berättat. Själv har hon varit gift två gånger. En gång med Brad Pitt (2000–2005) och en gång med Justin Theroux (2015–2017). Men istället för att se skilsmässorna som misslyckanden ser hon relationer som en process.

Hon påpekar också att allmänhetens fixering vid att en kvinna måste vara gift och ha barn för att vara lyckad är ”trångsynt”, ett ämne hon ofta tar upp i intervjuer. Och efter 25 års paparazzo- och spekulationsbombardemang är det ju inte konstigt att hon tröttnat på frågorna om barn. 

Jennifer Aniston slog igenom i tv-­komedin Vänner (1994–2004), som gjorde alla sex skådespelarna till superstjärnor. De sista säsongerna tjänade de en miljon dollar var per avsnitt. 

Läs det igen: en miljon dollar. Per avsnitt. Frågan är vad de får för att återförenas, 16 år senare ...? 

I år ska gänget återförenas i ett specialavsnitt i samband med lanseringen av HBO:s nya tjänst, HBO Max. Avsnittet släpps i maj på HBO Max Foto: FRED PROUSER / TT NYHETSBYRÅN REUTERS

Sedan sist har de alla gått vidare inom film och tv, men det är Jennifer som är den klarast lysande stjärnan. Hon visade sig nämligen snabbt ha en komisk talang som inte bara funkade i rollen som den virriga Rachel Green. Hon har alltid fått fin kritik och med åren allt bättre betalt för sina filmroller, som är fler – och roligare! – än man kan tro och nästan alltid blivit kassasuccéer. 

Hon ser oerhört bra ut på ett helyllesätt som gör att både män och kvinnor älskar henne. Hon verkar inte hotfull. Man vill bjuda hem henne på nästa födelsedagskalas. Hon skulle inte stöta på ens partner, hon skulle ta en drink med tjejerna i köket (inbillar vi oss). Till och med i rollen som den fåfänga, självupptagna före detta skönhetsdrottningen i dramakomedin Dumplin’ hittar hon det sårbara i karaktären och får oss att gilla henne. 

Kort sagt, hela världen vill att det ska gå bra för Jennifer. Vi unnar henne alla miljonerna, jättehuset i Bel Air, de vältränade benen och filmrollerna. 

Jennifer har flera gånger sagt att hon är besatt av hudvård och att hon älskar träning. När hon 44 år gammal strippade i Familjetrippen (2013) såg hon ut som 24. Själv bröt hon dock med sin mamma, modellen och skådespelaren Nancy Dow (som dog 2016), delvis på grund av en konflikt om just utseende som uppstått redan i barndomen. 

– Hon var modell och allt handlade om hur hon såg ut, och hur jag såg ut. Hon var väldigt kritisk mot mig. Efter­som hon var modell var hon fantastiskt snygg. Det var inte jag. Det var jag aldrig, säger Jennifer. 

– Jag blev inte det perfekta barn hon hade hoppats på, så min roll [i Dumplin’, reds anm.] som tidigare skönhetsdrottning och mamma till ett överviktigt barn kändes väldigt relevant för mig. 

När mamma Nancy skrev en bok om sin berömda dotter 1999 bröt Jennifer kontakten och de två försonades aldrig, även om de träffades några gånger. På senare år har Jennifer talat mer förlåtande om sin mamma och påpekat att hon hade växt upp på den tiden när det var ett stort stigma att vara överviktig, och att hon bara ville sin dotters bästa. 

– Hon kom med små kommentarer hela tiden som jag bär med mig från barndomen. ”Du måste ta bättre hand om dig själv”, ”Älskling, ta på sminket nu”. Det var inte det att hon var en bitch, eller att hon förstod att hon sårade mig så djupt att jag skulle få lägga massor av pengar på att reparera skadan. Hon sa det för att hon älskade mig. Hon fattade bara inte vad som egentligen var viktigt, sa Jennifer till amerikanska Elle 2019.

Jennifers egen mamma tyckte alltså inte att hon såg tillräckligt bra ut (!) och att hon vägde för mycket. Dessutom hade hon dyslexi, men det var det ingen som förstod på 1970-talet. Istället fick Jennifer allt sämre självförtroende. 

”Jag tyckte inte att jag var smart alls. Jag kunde inte lära mig någonting. När jag fick diagnosen dyslexi i 25-årsåldern förklarade det alla mina barndomstrauman”, berättade hon 2014. 

Äkta vänskap: Courtney Cox, Lisa Kudrow och Jen. Foto: NIJO / TT NYHETSBYRÅN BACKGRID UK

Och det här med förlåtelse är ännu en anledning till att hon vunnit publikens sympatier genom åren. När Brad stack med Angelina Jolie stod Jennifer stoiskt kvar, mer populär än någonsin. Hon såg sorgsen ut men sa aldrig ett ont ord om sin exmake. ”Det är ingen som har gjort något fel, det är bara sådant som händer”, sa hon till The Hollywood Reporter. 

Sedan Angelina Jolie sparkade ut honom har Brad och Jennifer återupp­tagit kontakten. Frågan är inte bara om de kommer att bli ett kärlekspar igen. Frågan är om vi har med det att göra? 

Svaret är förstås nej. Ändå vill vi veta allt. Jennifer Aniston bär vårt kollektiva hopp om kärlek, framgång och evig ungdom på sina vältränade axlar, oavsett vad hon själv tycker. 

Vi gläds med henne när det går bra och sörjer med henne när hon har hjärtesorg. Dessutom vill vi ha hennes frisyr och veta vad hon äter till middag. Bilden av ”Jennifer Aniston” har på gott och ont blivit större än Jennifer Aniston själv. 

Om det blir för mycket av det goda för vår Jennifer har hon å andra sidan råd med både terapi, ett gäng gulliga hundar och tröstshopping. För att inte tala om hur snabbt Brad Pitt skulle väcka sin privatchaufför om hon skickade ett sms mitt i natten. Bara en sådan sak!

Källor: Variety, Women’s Health, Radio Times, Female First, Elle.com, Metro, Thrive Global, The l.a. Times, The Hollywood Reporter