Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Jag tycker det är roligt att ordna fester, att hålla i allt och vara toastmaster. Jag är inte bra på att måla eller göra musik, utan är kreativ 
 på ett annat sätt, som när det kommer till att tänka ut vad som ska hända. Men jag är också väldigt envis för jag vill ha det på mitt sätt”, säger Sofia.
”Jag tycker det är roligt att ordna fester, att hålla i allt och vara toastmaster. Jag är inte bra på att måla eller göra musik, utan är kreativ 
 på ett annat sätt, som när det kommer till att tänka ut vad som ska hända. Men jag är också väldigt envis för jag vill ha det på mitt sätt”, säger Sofia.
”Jag tycker det är roligt att ordna fester, att hålla i allt och vara toastmaster. Jag är inte bra på att måla eller göra musik, utan är kreativ 
 på ett annat sätt, som när det kommer till att tänka ut vad som ska hända. Men jag är också väldigt envis för jag vill ha det på mitt sätt”, säger Sofia.
”Jag tycker det är roligt att ordna fester, att hålla i allt och vara toastmaster. Jag är inte bra på att måla eller göra musik, utan är kreativ på ett annat sätt, som när det kommer till att tänka ut vad som ska hända. Men jag är också väldigt envis för jag vill ha det på mitt sätt”, säger Sofia. Foto: Carl Klingspor/BMB

Sofia Wistam: "Vi kvinnor hinner med både barn och jobb"

Sofia Wistam har en ­lyckad tv-karriär, en podd på topplistorna och gör smycken som säljer som smör. Framgångsreceptet? Att alltid överleverera. Men romantiken får ­hennes man ta ansvar för. ”Jag prioriterar jobbet och barnen först.”

Den som följt programledaren och podcastprofilen Sofia Wistam genom åren vet att det är få som slår henne när det kommer till kreativitet, mod och påhittighet. Hon har skapat haute couture-klänningar av cd-skivor, lysdioder och plastpåsar inför tv-sända galor och ja, det kan vara så att hon som ung körde runt topless på Island (!) tillsammans med en tjejkompis bara för att se medtrafikanternas reaktion. Det småtokiga utanför boxen-tänket har alltid varit hennes signum.

– Jag kan se tillbaka på ett fantastiskt roligt liv just för att jag aldrig tänkt ”det går inte”. Jag kommer ihåg att jag för många år sedan, när jag precis hade separerat och blivit ensamstående, fick frågan om jag trodde att det skulle bli svårt att träffa en ny man när jag hade två barn. Jag förstod inte ens frågan och hade aldrig tänkt tanken, vilket jag ju sedan förstått att många andra gör. Men den fanns inte för mig, säger Sofia. 

– Jag har alltid utgått ifrån att jag ska bli jättekär igen om jag blivit singel. Jag har hela tiden trott att det finns en härlig fortsättning. Jag har en ro i mig som säger att det löser sig. 

SOFIA WISTAM

Ålder: 53.

Familj: Maken Magnus, 51, sonen Kid, 27 (med ­artisten Thomas ”Orup” Eriksson), Sindy, 20 (med börsmäklaren Anders Rahm) samt Texas, 15, och Lennox, 13, som hon har med Magnus.

Bor: På Lidingö, Stockholm. 

Gör: Är programledare, smyckesdesigner och har podcasten Wahlgren & Wistam med Pernilla Wahlgren. 

Vi möts i det vita sekelskifteshuset på Lidingö där hon, maken Magnus och alla barnen har bott i många år och där de lär bli kvar tills de yngsta, Texas och Lennox, har flyttat ut. De äldre barnen, Sindy och Kid, flyttade hemifrån för länge sedan. Kid – som gjorde succé när han dök upp i Så mycket bättre för att hylla sin pappa Orup – dyker även upp precis när intervjun ska dra igång. 

Han vill låna bilen. Det märks att han och Sofia står varandra nära. Numera är de även kollegor, eftersom han klipper den populära podcast som Sofia har med Pernilla Wahlgren.

När Kid har gått slår vi oss ner i den stora, gröna sammetssoffan i vardagsrummet, och även om Sofia är ett rutinerat intervjuobjekt får hon fundera lite när hon får den första frågan: Vem är du idag?

– Just idag är jag faktiskt snäppet äldre än jag brukar känna mig. Inte bara för att kroppen känns stelare, utan även mentalt. Jag har alltid känt mig som 25 inombords, men nu känner jag mig äldre. Mer som 30–35, säger hon och ler.

Vad skulle du säga om du mötte ditt 30-åriga jag idag?

– Sofia, 30 år? Hon var helt galen. Men jag skulle nog säga: ”Stå inte tillbaka, och kompromissa inte med dig själv.” Om jobb gör dig glad så får barnen en gladare mamma om du jobbar. Vi kvinnor har en förmåga att hinna med båda.

Sofia fick sitt första barn när hon var 24 och det sista när hon var 40, och hade just då kunnat tänka sig ännu fler om inte Magnus satt stopp. Och även om hon alltid jobbat hårt, och låtit ­barnen följa med till inspelningsplatser och studio­lokaler, har hon samtidigt varit en väldigt curlande mamma som skjutsat, bakat, lagat mat och fixat. Men nu är barnen större (yngste sonen Lennox är 13) och livet förändras på nytt. 

– I somras åkte min man och jag på semester själva i två veckor, för att ungarna hade annat. Plötsligt inser man att ”jaha, nu är det du och jag igen” och då ska man hitta tillbaka dit där vi var när vi möttes, utan barn. När det gäller oss är det inte ett problem, eftersom Magnus alltid varit väldigt bra på att bibehålla oss. Han brukar påminna mig om att det är han och jag också. Jag är sämre på det.

På Sofias egen prioriteringslista kommer jobbet och barnen först, sedan Magnus.

– Därför behöver jag någon som säger att nu ska vi åka till Berlin eller ut i skärgården, eller gå på bio. Sådana gånger blir jag återigen påmind om vilken fantastisk man jag har.

Det är tydligt att Magnus har rollen som ankare i Sofias vardag, som snurrar fort just nu med 30–40 inspelningsveckor om året för tv-programmet Sofias änglar och många resor. Podden med Pernilla kräver också sina timmar. Den ska förberedas och spelas in en gång i veckan. Sofia ska också hinna sköta de samarbeten hon har via sociala medier, men det är inte allt.

– Som om det inte vore nog drog jag igång ett smyckesföretag för ett och ett halvt år sedan som går väldigt bra och också tar mycket tid. Så jag är aldrig helt ledig. Jag jobbar lite varje dag, säger hon.

Döljer sig ett bekräftelsebehov bakom allt det här?

– Hm, är det en bekräftelsegrej? Nej, jag tror faktiskt inte det. Jag har alltid levt så här även om det inte har varit samma superhets som nu. Jag har alltid varit en ja-sägare. Jag är väldigt spontan, impulsiv och enormt passionsdriven. Andra kanske drivs av pengar, men så är det inte för mig. Jag måste tycka att det jag gör är roligt, då kan jag jobba dygnet runt, och det är väl därför jag klarar att jobba i det tempo som jag gör. 

– Och jag har en extremt förstående man. Men det är lite komiskt att Magnus har tvingats bli den som säger nej. Det räcker med en i familjen som ropar ”ja” på frågan om vi ska sälja allt och åka och bo på en kibbutz. Han blir den som måste bromsa, även om han inte vill det, men det behövs när man lever med någon som jag. 

Någon gång har hon frågat Magnus vad de ska göra när de har slutat jobba, varpå han svarat att det ju är jättelångt kvar dit. Men så långt är det inte, menar Sofia som fyllde 53 i år.

– Förr tänkte jag alltid att jag skulle jobba ända in i kaklet, för att jag har världens roligaste jobb. Så tänker jag inte längre, men jag kör på tills jag känner mig jobbmätt, en tanke jag inte ens trott var möjlig tidigare. 

Hur känner du inför att åldras?

– Jag tycker inte om att bli gammal, men jag har förlikat mig med att jag åldras. Jag har fått så många erfarenheter genom åren, genom äktenskap, olika bostäder, barn som växt upp. Nu har jag åkt vidare till nästa station.

Det händer att Sofia får frågor kring skönhetsingrepp: om hon gjort några och i så fall vad. 

– Jag tycker folk får göra som de vill, men det är tråkigt när det kryper ner i åldrarna, när allt yngre människor känner att de måste se ut på ett visst sätt för att duga, säger hon. 

– Det händer att jag gör behandlingar när jag känner mig sliten, livet i tv-rutan är inte nådigt. Men ofta handlar det ju om brist på sömn. Det är helt sjukt hur mycket yngre man ser ut bara man fått sova ordentligt.  

Då är det ju tur att en av Sofias superkrafter, enligt egen utsago, är att kunna somna på beställning. Men hon har faktiskt ett par till. 

– Jag ältar inte och oroar mig aldrig. När andra får ont i magen eller drabbas av migrän för att de är oroliga så väljer jag att släppa och gå vidare istället för att deppa ihop. Jag är som en guldfisk som simmar runt. Stöter jag i kanten så vänder jag och simmar åt andra hållet. 

Sofia kan numera titulera sig både poddproffs och smyckesdesigner. – För mig är drivkraften att det är roligt! Foto: Carl Klingspor/BMB

Kanske var det därför hon vågade starta sitt nya företag. Men att hon idag kan kalla sig smyckesdesigner är något som förvånar till och med henne själv.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle designa och sälja grejer, men jag har en förmåga att se vad som funkar innan det slår igenom. Jag är väldigt bra på att gå in i affärer eller titta i tidningar och så fastnar det små fragment av trender som sedan blir något i mitt huvud. Precis så var det med mitt första smycke, säger Sofia. 

– Jag såg ett halsband och en ring i Thailand och en lampa i Los Angeles som ledde till en idé som jag tog med mig till en silversmed, som hjälpte mig att ta fram en modell som skickades till en fabrik. Det blev ett EKG som folk kunde bära runt halsen som en symbol för styrka. Lite som en lyckoamulett. 

– Men jag minns när jag skulle bestämma hur många vi skulle beställa förs­ta gången. Det var jätteläskigt, för jag ville inte bli sittande med ett lager här hemma som jag inte blev av med. Magnus bad mig att vara försiktig, men jag beställde 300 på en gång. De sålde slut på två dagar. Jag hade fått hjälp att sätta upp en webbshop som skulle plinga varje gång jag sålde något, och plötsligt plingade det hela tiden. Jag fattade ingenting. 

Idag har Sofia 40 produkter i sin webbutik. Mammasmycket är storsäljaren, och den idén fick hon när hon såg två hopknutna rep på stranden i Costa Rica. Numera har Sofia en anställd som hjälper henne, men i början gjorde hon allting själv. Hon kunde komma hem efter flera dagars inspelning för att direkt sätta sig och packa smycken och åka till posten. 

– Det var galet och samtidigt väldigt kul, för varje smycke packades av mina händer och blev en del av resan. 

Vad är ditt bästa karriärtips?

– Tro på dig själv och din förmåga och kör på. Och var beredd på att folk kommer att vilja ställa sig i vägen, säger Sofia.

– Och se till att överleverera på jobbet. Sitter du i en reception så se till att baka en kaka och ta med, om du jobbar i grönsaksdisken, se till att det är den finaste grönsaksdisk som någonsin funnits. Då kommer det att gå bra hela vägen, för plötsligt kommer någon ihåg att du var grym på att hålla ordning när de söker någon ny, och plötsligt har du fått ett nytt jobb. Att göra sitt bästa, vad man än gör, och inte se det som något du gör på vägen – det tror jag är nyckeln till att lyckas. 

Sofias tidslinje

1982  Den 16-åriga Eva Olga Sofia Eklöf börjar jobba med styling av artister inom skivbranschen, bland andra Jerry Williams, Carola Häggkvist, Tommy Nilsson och Thomas ”Orup” Eriksson. Med tiden blir hon fotoassistent och sedan fotograf. 

1989  Sofia gör omslaget till Orups skiva Orup 2 och gifter sig med honom. 

Foto: ROGER TILLBERG/TT /NYHETSBYRÅN

1990  Sofia byter karriär igen och blir researcher på Nyhetsmorgon (TV4). Sedan blir hon program­ledare för barnprogrammet Soffipropp på samma kanal.

Foto: THOMAS ENGSTRÖM / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN BMB/AMELIA

1991  Får sonen Kid, som idag är musikproducent och med i bandet Tjuvjakt. Han spelar även in Sofias podd Wahlgren & Wistam.

1996  Sofia skiljer sig från Orup. 

1998  Leder Grammisgalan i en mycket uppmärksammad klänning gjord av cd-skivor. 

2000  Får dottern Sindy med börsmäklaren Anders Rahm. 

Foto: CHARLES HAMMARSTEN TT NYHETSBYRÅN

2001  Träffar Magnus Wistam när hon skidsemestrar i Schweiz. De två presenteras för varandra av Anders Rahm, som är kompis med Magnus – dock efter att Sofia och Anders gjort slut. 

Foto: Privat BMB/amelia

2003  Gifter sig med Magnus Wistam på midsommar­afton. Leder Fame factory (TV3). 

Foto: THOMAS ENGSTRÖM / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

2004  Får sonen Texas efter att ha fått värkar under den direktsända finalen av Fame factory. Tar med sig sin bebis på tv-inspelningar runt om i Sverige. 

Foto: Privat BMB/amelia

2007 Får sonen Lennox.

2011  Blir programledare för Sofias änglar (Kanal 5), som fortfarande går. Under inspelningen av den första säsongen drabbas Sofia av bröstcancer, vilket hon ­behåller för sig själv tills hon friskförklaras fem år senare. 

Foto: Privat BMB/amelia

2015  Startar podden Wahlgren & Wistam med Pernilla Wahlgren och kniper priset Årets podd samma år. 

Foto: AFTONBLADET TT NYHETSBYRÅNT/TT /

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren: Glad och tacksam över livet, familjen och karriären

2017  Programledare för Temptation island (Kanal 5).

2019  Sofia etablerar sig i en ny bransch – som smyckes­designer. Sofias änglar vinner (äntligen!) pris som Årets livsstilsprogram på Kristallengalan. 

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Starta eget? Här är Sofias 6 tips

1. Tro på dig själv och din förmåga. 

2. Fundera över ditt driv. Är det pengar, framgång eller passion?

3. Bit dig inte fast om det inte lyfter – släpp och gå vidare. 

4. Fokusera på det du är bra på. 

5. Att driva företag är som att åka skidor. Håll blicken långt fram, inte på skidorna. Om du tittar på varje gupp och är rädd för att ramla så faller du direkt. Kom också ihåg att det går bättre om du har lite fart. Så kör! 

6. Se allt du gör som en del av resan, inte bara något som händer på vägen. Mitt första jobb var att städa kontor, sedan var jag fotoassistent på en tidning innan jag blev fotograf. Det har jag nytta av idag, eftersom jag tar alla produktbilder själv.