Bland systrarnas olikheter finns också mycket som förenar: ”Vi trivs med att vara ute i naturen och gillar att pyssla hemma. Det är jäkligt fint och mysigt”, säger Frida.
Bland systrarnas olikheter finns också mycket som förenar: ”Vi trivs med att vara ute i naturen och gillar att pyssla hemma. Det är jäkligt fint och mysigt”, säger Frida. Foto: Peter Knutson

Sofi & Frida Fahrman om systerskap och åldrande: ”Vi delar både skratt och gråt”

De har trott sig vara väldigt olika varandra, men på sistone har de insett att de har mycket gemensamt. Ja, systrarna Fahrman står varandra närmare än någonsin. ”Vi har varit i olika faser, men nu förenas vi i mammarollen”, säger Sofi. 

amelia följde med dem ut i skärgården för att prata syskonroller, rivalitet och åldrande.

Systrarna Fahrman känns som definitionen av en svensk drömsommar – solkyssta och saltstänkta. Dagens fotografering ska, mycket passande, äga rum på en av många små idylliska öar i Stockholms skärgård. På en brygga möter vi lillasyster Frida och resten av dagens nedskalade, corona­anpassade team, innan vi kliver ombord på en mindre motorbåt som ska ta oss ut bland kobbar och skär. Med vinden i håret lämnar vi fastlandet och en kvart senare kliver vi i land på en liten, tallskogsklädd ö. Sofi älskar att känna sig som ett med den karga skärgårds­naturen.

– Jag kommer verkligen ner i varv här. Mitt äventyrsjag kopplas så lätt på i vissa miljöer, men i skärgården varvar jag ner direkt. Jag får en skön chillax-känsla i kroppen tack vare att det inte finns så mycket som lockar runt hörnet. Här finns bara naturen, och jag känner aldrig att jag är på jakt efter något, säger hon.…

Sofi tillbringar mycket tid på sitt lantställe i skärgården, och Frida och hennes familj hälsar ofta på. 

– Våra barn leker med varandra varje vecka, de har en jättefin relation och det är så roligt att se, säger Frida. 

Numera jobbar systrarna också ihop med baddräktsmärket Seaquelle som de äger och driver tillsammans med två andra medgrundare. Men som för så många andra företag kom coronaviruset som en högst oväntad käftsmäll.

– Men vi känner att vi kommer att fixa det här. Det vi gör är ju faktiskt väldigt rätt just nu. Vi förespråkar kalla och lokala bad, och det känns mer rätt i tiden än någonsin, säger Frida.

– En av anledningarna till att det är så roligt att jobba med Seaquelle är att allt verkligen är äkta. Istället för att hjälpa ett annat varumärke så gör vi äntligen vårt eget. Det är verkligen vi som driver det här och vi lever varumärket, fortsätter Sofi.

Det är en solig, men kall och blåsig sommardag. Vinden ligger på från nord och spolar upp skummande vatten på de hala klipporna. Att posera i bikini kommer att bli kyligt, inser vi och laddar upp med värmande morgonrockar. Men systrarna Fahrman är inga gnälliga typer – de biter tappert ihop, trotsar kylan, ler och levererar. Frida berättar att hon tog årets första bad redan i januari.

– Men då krävs det bastu, och jag tar bara ett snabbt dopp. Jag har vinterbadat i flera år och älskar känslan, det händer något med en.

– Jag är mer den som alltid tycker att det är för kallt i vattnet, jag är absolut ingen vinterbadare. Jag tar mest snabba kärringdopp, säger Sofi. 

Och synen på hur man badar är bara en av systrarnas många olikheter.

Sofi och Frida träffas varje vecka numera. ”På sistone har vi börjat dela våra känslor mer”, säger Frida. Foto: Peter Knutson

Ni återkommer ofta till att ni är så olika varandra. Kan ni berätta lite mer om era olikheter?

Frida: Först och främst är det utseendemässigt. Sofi har alltid varit en liten tjej med mörkbruna ögon, som är smal och kort och lite pojkflickig ... Och så kommer jag dundrande – helt yvig. Sofi var en lugnare och blygare person även under uppväxten. Hon har mycket mer integritet och en mindre sfär än jag. 

Hur yttrar det sig?

Frida: Sofi släpper inte in människor så lätt, men om man har gjort sig förtjänt av en plats så har man den för livet. Jag är mer ”Kom här” och så står jag där med öppna armar, det har också inneburit att jag har gått på en del nitar genom åren ... 

Sofi: Du är betydligt mer känslostyrd i nuet. Om något händer här och nu så agerar du oftast direkt. Själv går jag nog och funderar på det i en vecka, för att sedan bemöta det. 

Frida: Och du är mer konkret och rak. Hur ska jag förklara? Jo, Sofi skulle aldrig sitta och analysera ett sms, hon bara läser det och säger ”Jamen, så här står det. Utgå ifrån att det är vad det betyder”, liksom. Jag har känslorna mer på utsidan, medan Sofi håller dem på insidan. Fast på sistone har vi börjat dela våra känslor mer. Ju äldre vi har blivit, desto mer har vi börjat skratta och gråta ihop.

Sofi: Ja, jag har insett att jag inte måste vara i storasysterrollen hela tiden. Jag visar mer svaghet och söker stöd hos Frida. Men som storasyster har man nog särskilda, beskyddande egenskaper som sitter väldigt djupt. Jag har alltid varit den som bokat, styrt upp och fixat mycket genom åren, men så slog det mig att ”gud, vi är ju två vuxna!”. Och vissa saker är ju du, Frida, mycket bättre på. Det är skönt att också kunna be om tips och råd.

Sofi och Frida designar badkläder som ska passa alla kroppar. ”När man är över 40 så ser man inte längre ut som när man var 20, men man vill fortfarande ha sjukt snygga badkläder”. Foto: Peter Knutson

I vilka situationer ber du Frida om råd?

Sofi: Det kan vara alltifrån hur man ska agera i en situation med ett ex till hur man ska arrangera blommorna på julbordet. Frida har ju också jättemycket livserfarenhet, det skiljer bara ett och ett halvt år mellan oss. Jag behövde vakna upp och inse att jag inte måste ha den där storasysterrollen hela tiden. 

LÄS OCKSÅ! Sofi Fahrman: Jag var livrädd för att avsluta relationen

Har ni blivit mer lika varandra med åren?

Frida: Ja, det har vi verkligen. Vi är nog mycket mer lika än vi tror. Spontant säger vi att vi är olika, för att det alltid har varit så förr. Jag åt fisk, Sofi tog en köttbit, jag tog vin, Sofi tog en drink. Jag gillade skäggiga killar, Sofi gillade rakade. Men nu har vi landat i att vi sitter här med vår ostbricka och småpratar på landet och inser att ja, vi är nog egentligen väldigt lika. Vi har träskor, vill umgås med barn och familj och trivs med att vara ute i naturen och pyssla om våra hem. Det är jäkligt fint och mysigt.

Sofi: Så fort vi fått i oss ett glas vin så skrattar vi åt att vi gillar olika saker och går igång på olika saker, men trots allt är väldigt lika varandra. Vi har båda en god självkänsla, vi tycker att familjen är oerhört viktig ... Vi kanske har olika glas­smak, men grundbulten delar vi.

Hur såg era roller ut under uppväxten?

Sofi: Frida var lite vild och jag var mer av en Ferdinand som satt och luktade på blommorna ... Men sedan vände det. När jag hade tagit studenten så ville jag ut och leva loppan, medan Frida började ta det lugnt istället. Vi har varit i olika faser, men nu förenas vi i mammarollen. 

Frida: Som barn såg jag alltid upp till Sofi. Hon är otroligt omhändertagande och omtänksam. Sofi har alltid funnits där när det gäller. Jag har blivit besviken på folk som jag trott varit sådana, men så lade de benen på ryggen och sprang när det väl gällde. Det skulle aldrig Sofi göra, hon är extremt lojal. Om något händer mig så finns hon där på två minuter, och då är hon där till hundra procent. 

”Det har aldrig funnits någon rivalitet mellan oss, däremot var det några år när vi inte var så nära”, berättar Frida. Foto: Peter Knutson

Har det funnits någon rivalitet mellan er?

Sofi: Jag har aldrig upplevt det, och kan ända in i själen säga att det är så. Även om vi har gjort olika saker i våra karriärer så har jag känt en stor förståelse från Frida. Vi har båda en fot i en bransch som många inte förstår och ofta ser ner på. Att jobba med blogg, sociala medier och influencer marketing anses ytligt och ”köpt”. Då är det skönt att ha Frida, som vet hur mycket tid som ligger bakom och vilka uppoffringar som krävs. Hon har hela tiden varit en påhejare som förstått hur man har det.

Frida: Jag har heller aldrig upplevt någon som helst rivalitet mellan oss. Däremot var det några år när vi inte var så nära. Vi hade olika vänner, bodde på olika ställen och gjorde helt olika saker. Då hade vi faktiskt inte ens riktigt koll på vad den andra sysslade med, vilket känns helt främmande nu när vi hörs varje dag. Men det var absolut inte på grund av motsättningar, tjafs eller så. Under de åren så umgicks jag nog inte så mycket med mina föräldrar heller. Det var ett glapp, en frigörelsefas, när man utvecklade sig själv och utforskade världen och helt enkelt inte var så intresserad av gamla grejer. Man sökte bara nytt. 

Avundsjuka då?

Frida: Jag har nog varit lite avundsjuk på Sofis mod. Hon är mycket modigare än jag. Jag har ibland sökt tryggheten för mycket och inte vågat ta vissa steg. Sofi har bott ensam och klarat sig själv på andra sidan jorden. Hon har kastat sig ut i sina idéer också, och vågat genomföra dem till fullo. Jag har sett upp till henne för det, men också känt avundsjuka – som varför har jag inte haft fem års singelliv i New York? Där och då ville jag ju inte det, men nu när man blickar tillbaka på det så hade det varit sjukt roligt att ha haft den tiden.

Sofi: Frida har mer av ett lugn, hon trivs med att vara hemma, kratta i trädgården och göra fint. Det lugnet försöker jag hitta mer och mer, men Frida har det inbyggt i sig helt naturligt. Samtidigt som jag har fomo* som rinner i mina vener – jag vill hela tiden träffa nya människor och se nya platser. Jag är mer av en upptäckare ... 

Frida: Jag har alltid varit en hemmajunkie. Men ju äldre Sofi blir, desto mer gillar hon också att vara hemma. Du tycker ju om att pyssla och fixa, precis som jag, eller hur?

Sofi: Ja, jag älskar det – och det där lugnet växer i mig hela tiden. 

Hur är det att jobba tillsammans?

Frida: Det är härligt, tryggt och lugnt. Jag kan läsa av Sofi och anpassa mig efter henne. Jag vet vad som är viktigt för henne. Och hon gör förstås detsamma för mig. Arbetsrelationen är stabil och trygg. Vi vill driva företaget på samma sätt – man jobbar hårt, målmedvetet och värnar om balansen med familjelivet. Arbetsmoralen och filosofin delar vi. 

Sofi: Jag kan bara hålla med. Det är väldigt skönt att jobba ihop, det finns en sån trygghet i det. Vi har en stor förståelse för varandra, och vi vet precis hur det står till hemma och vilken arbetsmoral den andra har. Vi vet allt om varandras liv, vilket underlättar mycket. Sedan är vi ju fyra stycken i företaget, och det tror jag är viktigt – att det inte bara är vi två.

Ni gör badkläder som passar även småbarns­mammor som vill vara snygga på stranden, eller hur?

Frida: Ja, det är hela vår affärsidé – att göra mer klädda badkläder som funkar på många olika typer av kroppar, året om, i alla klimat, inte bara på vit sand bland kokosnötter eller på en smal modell. Alla vi fyra som gör det här tillsammans är småbarnsföräldrar som har fött barn. Vi är snart 40 eller över 40. Man ser inte längre ut som en 20-åring, men vi vill fortfarande ha sjukt snygga badkläder som man känner sig bekväm i. 

Sofi: Ja, när man är fyra medgrundare som alla är mammor så tänker man på ett annat sätt än en ung designer vid skissbordet.

Hur känner ni inför att kroppen förändras med åren?

Frida: Inför den här plåtningen tänkte jag: ”Om någon hade sagt till mitt 20-åriga jag att Frida, när du snart ska fylla 40 och har fött två barn så ska du vara på ett tidningsomslag i bikini för att du är snygg, härlig och gör någonting bra ...” Det trodde jag aldrig någonsin – alltså, aldrig i hela mitt liv! Att fotograferas i bikini var helt otänkbart för mig på den tiden. Men det som är så fantastiskt med kroppen är att den ta mig sjutton bara har blivit bättre och bättre med åren – och förmodligen har den objektivt sett inte blivit det, men min inställning till den har väl förbättrats. Kroppen är så cool, jag är starkare än någonsin, jag orkar så mycket. När jag var yngre kände jag en stor press, och jag tränade stenhårt och elitsatsade inom ­konståkning. Det var en hård och kroppsfixerad miljö. Man skulle vara smal, lätt, liten och smidig – det var bara att anpassa sig efter spagatidealet eller så var det tack och hej. Idag älskar jag min kropp som har burit de här två fantastiska barnen. 

Sofi: Det finns verkligen så många fördelar med att bli äldre. Man är så mycket schystare mot sig själv på alla sätt.

Kusinerna är samlade: Line, Frida, Nils, Lily och Sofi. Foto: Instagram

Vilka är era finaste minnen av er uppväxt tillsammans?

Frida: Åh, det är nog våra somrar i Haverdal som små. Vi lekte ofta affär, redan där hittade vi på mycket business ihop. Vi tog alla farmors och farfars jordgubbar och sålde på gatan, och i det fann vi ett bra teamwork.

Sofi: Det var givetvis superfint att få vara tärna på Fridas bröllop, det var fantastiskt. Annars är det nog allt som vi har tillsammans med barnen, som att vi var i Paris och Positano och Hamptons och plåtade tillsammans. I höstas var vi i Alperna ihop. Alla de här stunderna tillsammans med barnen är de finaste – vi får uppleva så mycket tillsammans. Och jag är så glad över att vi ses varje vecka numera. Efter att ha bott tio år utomlands är det lyxigt att Frida och hennes familj är en del av vardagen. 

Sofi Fahrman

Ålder: 41.

Familj: Sambon Filip Engelbert och ­dottern Lily, 6.

Bor: I Stockholm. 

Gör: Försörjer sig som influencer och driver badklädesmärket Seaquelle.

”Jag vill hela tiden träffa nya människor och se nya platser. Frida har ett annat lugn i sig, som jag också försöker hitta.” Foto: Peter Knutson

Frida Fahrman Lemhag

Ålder: 39.

Familj: Maken Hampus Lemhag och barnen Nils, 7, och Line, 4.

Bor: I Danderyd.

Gör: Försörjer sig som influencer och driver badklädesmärket Seaquelle.

”Som barn såg jag alltid upp till Sofi. Hon är otroligt omhändertagande och omtänksam”, berättar Frida. Foto: Peter Knutson.

Sofis sommar­favoriter

Plats: På en segelbåt.

Aktivitet: Vattenskidor.

Mat: Grillat – jag gillar både fisk och kött. Vi har köpt japanska bordsgrillar som blir sommarens grej. 

Dryck: Flädersaft dagtid och vitt vin kvällstid.

Skönhetsfavoriter: Jag letar efter den perfekta solskyddskrämen, som inte är för kladdig, den ska dofta gott, ha lite foundationeffekt och ge glow. Tips mottages! 

LÄS OCKSÅ! Steg för steg: Så fixar du Sofi Fahrmans fantastiska svall 

Fridas sommar­favoriter

Plats: Stranden hos mamma och pappa i Ängelholmsbukten. Jag vill gärna ha sand mellan tårna och känna doften av tång och strandråg.

Aktivitet: Segling.

Mat: Kan man säga rosé? Nä, men en god sommarsallad som 

gärna får innehålla svenska jordgubbar och grillad fisk till det.

Dryck: Ett glas bubbel sitter aldrig fel, det gör inte heller ett glas rosé.

Skönhetsfavoriter: En bra kräm med spf är ett måste och en 

bronsig highlighter som kan smetas på nyckelben och näsa. Ett grymt torrschampo behöver jag också. 

Av Karin Nordin | Foto: Peter Knutson | Hår och makeup: Nora Kourkis | Stylist: Moa Orrbacke