Att laga mat i ren ilska är Tinas form av terapi.
– Kanske är det för att jag bränner så mycket energi på att vara arg, säger Tina och skrattar.
Att laga mat i ren ilska är Tinas form av terapi. – Kanske är det för att jag bränner så mycket energi på att vara arg, säger Tina och skrattar. Foto: Freddy Billqvist

Tina Nordström: ”Jag gillar att rucka på reglerna”

Matprofilen Tina Nordström vurmar för bra käk lagat från grunden – men ­serverar också mackor till middag ibland. Efter en sommar fylld av tv-inspelningar och ­hemester i Helsingborg längtar hon efter en höst som gärna får börja tidigt. 

Elin Börjesson

Att sjunka ner i soffan för att slappa framför en tv-serie är inget som händer Tina Nordström ofta. Hon tycker det är lite som att, som hon själv uttrycker det på sin breda skånska, ”luftbajsa”.

– Jag gillar inte tv-serier, det förpestar mitt huvud och får mig att försumma min familj för mycket, haha. Men jag är fortfarande inne i Homeland, jag hör Brodys röst varje kväll …

Tina kallas inte ”turbo-Tina” för intet. I det Nordströmska hemmet får det gärna vara fart och fläkt, men efter en sommar med hundra ungar i trädgården som hoppat studsmatta (”vi har köpt en jättejättestor!”), badat i poolen och blivit matade av Sveriges mesta tv-kock så längtar Tina nu efter säsongsavslut.

– När hösten närmar sig är jag rätt trött på trädgården, så jag gillar när allt somnar in. Nu vill jag bara stänga ner, så jag är alltid först med att klippa ner buskar och träd. Min höst börjar alltid lite ­tidigare, säger Tina, även om ”var sak har sin tid” är lite av hennes motto. För Tina är det viktigt att njuta av nuet. Att längta tillbaka och tänka att ”det var bättre förr” är inget för henne, och att bli äldre är en lyx, menar hon.

Att vända och vrida på gamla problem är inget för Tina Nordström, som hellre fokuserar framåt. Foto: Freddy Billqvist

– Jag skulle aldrig tänka att det var bättre när jag var 20, jag tycker att det är najs att bli äldre. Någonstans börjar man bry sig mindre om vad folk tycker, även om det också kan vara bra att vara lite naiv och springa åt det håll det blåser.

 Smeknamnet ”turbo-Tina” har nämligen inte uppstått av en slump. 

För att få kärlek att hålla måste man lyssna på och stötta varandra

– Som ung sprang jag på alla bollar. Det var roliga jobb, resor, erbjudanden. Jag gillar nya spännande saker, men idag har jag hittat en bra balans när det kommer till mitt schema, säger Tina, som efter intervjun ska gå tillbaka till sin skrivarstuga. Med två kokböcker som släpps nu i höst är det mycket text som ska författas.

Förskonad från skvaller – men inte alltid

Med 23 år i rampljuset, vad är det konstigaste som du läst eller hört om dig själv? 

– Jag är ändå ganska förskonad från skvaller, och det är nog för att jag håller mycket på min integritet. Gör man det konsekvent hamnar man inte så mycket i strålkastarljuset på det sättet. 

Men det konstigaste har nog varit när det stått i tidningarna att jag skilt mig, fastän jag uppenbarligen inte gjort det. Men helt ärligt … jag bryr mig inte! Och när någon försöker luska fram något ur mig så brukar jag säga att jag ”slänger ner allt i en låda och gjuter betong över!”, något som nog skulle ge många terapeuter panik, haha. 

2011 gifte sig Tina med sin stora kärlek Martin, som hon träffade redan under skoltiden. Idag, när snabba förbindelser är mer regel än undantag (hej Tinder!) och skilsmässorna står som spön i backen tycks ett 23-årigt äktenskap vara ett unikum. Så hur håller de ihop?

– Han är så pass bra min man, men självklart går väl alla par i långa äktenskap igenom saker. Jag tror att det handlar om att lyssna på och stötta varandra, och ge varandra lust och tid, säger Tina.

2011 gifte sig Tina med sin Martin, efter 16 år tillsammans. Foto: TOMAS LEPRINCE / KVP / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Även de små sakerna i vardagen gör stor skillnad i långa loppet, menar hon.

– Imorse när jag kom hem var kaffekokaren laddad, koppen framdukad – och en sådan liten sak gör mig glad. Med två barn som nosar på tonåren förändras också livet och utmaningarna.

– Jag njuter mer av kramarna nu, eftersom de blir färre och färre. Så är det ju. Men jag försöker ta vara på den tid jag har tillsammans med dem. Ibland glömmer jag att de är så stora … För ett par veckor sedan hoppade jag på min son för att kittla honom, men han är längre än jag och råkade skalla mig, vilket ledde till en rejäl blåtira … haha!

Även om du värnar om ditt privatliv så måste jag ändå fråga: Vad är den värsta kris du varit igenom och hur tog du dig ur den?

– När det gäller arbetslivet och samarbetspartners så har det såklart hänt mycket där jag blivit tilltufsad. Och när jag blir frustrerad måste jag äta! Istället för att gå ut och skrika på balkongen tuggar jag frenetiskt på något. 

Att laga mat i ren ilska är Tinas form av terapi.

– Kanske är det för att jag bränner så mycket energi på att vara arg, säger Tina och skrattar.

Som tur är händer det mer sällan än ofta. För om det är något som livet hittills lärt henne är det följande:

– Om man bara är ärlig, transparent, talar ur skägget och är övertydlig med allt så blir det bra!

Tina Nordströms sätt att hålla livet i balans

För att hålla livet i balans har det för Tina också varit viktigt att vara aktiv och röra på sig, inte minst i ett meditativt syfte. 

– Jag tänker inte på träningen som att ”jag måste träna”, det är en del av livet, som att man äter när man är hungrig, säger hon.

Men med två diskbråck i nacken och ett knä som fått opereras ett flertal gånger har träningen blivit nästintill livsviktigt de senaste åren. Vad som 2015 började med nackspärr blev plötsligt två diskbråck – och Tina insåg att det krävdes professionell hjälp för att orka hantera smärtan. 

– Jag tog kontakt med en tjej som heter Sara Tilling, och gick in i rehabträningen som om det vore en tävling. Idag tränar jag crossfit, och jag älskar det. Och även om jag inte kan göra allt, som att jogga, låter jag inte skadorna begränsa mig. 

På inspelningarna av Hela Sverige bakar är Tina snabb med att utmana inspelningsteam och deltagare i situps och armhävningar i pausen. Något som hennes stylist inte är speciellt glad över … under de korta träningspassen har det spruckit en hel del sömmar på de dyra designerplaggen. 

– De har nu förbjudit mig från att göra armhävningar, säger Tina och skrattar. 

Tina har allt annat än tråkigt på jobbet med sitt Hela Sverige bakar-gäng. Foto: Cecilia Möller / TV4

– Jag har dessutom blivit så bred i ryggen av all träning, vilket är lite av ett bekymmer när jag ska prova kläder. Men det är roligt! Jag bryr mig inte om storleken på kläderna, att vara stark hjälper mig i allt – jag tänker bättre, jag mår bra och orkar mer, säger Tina, som med åldern också lärt sig lyssna mer på kroppen – och inte bara ösa på.

– Just nu känner jag att jag ligger på en väldigt bra hälsonivå.

En liten sorg är dock att hon inte längre, på grund av bråkigt knä, kan dansa. Silvermedalj i kock-OS i all ära, men det som Tina faktiskt visar sig vara mest stolt över är glasskon hon fick som vinnare av Let’s dance 2008.

– Det handlar inte om dansen i sig, utan om att jag bevisade för mig själv att jag kan vara den här Tina som lagar mat, fastän jag har lösögonfransar och glansiga ben, säger Tina, som till en början var lite rädd för att kasta av sig det trygga förklädet och de bekväma skorna för att svida om till tajt, glittrig klänning och ”högklackade klacke­skor”, som hon själv uttrycker det på sin charmiga dialekt.

– Jag kunde inte slappna av i början, och det var jättejobbigt. Så jag fick jobba mycket med mig själv. Jag hade ju sedan innan skitit i allt som hade med kvinnlighet att göra, jag var ju hundra procent kock i en mansdominerad bransch. Men sedan min danspartner Tobias satte på mig de där klackeskorna så går jag numera faktiskt helst i klack, säger Tina.

Synen på mat har förändrats genom livet men alltid varit positiv.– När jag var yngre åt jag ”bulle i bulle”, chokladboll ­instoppad i en fralla. Foto: Freddy Billqvist

Trots en vinnarskalle av stål är hon inte speciellt målmedveten, menar Tina. Storslagna drömmar då? Ptja, det är ”inte så mycket rock’n’roll i ordet ’drömmar’”, menar hon och skrattar. 

– Jag är väldigt mycket ”go with the flow”, även om jag såklart tänker långsiktigt. Jag ruvar på tankar och idéer, manglar dem fram och tillbaka, och jobbar framåt på det sättet. 

Planen framåt för Tina

Så hur ser planen framåt ut just nu? För Tina, som lyckats bygga ett imperium under sina 23 år i ­rampljuset, är det fullt ös med inspelningar och två boksläpp i höst, varav en är en riktig ”håll käften-­bok”, enligt Tina själv. Gott käk utan krångel är titeln, för om det är något Tina ogillar så är det just krångel. 

– När saker blir onödigt komplicerade, då kan jag bli irriterad och arg, säger Tina, som inte minst vill ha det enkelt i köket. Att laga mat ska inte vara skräckinjagande eller svårt, menar hon.

Har mat alltid varit lustfyllt och roligt för dig?

– Nej, det har det inte. Men min syn på mat har förändrats genom livet. När jag var yngre kunde jag utan problem dra i mig en Skogaholmslimpa med prickig korv, O’boy och äta ”bulle med bulle” (chokladboll instoppad i en fralla), säger Tina och skrattar åt minnet. 

– Idag är jag medveten om allt dolt socker som gömmer sig i en viss typ av mat, och att det säljs bröd som knappt borde få kallas bröd.

Jag bryr mig inte om storleken på kläderna, jag vill känna mig stark

Idag är det såklart fortfarande njutningen som står i centrum när det kommer till maten. Men att mata kroppen med bra energi är minst lika viktigt. 

– Numera är jag mer medveten om vad jag stoppar i mig och vad jag ger till min familj. Jag älskar när det doftar nybakad müsli i köket, när surdegen jäser och kombuchan bubblar. 

Tina beskriver sig som ”1 000 procent matnörd”. Men hon har tröttnat lite på traditionerna. Som att frukost måste bestå av fil och en smörgås. 

– Varför måste det vara så? Jag kan mycket väl göra mozzarella- och tomatsallad till frukost. Jag gillar att rucka på reglerna! 

Tina Nordström gillar när något är tydligt, rakt och enkelt. Krångel är inget för henne, och i höst släpps hennes tolfte kokbok Gott käk utan krångel. Foto: Freddy Billqvist

Glor folk ner i din korg när du handlar mat?

– Förr glodde alla ner i min korg. Nu upplever jag inte att de gör det, men när jag handlar så är det flera vagnar! Och det kan trilla ner en del köpebröd också, i mina vagnar finns inga rätt eller fel, för när det dräller in ungar i huset – ja, då är det rätt skönt att ha den där Skogaholms­limpan och prickiga korven att bjuda på ändå.

Och Tina känner sig aldrig så rik som när hon har fyllt kylskåp, frys och skafferi till max.

– Det är en lyx att kunna äta det man är sugen på, och att vem som helst kan komma hem till mig och att jag kan se till att de blir mätta. Det är en trygghet att ha den fördelen, säger Tina, som är tacksam över möjligheten att inte behöva ”vända och vrida på saker och ting”. 

Tina Nordström

Ålder: 46.

Familj: Maken Martin, barnen Albin, 14, 

och Elsie, 11.

Bor: I villa i Helsingborg.

Gör: Är matinspiratör och programledare.

Aktuell: Med två kokböcker i höst, Hem- och konsumentkunskap med Tina & Josse och Gott käk utan krångel (29 sep).

LÄS OCKSÅ: Carola Häggkvist: ”Min man får inte älska stålar, beröm eller andra kvinnor”